E vërteta, pse vdiq Maksim Gorki …

Maksim Aleksejeviç Gorkij (Peshkov)

Maksim Aleksejeviç Gorkij (Peshkov)

Maksim Gorki – viktimë e diktaturës?!

E vërteta pse vdiq Maksim Gorki (28.III.1868-18.VI.1936)

Pak për fëmininë
Maksim Gorki (emni i vërtetë – Aleksej Maksimoviç Pjeshkov – Алексей Максимович Пешков) lindi më (16) 28 mars 1868 në Njizhni Novgorod. Babai i tij ishte marangoz dhe nana e tij – e bija e pronarit të ngjyrosjes. Mbasi humbi të atin, si adoleshent Aleksej i mbetur jetim mori rrugët e botës për të mbijetue. E filloi jetën herët duke punue si hamall, si bukëpjekës, etj. Vizitoi Vollgën, Donin, Ukrainën, Jugun e Besarabisë, Krimenë dhe Kaukazin dhe merr pjesë në aktivitete revolucionare. Mbas arrestimit të tij në 1889, ishte nën mbikqyrje të policisë.

Maksim Gorkij & Genrich Jagoda1935

Maksim Gorkij & Genrich Jagoda1935

Veprimtaria
Jeta e Gorkit ishte i lidhun me aktivitetet revolucionare.
-Gorki u bashkua me Partinë bolshevike në Rusi.
- Ai mori pjesë në organizimin e gazetës së parë bolshevike ligjore “Jeta e Re”.
-Në kohën e kryengritjes së armatosun në dhjetor të 1905, në Moskë furnizoi milicinë e punëtorëve me armë dhe të holla.
-Në vjetin 1906, Maksim Gorki udhëtoi në Amerikë, ku ban fushatë në mbështetje të revolucionit në Rusi. Në mes të amerikanëve, Gorkin e ftoi në Shtetet e Bashkuara, shkrimtari Mark Twain.
-Gjatë viteve 1906-1913, Gorki jeton në Itali, Capri.
-Gorki e përshëndet me entuziazëm Revolucionin e Shkurtit të 1917.
-Ai bëhet kryetar i Komisionit për Arteve në Komitetin Ekzekutiv të Petrograd-it Sovjetik.
-Në vitet e fundit të jetës, u njoh zyrtarisht si themeluesi i realizmit socialist.
-Gorki ishte shkrimtar, dramaturg, kallzimtar proletar, etj. I famshëm në krejt Botën u ba prej romanit “Nana”.

Familja e Gorkit 1904

Familja e Gorkit 1904

Realizmi socialist
Jeta e Gorkit qe e pasun me krijimtari letrare dhe shoqnore. Propagandoi sa dhe ku mujti idetë e Revolucionit Socialistë të Tetorit të 1917, por në nji fjalim, kryediktatori Stalin e kritikoi Gorkin për mungesë përgjegjsie politike dhe sentimentalizëm letrar. Pakënaqsia e Stalinit ishte se Gorki ishte realist në fjalën brenda suazave të komunizmit sovjetik, pasi qe themeluesi i zhanrit letrar më të njohun në botë si Realizmi Socialist. Realizmi Socialist u zbatue në krijimtarinë letrare të kampit komunist në botë, por në realitet dhe ky lloj zhanri letrar u tejkufizue deri në nivelin e një letërsie sipas shijeve të diktatorëve, ku jeta social-politike duhej pasyrue si e pavërtetë. Gorki ishte besnik i idealeve të letërsisë të realizmit socialist, i cili synonte të paraqiste portretin e rendit komunist te Njeriu. Ai ia arriti suksesit, por pati edhe oshilacione në këtë lloj gjinie e re letrare mbasi shkrimtarët dhe poetët të ndjeshëm nga realiteti lakuriq pasqyruen jetën sic ishte, duke e demaskue komunizmin. Partia Komuniste e BRSS nuk lejonte pasqyrimin e realitetit komunist, por vetëm llustrimin e tij. Despoti moskovit nuk mund ta pranonte kët lloj realizmit gorkian. Faktikisht Gorkij dështoi, mbasi diskutimet dhe fjalimet e tij nuk ishin në përputhje me direktivat e Stalinit.

Pak për familjen e Gorkit
Gorki u martue me Ekaterina Vollozhinoj (1896-1965). Ajo punonte si korrektore letrare në gazetari, dhe patën dy fëmijë: djalin Maksi (Maksim Аleksejevic Peshkov) i lindun në 21 korrik 1897 – 11 maj 1934, dhe vajzën Ekaterina apo Katja e lindun në (1901-1906).

Vdekja misterioze e Gorkit
Gjendja shëndetsore
-Në vjeshtën e vitit 1921, për shkak të përkeqësimit të procesit të tuberkulozit Gorki shkoi jashtë vendit për kurim.
-Në prill 1924, ai u vendos në Itali (Sorrento).
-Në 1928-1929, erdhi sërish në BRSS.
-Në vitin 1931, më së fundi ai u kthye në Moskë.
-Më 18 qershor 1936, papritmas Gorki vdes.

Funerali i Gorkit - Qershor 1936 Kaganoviç, Zhdanov, Gjergj Dimitrov, Molotov, Stalin dhe Jagoda

Funerali i Gorkit – Qershor 1936 Kaganoviç, Zhdanov, Dimitrov, Molotov, Stalin dhe Jagoda

Dyshimet mbi vdekjen e Gorkit
Rusët hodhën dyshime të mëdhaja për vdekjen e papritun të Gorkit dhe të të birit tij. Dyshimi bie mbi hebreun farmacist, themelues i kampeve të punës së vdekjes, dhe Gulagëve, arkitekti i gjenocidit, Shefi i Shërbimit Sekret Sovjetik (1934-1938) – Genrih Grigorjeviç Jagoda (1889-1938); (edhe ai u pushkatue si tradhëtar!!!), që ishte edhe specialist në helmimin e antarve të Byrosë Politike me urdhën të Stalinit. Jagoda ishte mik i hershëm me Gorkin, por ishte i lindur vrasës. Ai qe organizator i vrasjes së Sergei Kirov-it, më 1 dhjetor 1934 në Leningrad, një ngjarje që shënoi fillimin e spastrimeve të mëdha staliniste. Jagoda ishte hetues, marrës në pyetje i gjykimeve të para në Moskë, në gushtin e 1936, të cilat përfunduan me dënimin dhe ekzekutimin e mijra njerëzve, ndër ta edhe shumë antarë të Byrosë Politike, si hebrenjtë; Lev Kamenev dhe Grigor Zinoviev, udhëheqësit kryesorë të opozitës të Partisë Komuniste (të cilët ishin propozuesit e Tij si sekretar i përgjithshëm i P.K. të BRSS, mbasi shumica ishin kundra zgjedhjes të Stalinit, pse e cilësonin sadist dhe kriminel i lindun). Këta të dy hebrenj bolshevikë e zgjodhën në krye Stalinin me qëllime të liga, sepse e dinin se Stalini urrente dhe vriste më shumë se këdo popullin e vet sllav. (Në korrik 1934 u formua NKVD. Dhe Komisariati i ri, dhe Drejtoria e Përgjithshme e Sigurimit të Shtetit (GUGB) u kryesue nga Genrih Jagoda.).
Në vjetin 1937, kreu i OGPU, Genrih Jagoda pranoi në gjyq se: “…krimi i helmimit të Gorkit asht krye me urdhër të tij për “arsye personale” (në fakt ishte me urdhën edhe të hebreut – Trocki dhe Stalinit). Helmimi i të birit të Gorkit, Maksim Peshkov ishte nismë personale e Jagodës. Jagoda përpos mizor i lindun ishte edhe njeri imoral, i paftyrë, ku me dhunë i poshtnonte femnat e liderve që donte t’i likujdonte duke i ba spiune dhe i përdorte. Por Zoti vonon, por nuk harron… thotë i shkreti popull me kësi mizorësh që nuk munguen e mungojnë edhe n’Shqipninë e sotme…
Disa publikime në vdekjen Gorkit, fajësuen edhe Stalinin. Jagoda ishte një gjahtar pronash, pasi i likujdonte antarët e byrosë politike, personalitete të artit u grabiste fermat, pronat, arin e gjithshka me vlerë si piktura, etj. Ishte aq shpirtzi, dhe e tmerronte suksesi dhe gëzimi i shkrimtarve, artistëve të famshëm. Jagodën mbasi i grabiste u sajonte akuza, derisa i likujdonte si farmacist që ishte, pa u kuptue.

Maxim Gorkij dhe i biri Maksimi  (1912)

Maxim Gorkij dhe i biri Maksimi (1912)

Vdekja misterioze e Gorkit me të birin
Trupi i Gorkit u dërgue për të studiue në Institutin e Moskës. Rreth vdekjes së tij, dhe vdekjes të djalit të tij, Maksim, ashtë ende e pakjartë.
Po pse u vra Gorki dhe i biri?
Gorki u vra se adhuronte kombin rus dhe e dëshironte popullin të lumtun. Ai i urrente kampet e përqendrimit, tmerrin, dhe shfarosjen e mbi 30 milion rusëve, kryesisht nga zonat fshatare deri në vjetin 1929, që ishin kundra reformës të kolkozeve bujqsore sepse ato prodhonin vorfni dhe vdekje. Gorki nuk kishte ndjenjat e kanibalit Stalin. Stalini ia vrau të dy fëmijtë sepse Gorki ishte njeri karizmatik dhe i mirë.
Bep Martin Pjetri
E hanë, më dt. 29.XII.2014

marrë nga http://www.proletari.com/forumi

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook