back to top
32.5 C
Tirana
E diel, 21 Korrik, 2024

Katalogimi i Veprës së Plotë të LAZËR RADIT

Gazeta

 

Dr. Lazër Radi (1916-1998)
Dr. Lazër Radi (1916-1998)

Katalogimi i veprës së plotë të LAZËR RADI 

Materiali që paraqesim asht nji bibliografi e thuejse krejt Veprës së Plotë të Dr. Lazër Radit, botue dhe promovue s’fundi, në Panairin e Librit në Tiranë, nantor 2021.
Nuk ka ndonji gja për t’u lexue, siç ndodh random ne shkrimet e paraqituna, mbasi bahet fjalë për krejt indeksin e landës të gjitha veprave të tij, të detajueme, po ashtu edhe i krejt përkthimeve të tij. (mungon veç pasqyra e landës së 4-5 veprave të fundit të cilat do t’futen së shpejti) Kjo ma së shumti vyen për studiuesit e për gjith’ ata që janë të interesuem të krijojne nji ide ma të plotë rreth trajtimeve që ka pasë autori gjatë krejt kësaj vepre.
Në kët material janë të përfshime 23 Vepra te Lazer Radit, në 14 prej te cilave ai asht autor, kurse në 9 vepra ai asht përkthyes. Sigurisht nji punë e jashtzakonshme e nji Njeriu, po të merret parasysh fakti, se autori kaloi 46 vite në burgje e interrnime të pandërpreme në diktaturën ma të egër të Lindjes Komuniste. E megjithatë ai u ka lanë lexuesve shqiptarë nji pasuni të pashoqe, si në vlera historike edhe n’ato letrare.
Si redaktor dhe kurator i kësaj vepre, mbetem i bindun se asnji rast të kësaj përmase nuk kam hasë në gjithë leximet dhe kërkimet e mia…
E gjitha kjo ka ndodhë falë përkushtimit të Autorit dhe familjes së tij, mbasi as shteti, as ndonji shoqatë, as ndonji sponsor apo mecenat s’asht ndje me kontribue sado modestisht në realizimin e saj. E sa i përket Shtetit, Shteti Shqiptar ka paftyrsinë ma të madhe ndaj tij, mbasi jo vetëm e dënoi padrejtësisht, (jo vetëm atë dhe gruen po tre breza të familjes së tij), po ai s’e shpërbleu për 16 vitet e burgut që i vuejtën burrë e grue, gja të cilën e kanë detyrim ligjor, po edhe ma tej ky Shtet ka ba “kujdes” që emni i tij t’mos figurojë askund ndër tekste tekste shkollore, ndër promovime institucionale apo edhe ndër vlerësime qofte edhe simbolike…!! Megjithatë, respektin ma të madh Lazer Radi e ka marrë prej njerëzve me të cilët ai ka jetue dhe ka punue, me të gjithë ata ka nda fate dhe kohë të përbashkta, me ata qe e lexojne me andje deri në ditë të sodit!
Realizimi e veprës së plotë në 106 vjetorin e lindjes së Dr. Lazër Radit, asht nji tjetër dëshmi modeste në nderim të sakrificave të tija.
jozef radi, 28 janar 2022
Pjesa për Gjeçovin marrë nga libri "Mjegullnaja..." i Lazër Radit
“Mjegullnaja e nji Kohe te Larget” – Lazër Radi

1.Mjegullnaja e nji kohe të largët – (Prizreni) Vepra 1

Trilogjia e jetës – Libri i Parë (1916-1929) 

Mjegullnaja e nji kohe të largët – Lazër Radi
Libri u përgatit për botim nga Luçiano Radi dhe Jozef Radi
Redaktor letrar Jozef Radi
Kopertina Jozef Design – Botimet Jozef, Durrës
ISBN 978-9928-241-85-6
Shtypur në shtypshkronjën Jozef, – Durrës, Maj 2018

Përmbajtja e landës 
Qyteti im 3
Ndër gjurma të historisë 12
Nji dimën i pazakontë prizrenas 18
Mbramje dimnash prizrenas 23
Gjinj të shterrë nanash 30
Nji lindje e vështirë 37
Zejnepe Hanëmi 50
Lagja e Kujunxhive 86
Motër Angjelina 96
Shkolla e parë shqipe 116
Nxanës i rregullt 119
Lazër Lumezi 130
Kulla e tradhtisë 145
N’Urë të Rrzhanicës 156
Lahutari 161
Lezina 182
Shtjefën Kurti 196
Shtatë gojanasit 202
Eduard Herioti 217
Shkambi shqipeve 225
Çika Sima 233
Shtëpia e Lidhjes 236
Bylbylderja 240
Festa e Shëngjergjit 252
Drita elektrike në qytet 258
Mbreti Aleksandër 262
Marashi në dy stinë 271
Vit i mbrapshtë 279
Drejt Letnicës 291
At Shtjefën Gjeçovi 301
Lezja e Matej Panafakut 316
Biljana 331
Arratia e vllazënve të mi 348
Dhimba e ndamjes 363
Shtatë ditët e lamtumirës 378
E hana e legjendës 379
E marta e hidhët e tragjedisë 382
E mërkura e qëndresës 385
E enjtja e fjalës shqip 388
E premtja e besimeve prizrenase 392
E shtuna e kangës dhe festës 398
E diela e andrrave të thyeme 399
Dhimbje t’nji braktisje pa kthim 401
Pesë vjet ma vonë 408
Persiatje para portave tё fatit 427
Lamtumirё, vendlindja ime 436

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë
Radi, Lazër  – Mjegullnaja e nji kohe të largët. (Prizreni):
Trilogjia e jetës/ Red. Jozef Radi.
Durrës: Jozef, 2018 
Libri 1; 14,5 x 21 cm.
Libri 1: 1916-1929. – 446 f.: me il.
ISBN 978-9928-241-85-6
1.Letërsia shqipe 2.Biografia 3.Kujtime 821.18 – 94

Lazër Radi - “Gjurma të nji Ditari të Djegun” - Shkodra
Lazër Radi – “Gjurma të nji Ditari të Djegun” – Shkodra

2.-Gjurma t’nji ditari të djegun (Shkodra) Vepra 2

Trilogjia e jetës – Libri i Dytë (1929-1938)

Gjurma t’nji ditari të djegun – Lazër Radi
Libri u përgatit për botim nga Luçiano Radi dhe Jozef Radi
Redaktor letrar Jozef Radi
Kopertina Jozef Design – Botimet Jozef, Durrës
ISBN – 978-9928-280-07-7
Shtypur në shtypshkronjën Jozef, – Durrës, Shtator 2018

Përmbajtja e Landës
Përtej kufinit 4
Te Hani i Ndocit 8
Udhëtim mes malesh 14
Kanga e fundit e mjelmës 17
Përsëri për rrugë 37
Drejt Shkodrës 53
Drejt Tiranës 63
Qyteti i Durrësit, në jetën time 79
Regjistrimi në gjimnazin e Tiranës 104
Ditët e shkollës te Lezja e Matejes 109
Vera në Currila 123
Hil Mosi dhe zgjidhja e nyjes së shkollës 128
Konvikti “Malet Tona” dhe provimi i gjuhës shqipe 137
Protesta në convict 144
Vitet shkollore të Shkodrës 148
Shoqnia “Besa Shqiptare” 155
“Besa” jashtë Shkodre 166
Prej Durrësit në Tiranë 181
Dështimi i Lekë Grudës 193
Revista “Shkëndija” 197
Kontrolli i “Besës Shqiptare” 216
Me profesorët Gjimnazit të Shkodrës 226
Skënder Luarasi 226
Profesor Simon Rrota 240
Profesor Eqrem Çabej 244
Profesor Filip Llupi 246
Profesor Pol Guzhoni 248
Nji koncert i rrallë në Shkodër 251
Asdreni në Shkodër, dhe dy brezat letrarë 258
Kthimi prej Puke, verë 1936 260
“Besa Shqiptare” në krizë 266
Konfuzion ndër ne 276
Prej Adriatikut, drejt Tirrenit… 288
Nga kampi drejt Romës 305
Ndeshje futbolli 327
Në familjen e Anteut 330
Në Firence, me misionin e kunorës për Telinin 334
Kthimi në Ancio 343
Lamtumira e Romës dhe udha e kthimit 351
Në rrugën e Adriatikut 365
Rikthimi i fundit në konvikt 374
25 vjetori e Pavarësisë së Shtetit Shqiptar 376
Festa e madhe në kryeqytetin e Mbretnisë380
Drejt fundit të shkollës 395
Mbretnesha Geraldinë 401
Ditët e trishta të maturës, dhe gjyshja Angje 411
Ethe të dyfishta provimesh 422
Ditët e fundit të maturës… 435
Durrës – Korrik 1938 438
Zhgënjim i thellë mbretnor 447
Edhe nji tjetër tentativë drejt andrrës 453
N’emën t’nji andrre të madhe 477

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë
Radi, Lazër – Gjurma t’nji ditari të djegun: (Shkodra): 
trilogjia e jetës: libri i dytë: (1929-1939) / 
Lazër Radi; red. Jozef Radi.
Durrës: Jozef, 2018 – 490 f.: me foto; 14,5 x 21 cm.
ISBN 978-9928-280-07-7
1.Letërsia shqipe 2.Biografia 3.Kujtime 821.18 -94

 

Lazër Radi - “Vorbulla të Jetës Universitare” - Roma
Lazër Radi – “Vorbulla të Jetës Universitare” – Roma

3.-Vorbulla t’Jetës Universitare  (Roma) – Vepra 3 

Trilogjia e jetës Libri i Tretë (1938-1944) 

Lazër Radi – Vorbulla t’Jetës Universitare (Roma)
Libri u përgatit për botim nga Luçiano Radi dhe Jozef Radi
Redaktor letrar Jozef Radi
Në ballinë – Lazër Radi në Romë 1940
Punimi kopertinës – Jozef Design – Botimet Jozef, Durrës
ISBN – 978-9928-280-08-4
Shtypur në shtypshkronjën Jozef, – Durrës, Shtator 2018

Përmbajtja e Lëndës 
Roma… e herës së dytë 5
Nji takim me Koliqin dhe tjerë 17
Kur Roma kapërcen legjionarët 23
Përsiatje Romane 28
Fatima – “Vajza e fёrshёllimёs” 40
Nё familjen e zojёs Kornelia 74
Midis dashnisё dhe dёshpёrimit 91
Pushimet e para të dimnit 116
Atmosferë e ngarkueme 121
Udhëtim në Mesdhe 132
Në Romë, mbas pushtimit 178
Vizitë te zonja Picarozzi 184
Lidhja e Kombeve 186
Viti i parë i provimeve universitare 187
Kthim për pushime, mbas pushtimit 189
Vizitë te Mëkambsi i Mbretit 194
Njoftjet e mia me Kolë Bib Mirakaj 198
Kolë Biba i shkruen Mussolinit 200
Takimi me Vangjel Koçën në redaksi 206
Vangjeli dhe Kola në Romë 230
Vangjo Nirvana dhe Migjeni 241
Nji bisedë e rrallë me Vangjo Nirvanën 245
Problemi i besimit 252
Fund i nji bisede të gjatë 265
Nji hap i randsishëm në jetë 269
Ethet e shtypit 274
Çaste lëkundjesh 276
Hapi i parë në gazetarì 285
Skica “Rreze frangjijash” dhe Çështja Stafa 291
Dy Skënderbej në Romë 294
Botimi i librit me parathanie të Vangjel Koça 300
Te Moiseu i Mikelanxhelos 307
Lufta italo-greke 315
Me Spiro Çomorën, Nasho Nathanailin e Stefan Caron 323
Vizita te patër Gjergji në Romë 332
Grimca të randsishme jete 338
Sërish me Fatimà Turonin 346
Oskar Krausi, dhe nata e Krishtlindjeve 362
Dramë dhe katastrofë në familjen Turoni 366
Historia e Kaliroit 382
Përpjekje me rikthye dritën 386
Kontesha Bengazina Rossi – Passavanti 389
Vёlla me Fatima Turonin 425
Me gazetarin Jani Lili, në Romë 443
Nji natë në kabare 458
Dasma e parë ndër ne 463
Claudia Carnavali – ndjenja, provime dhe luftë 469
Dom Mikel Koliqi në dasmën e vëllait 485
Humbja e nji miku – Gaspër Pali 487
Sipari i studimeve universitare 491
Kanuni dhe teza e doktoraturës 499
Lamtumirë Romë! 511
Kthim përgjithnji në Shqipni 525
Përsëri te Jakomoni 527
Stazhi për avokat 535
Sekretar i komisionit 545
Beqir Valteri dhe Konfederata Ballkanike 548
Avokat i ri 560
Letrat e fundit të Claudias 564
Peng i luftës dhe terrorit 575
Në krah çeshtjes së Kosovës 583
Martese në luftë – 6 dhjetor 1943 588
4 shkurti, i masakrës 603
Fitore dhe katastrofë – 17 nandor 1944 608
Fate dhe fatalitete 617

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë 
Radi, Lazër  – Vorbulla t’jetës universitare: (Roma) 
Trilogjia e jetës libri i tretë: (1938-1944)
Lazër Radi; red. Jozef Radi. 
Durrës: Jozef, 2018  634 f.: me foto ; 14,5 x 21 cm. 
ISBN 978-9928-280-08-4 
1.Letërsia shqipe 2.Biografia 3.Kujtime 821.18 -94

Lazër Radi – “Nji verë me Migjenin” - 2019
Lazër Radi – “Nji verë me Migjenin” – 2019

4.-Nji verë me Migjenin – Vepra 4

Nji verë me Migjenin  – Kujtime dhe Shënime 

Lazër Radi – Nji verë me Migjenin  – Kujtime dhe Shënime
Libri u përgatit për botim nga Jozef Radi dhe Luçiano Radi
Redaktor Jozef Radi
Në ballinë: Lazër Radi, Migjeni dhe Hajdar Delvina Pukë, korrik 1936
Botimet Jozef, 2019 Botim i Dytë
ISBN: 978-9928-280-53-4
Botimi i parë, 1998-Shtëpia Botuese “Liria” Tiranë
© – Shtëpia Botuese Jozef dhe Jozef Radi

Përmbajtja e Landës
Pjesa e Parë – Një verë me Migjenin 9
Në vend të parathanies 11
Vdekja e Migjenit 24
Poeti i ri, Migjeni, vdiq 26
Migjeni si poet e si njeri 27
Nji verë befasuese 30
Takimi me Migjenin 44
Ditët e para në Pukë 58
Në bibliotekën e Migjenit 68
Me miqtë e Migjenit 87
Prendush Gega 91
Me Nik Kçirën 94
Si punon e Migjeni 106
“Kritika” e parë 115
Në labirinthet e konfidencës 118
“Drejtimet letrare” 122
Migjeni dhe Naimi 126
Nji bisedë e dështueme 128
Midis “Mbinjeriut” dhe Niçes 136
Migjeni dhe komunizmi 144
“Vargjet e lira” 155
Festa e Monarkisë 174
Dhimbja e nji vere që ikën 177
Shënimet e fundit 184
Refleksione para ndamjes 192
Ndamja me Milloshin dhe Pukën 197
Kthim te Shkodërlocja e andrrave 201
Botimi i vërtetë i Vargjeve të Lira” 204
Rrëfim i trishtë për nji ditar të djegun 211

Pjesa e Dytë – Migjeni, jashtë kujtimeve – shkrime, studime e analiza

Profecia e Koliqit 217
Qyteti i poetëve që ikën shpejt 218
Në ndihmë të biografëve të së nesërmes 224
Një hyll u shkëput! 226
Shpresa të humbura – vdiq Migjeni! 230
“Migjeni” 233
Migjeni – poet flamurtar! 234
Kur vdes poeti 240
Pranvera më gjeti me Migjenin 245
Arti i Migjenit 247
Fryma perëndimore në poezinë migjeniane 251
Nji artikull dizinformues 266
Fryma asfiksuese e kritikës 274
Nji erë e re mbi veprën Migjeniane 294
Në pyllin e hamendjeve 308CIP Katalogimi në botim BK Tiranë 
Radi, Lazër Nji verë me Migjenin: kujtime dhe shënime/ Lazër Radi; 
red. Jozef Radi. – Ribot. – Durrës: Jozef, 2019  320 f.; 14,5 x 21 cm. 
ISBN 978-9928-280-53-4 
I.Migjeni për atë 
1.Letërsi shqipe 2.Biografia 3.Kujtime  4.Migjeni 5.Shqipëri 821.18-94, 929 (496.5) Migjeni (093.3)

 

Lazër Radi - “Shqipëria në Vitet '30"
Lazër Radi – “Shqipëria në Vitet ’30”

5.-Shqipnia në Vitet Tridhjetë – Vepra 5 

Kujtime dhe Shënime

Shqipnia në Vitet Tridhjetë  – Kujtime dhe Shënime nga Lazër Radi 
Libri u përgatit për botim nga Jozef Radi dhe Luçiano Radi
Redaktor Jozef Radi
Kët vepër autori e ripunoi edhe mbi vërejtje të shkrimtarit Visar Zhiti
Në ballinë: Qëndra e Tiranës në Vitet Tridhjetë
Botimet Jozef, 2019Botim i Dytë
ISBN: 978-9928-280-54-1
Botimi i parë, Tiranë, 1995 © – Shtëpia Botuese Jozef dhe Jozef Radi

Pasqyra e Landës 
Në Shkodërlocen e andrrave 7
Vite t’nji errësine mbytse 13
Retë e zeza mbas Pavarsie 28
Para portave të Viteve 30-të 38
Revolucioni i Qershorit 47
Revolucioni i dështuem 59
Shqipnia dhe “Triumfi i Legalitetit” 64
Edhe nji herë jashtë Atdheut 69
Fillimet e Viteve Tridhjetë 81
Gjendja kulturore në vend 90
Guri themeltar i Neo-Shqiptarizmës 98
Në vorbullën e madhe t’ideve 107
Pulsi i kohës 110
Për nji letërsi t’re 127
Shkollat letrare 137
Gjimnazi i Shkodrës n’arenë 148
Dy beteja – dy premtime – dy skaje 167
Drama “Spiuni” 172
Dështimi i Lekë Grudës 182
Revista “Shkëndija” 186
Iluminizmi 193
Kontrolli i Besës Shqiptare 202
Dy ideale 217
Shpërblimet 220
Hapat e ndrojtun të filozofisë 229
Përsëri në Tiranën e kafe “Kursalit” 243
Neoshqiptarizma, Lëvizja kombtare e Viteve ’30 247
Qielli Shqipnisë përskuqet 268
“Të vjetrit” sërish ndër kolltuqe 278
Cektina filozofike e gjimnazistëve të kohës 289
Personazhe letrarë të Viteve Tridhjetë 319
Po Gaspër Pali? 367
Musine Kokalari 369
25 vjetori i Pavarësisë 377
Beatus – fiton konkursin e Dramës Kombëtare 404
Fejesa Mbretnore 407
Stacioni i ri i Radio Tiranës 409
Dhjetëvjeçar zjarri 413
Shqipëria në krizë ekonomike 414
Reforma agrare 416
Lëvizja punëtore 419
Lëvizja e Vlonës 421
Kryengritja e Fierit 422
Qeveria liberale e Mehdi Frashërit 424
Naftëtarët e Kuçovës në lëvizje 428
Grevizmi në Shqipni 430
Demonstratat popullore 431
Reagimi qeveritar 434
Kryengritja e Delvinës 440
Grupi i Korçës 445
Shkodra komuniste para gjyqit 446
Tirana kërkon armë 450
Lamtumira. 453
Artikuj nga Lazër Radi – Botue në shtypin e ViteveTridhjetë 467

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë 
Radi, Lazër  – Shqipnia në vitet tridhjetë: kujtime dhe shënime / 
Lazër Radi; përgat për bot. Jozef e Luçiano Radi. 
– Ribotim. – Durrës: Jozef, 2019  476 f.; 14,5 x 21 cm. 
ISBN 978-9928-280-54-1 
1.Historia 2.Qytetërimi 3.Letërsia shqipe 4.Kujtime 5.Shqipëri 94(496.5) (093.3) 821.18 -94

 

Lazer Radi - "Ministri i Hekurt - Mirash Ivanaj"
Lazër Radi – “Ministri i Hekurt – Mirash Ivanaj”

6.-Ministri i hekurt Mirash Ivanaj  – Vepra 6 

Kujtime dhe Shënime

Ministri i hekurt – Mirash Ivanaj – nga Lazër Radi
Libri u përgatit për botim nga Luçiano Radi dhe Jozef Radi
Redaktor letrar Jozef Radi
Në ballinë Dy vëllezërit Martin e Mirash Ivanaj, studentë në Romë
Botimet Jozef, Durrës
ISBN 978-9928-241-91-7
Shtypur në shtypshkronjën Jozef,Korrik 2018
© – Shtëpia Botuese Jozef dhe Jozef Radi

Përmbajtja e Lëndës 
Rikthimi i Ivanajt përmes veprës së plotë të Lazër Radit 5 
Letërkëmbimi i Dr. Radit me institucionet dhe arkivat për botimin e Mirash Ivanajn 9
Nga letërkëmbimi Dr. Lazër Radit me të mbesën e Mirash Ivanajt, Drita Ivanaj 14
Letra dërguar Lazër Radit nga miq dhe bashkëpunëtorë të Mirash Ivanajt 26
Disa shёnime nё lidhje me veprёn e Lazёr Radit “Misteret e njё Ministri” 27
Mirash Ivanaj dhe trashëgimia e tij letrare 30
Ministria e Arsimit me ministёr Mirash Ivanaj (nёntor 1933 – nёntor ’35) – Beqir Sinani
Transferimi nё Ministri 47
Organizimi i Ministrisё 50
Si u pёrgatit ligji organik i arsimit 52
Vlerёsimi i punёs sё mёsuesve 58
Inspektorёt dhe veprimtaria e tyre 60
Personaliteti i ministrit Mirash Ivanaj 64
Tiparet e punёs sё ministrit Mirash Ivanaj 72
Ivanaj ishte i prerё nё mendime 80
Ministri Ivanaj ngriti prestigjin e ministrisё dhe dinjitetin e mёsuesve 86
Vёrejtje personale mbi veprimin e ministrit Ivanaj 88
Ministri drejt dorёheqjes dhe largimi im nga Ministria 92
Kthimi i Ivanajt nё Shqipёri dhe vdekja nё burg 103
Misteret e një Ministri 
Martiri Mirash Ivanaj, Njeriu që i shërbeu Shqipërisë së gjalli e së vdekuri – Uran Butka
Nëpër rrugicat e shënimeve të Mirash Ivanajt 123
Ditari i kthimit të Mirash Ivanajt në Shqipëri pas gjashtë vitesh mërgimi 125
Dënimi i Mirash Ivanajt 129
Dosja Penale e Mirash Ivanajt 130
Zhvillimi i seancës gjyqësore 139
Ditët e fillimit në burg 155
Mirash Ivanaj në Repartin e Përkthimeve të Burgut 159
Vdekja e profesor Ivanajt në spitalin e burgut 221
Nga albumi fotografik i familjes Ivanaj 249 
Ardhja e Ivanajve në Letërsinë Shqipe 261
Epopeja e njeriut – Poezi nga Martin & Mirash Ivanaj
Në shenjtërinë e territ 288
Këngë për të fundmin 289
Kalimtare 290
Rrethuar nga zjarri 292
Zemërim 294
Në shpërthim të agimit 295
Nënshtrimi 298
Në emrin e saj 299
Në shkëlqimin e fundit 301
Përkujtim 303
Njeriu 304
Semiramida 306
Para figurës së Canës 314
Në flatrat e gjakut 316
Në përkujtim 321
Tingëllimë 322
Hetera 323
Thirrja e natës 326
E puthura e Judës 329
Gruaja 332
Kënga e Këngëve 333

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë
Radi, Lazër – Ministri i hekurt – Mirash Ivanaj/ përg. Luçiano Radi, etj.
Durrës: Jozef, 2018 340 f.: me foto; 14,5 x 21 cm. Bibliogr.
ISBN 978-9928-241-91-7
I.Ivanaj, Mirash për atë
1.Arsimi shqip 2.Njerëz të shquar dhe kultura 3.Persekutimi politik 4.Biografia 5.Dokumente
37(496.5) (092) (093) 929(495.5) [Ivanaj, Mirash]

 

Lazer Radi - Poetika - 2019
Lazer Radi – Poetika – 2019

7.-Vepra Poetike – Vepra 7

Muret e Muzgut – Shpresa vdes e Fundit – Anzave të Sharrit

Lazër Radi  – Vepra Poetike Lazër Radi 
Libri u përgatit për botim nga Luçiano Radi dhe Jozef Radi
Redaktor letrar Jozef Radi
Në Kopertinë Lazër Radi, 1941
Botimet Jozef, Durrës ISBN – 978-9928-280-91-6
Shtypur në shtypshkronjën Jozef, Durrës, Shtator 2019

Pasqyra e Landës
Fluturim mbi veprën poetike të Lazër Radit pak histori rreth saj – Jozef Radi
Poezi të botueme në shtypin e viteve 1937-1944 9
Mesnatë 11
Silhuetat e Durrësit 12
Lindi Kombi 13
Kanga e kasolleve 14
Flamujt e maleve 15
Të falem mbretneshë 16
Symfonija e vendit tim 17
Symfonija e vendit tim 19
Trëndafil i bardhë 21
Kanga e Aureolës Mbretnore 22
Kur dridhen ndiesitë 23
Tri kangë për detin 25
Perëndim mbi det 25
Stuhi mbi det 26
Agim mbi det 27
Nostalgji në pritje 28
Dritëhije 29
E puthuna e Afërditës 30

Muret e muzgut Lazer Radi 31
Ati dhe biri i poezisë – nga Visar Zhiti 33
Tokë e Shenjtë 37
Njeriu 359 38
Kalorësi i Jetës 39
Dashni brezash 40
Stinët e mia 41
Vetëm stuhi 42
Muret e Muzgut 43
Pa shpresë 44
Mërgimtarë 45
Njerëz Hije 46
Fund dimni 47
Porosi Nipit 48
Nji kufomë 49
Vjeshtë kambanash gazmore 50
Si dikur 51
Paradokset e fitores 52
Dëshpërim 53
Nji andërr e falun 54
Hijet u rrëzuen 55
Mbi gërmadha 56
Urti e Mbrapshtë 57
Pa titull 58
Luga e Artë 60
Feniksi 61
Amshim 63
Shtigjeve të Kashtës së Kumtrit 64
Hije dyshimesh 66
Kujtime mbi Gërmadha 68
Tallja e Heshtjes .69
Gjana që s’mund t’harrohen lehtë 70
Vetëm për ty 71
Mbas Vajit 73
Ave Cezar! 74
Andërr në birucë 75
N’heshtjen tande 77
Mos u ligështoni njerëz! 78
Jetë ndër tela me gjemba 79
Në kërkim të vetvetdit 81
Kambanat e durimit tonë 82
Orë poeti 83
Barbarët e Kuq 84
Piramidat 85
I vetëm n’stuhi 86
Ku ndali Shqiponja? 87
Flaka e shpirtnave të ndrydhun 88
Bregut t’nji lumi 89
Thirrje në mesnatë 90
Era e agimit të ri 91
Ankth 92
Më lini me lundrue 93
Tymi i hapsinave të lira 94
Guralecë në pellg 95
N’heshtje thuhen tana 96
Harabel i lodhun 97

Shpresa vdes e fundit 99
Përcjellje nga Jozef Radi 101
Humbëtirat e Heshtjes 103
Mërgimi i fjalës 105
Klithma e shpirtit 106
N’humnerat e heshtjes 108
Dyshimi i fundit 109
Dhuna 110
Pa maska 112
Rrugë e pambarim 113
Vërtet jeta asht lodër?! 114
Bashkë me shpirtin 115
Tue ndjekë zogjtë 116
Porosi fjalës rrebele 118
E fundmja ditë e fjalës 119
Natë në shpirt 120
Lodhje Sifizi 121
Shtigje në terr 122
Nyjet e mia 124
Jeta 125
Det zhgënjimesh 126
Vdekja 127
Erë rrebele 128
Lutje pa adresë dhe pa kohë 129
N’fund të rrugës 130
Port’e harrueme 131
Sytë e dhimbës 132
N’pleqni të thellë 133
Kohë me vdekë 134
Mos ma trazoni vetminë 135
Udhëtar nji shekull 137

Lulediellet 139
Lulja e dashnisë sime 141
Shermashek 142
Dashni 143
Dëshirë fëmije dhe poeti 144
Njeriu i detit 145
Lulja mashtruese 147
Përpëlitet nji zemër 148
Dallëndysha dhe unë 149
I due bozhuret 150
Endacak 151
Vetëm qiej 152
Andrra pleqnie 153
Çmimi i dashnisë 154
Dritat e jetës 155
Dollia e shpresës 156
Nata e “Harushës së Madhe” 157
Shtigje tymi 158
Fole stuhish 159
Kredo 160
Meteor 161
Ora 162
Prendverë e pafat 163
E bukura 164
Krymi ndërgjegjes 165
Bijtë e natës 166
Sythë jete 169

Balladat e Dhimbjes 170
Përballë së Vërtetës – Eugjen Tarles 171
Kangë kundër dëshpërimit 172
Biografi e tim biri 173
Marin Barletit 175
Në kullë të ngujimit 176
Pak dhe shumë… – Simbas Platonit 177
Gjaku ndër kohna 178
Lisi i thatë 179
Migjeni 180
Kangë për nipin 181
Mbi varrin e nji poeti 183
Kundërshtarët – Manzoni dhe Napoleoni 184
Mërgimtari 185
Vorr n’kaltërsi – Oso Kukës 186
Kur lashë vendlindjen 187
Plaku vetmitar 188
Zani i nanës 190
Vorri i Kryeheroit 191
Kaçaniku 192
Urtësi kineze 194
Anmiku 195
Prizreni 196
Lumbardha 198
Iliriadë 199
Kërkoje mikun 200
Guri i Amanetit 201

Shtigjeve të Shpirtit 203
Duhen sy dhe zemër 205
Luanesha 206
Në qytetin e të vdekunve 207
Hakmarrje fisnike 208
Liria 209
Kur shuhen gjurmat 210
Kohë të vdekuna 211
Pa u ndje 212
Dritarja e shpirtit 213
Dallgë e zemërueme 214
Besim i tronditun 215
Forca e shpirtit 216
Pakufi 217
N’emën të jetës 218
Të jetosh tue vrapue 219
Andrra t’lashta 220
Ringjallje 221
Blerimi i jetës 222
Lojë n’ujna të kthjellta 223
Kangë e mbime n’shpirt 224
Fati 225
Merimanga 226
Shpendët e shpresës 227
Kontrast 228
Midis ditës dhe natës 229
Nata e Urrejtjes 229
Dita e Dashnisë 230
Zilia 231
Lamtumira e hijeve 232
E pashë fjalë 233
Vjeshtë e trishtë 234
Gjinkalla 235
Shpresa 236

Anzave të Sharrit 237
Nji rrëfim i vonë për nji botim të hershëm! – Jozef Radi 239
Pjesa e Parë – Psherëtima e puthjes 240
Eja me mue 245
Kur puhia ndalet ndër buzë 246
Bisedë me zemrën 247
E puthuna n’muzg 248
Andrra e këputun 249
Ndjenja të përgjumuna 250
Anës lumit 251
Në vapën e pishnajave 252
Në pritje të çastit 253
Hape zemrën 254
Kreshtave t’bardha 255
Lot’ t’përgjakun 256
Gjurma gjaku 257
Prrallë e lashtë 258
Harabeli dhe e puthuna 259
Psherëtima e së puthunës 260
Vallzim në prendverë 261
Dashni në prendverë 262
Kur humbet rrugën 263
Zemrat tona 264
Anës Lumbardhës 265
Rënkim violinash 266

Pjesa e Dytë – Shtegëtim brezash 267
Pështyhet gjoksi i nji nane 269
Ngushëllim prindi 270
Lumi rrok pavdekësinë 271
Prralla e nji lisi 272
Filizi i parë 274
Lisi rrëzuem 276
Ka me lindё diell ndër ne 277
Ura u shemb 278
Filizi i dytë 279
Biseda e parë e Krahut të Shqipes me gjyshin 280
Biseda e dytë e gjyshit me Krahun e Shqipes 281
Biseda e tretë e gjyshit me Krahun e Shqipes 283
Biseda e katërt e gjyshit me Krahun e Shqipes 284
Porosia e parë e Lisit 286
Porosia e dytë e Lisit 287
Porosia e fundit e Lisit 288
Mrekullia e Fisit 289
N’ankth 290

Pjesa e tretё – Krismat buzë Drinit 291
Bukuri e thjeshtë 293
Fara e lindjes 294
Hij’e çmendun 295
Vegim malli 296
Lodra e parë 297
Abetarja 298
Xhami e Sinan Pashës 299
Te rrapi i lashtë 301
Vegim 303
Drandofillet e lulishtes së kaltër 304
N’zjarmin e ringjalljes 305
Rranjët e prendverës 306
Histori e viganit 307
Nata e gjatë e territ 308
Kulla e besës 310
Zemër nane 311
Krisma buzë Drinit – kushtue vrasjes së At Shtjefën Gjeçovit 313
Ku njerzit lindin nën diell 316
N’kullë të vegjëlisë 318
Prush i shuem 320
Zgjoje shpresёn 322
Pranё djepit 323
Andёrr yjesh 325
Kalaja 326

Pjesa e Katërt – Atje ku edhe buka asht e hidhët 329
Sipërrallë 331
U përmbys djepi 335
Natë rrufesh 336
Plaku i lashtë 337
Shtigje të vshtira 338
Lamtumirё e fundit 339
Vetmitar n’udhët e botës 340
Kujtime ndër shtigje 342
Ndër vise t’mahnitshme 343
Te gurra e gjakut 345
Aty ku buka asht helm 347
Diell i ftoftë 348
Njerëz në mërgim 350
Lodra në strajcë 351
Lodra në diell 352
Lodra e djallit 353
Kupa e helmit 354
Nji vdekje e dhimbshme 355
Barra e moshës 357
S’ka shesh me lule 358
Agim i zjarrtë 359
Lundra e shpëtimit 360
Botë e vëngërt 362
Agim majëshpatash 364
Shqiponja – Nanë e kësaj toke 366
Nuk rrëzohet kalaja 367
Fjalë te guri i kalasë 368
Mërgimtar i përjetshëm 370
Vegime t’plagosuna 372

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë 
Radi, Lazër – Vepra poetike /Lazër Radi; përgatit. Luçiano Radi, 
Jozef Radi – Durrës: Jozef, 2019 382 f.; 14,5 x 21 cm. 
ISBN 978-9928-280-91-6 
1.Letërsia shqipe 2.Poezia 3.Përmbledhje (antologji) 821.18-1-82

 

Lazer Radi / Vepra e Plotë Qershor 2019
Lazer Radi / Vepra e Plotë Qershor 2019

8.- Novelistika e Lazër Radit – Vepra 8

Ironi e një legjende – Murgesha & Poeti Apologjia e 3 e Sokratit

Lazër Radi -Novelistika –
Ironia e një legjende – Murgesha dhe Poeti – Apologjia e tretë e Sokratit
Libri u përgatit për botim nga Luçiano Radi dhe Jozef Radi
Redaktor letrar: Jozef dhe Luçiano Radi
Kopertina Jozef Design Botimet Jozef, Durrës
ISBN 978-9928-280-96-1
Shtypur në shtypshkronjën Jozef

Pasqyra e Landës
Prozë e shpëtuar nga koha e terrorit nga Jozef Radi 3
Andërr Fundvere 7
Ironia e nji legjende 11
Murgesha dhe Poeti 59
Në Bilbiotekën Orientale të Romës 61
Institucioni 74
Molla e Murgeshës 81
Rrugëve të Qytetit 86
Kanga Skandaloze 99
Majakovski dhe Murgeshat e Tij 109
Në Sanatorium 116
Andërr vorrimi 161
Kur vdes Poeti 174
Të fundmet fjalë 175
Apollogjia e Tretë e Sokratit në Tiranë 179
Parapjesa – Hikje nga Lashtësia 181
Pjesa e Parë – Të Lashtët takojnë të Rinjtë 210
Pjesa e Dytë – Kundërshti dhe Kundërshtarë 222
Pjesa e Tretë – Me Apologjistin e së Dytës 235
Pjesa e Katërt – Shtëpitë me Gjethe 256
Pjesa e Pestë – Në Dheun e Shqipeve 266
Pjesa e Gjashtë – Në Pallatin e Thashethemeve 334
Pjesa e Shtatë – Arrestimi i Sokratit 345
Pjesa e Tetë – Në Prokurori 353
Pjesa e Nëntë – Apologjia e Tretë e Sokratit në Tiranë ..366
Pjesa e Dhjetë – Fillim a Fund?! 380

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë 
Radi, Lazër Novelistika /përgat. e red. Jozef Radi, Luçiano Radi.
– Durrës: Jozef, 2019 V.8, 386 f.; 14,5 x 21 cm. 
ISBN 978-9928-280-96-1 
1.Letërsia shqipe 2. Tregime dhe novela 821.18-32

Lazër Radi - Vepra e Plotë
Lazër Radi – Vepra e Plotë

Veprat e përkthyera të Dr. Lazër Radit

1.Qytete dhe fantazma – Jovan Duçiq

Përktheu nga serbo-kroatishtja: Lazër Radi

Qytete dhe fantazma – Jovan Duçiq
Përktheu nga serbo-kroatishtja: Lazër Radi
Titulli në origjinal: “Gradovi i himere”, 1940
Libri u përgatit për botim nga Jozef Radi
Redaktuan dhe korrektuan Jozef Radi & Luçiano Radi
Kopertina – Jozef DesignBotimet Jozef, 2019
ISBN – 978-9928-280-93-0

Përmbajtja e Lëndës 
Përkthimi që zgjati gjysëm shekulli – Jozef Radi 3
Letra e parë nga Zvicra 2
Letra e dytë nga Zvicra 49
Letra nga Franca 99
Letra nga Italia 147
Letër nga Deti Jon 173
Letër e Parë nga Greqia 225
Letër nga Spanja 279
Letër e Dytë nga Greqia 317

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë 
Dučić, JovanQytete dhe fantazma /përkth. nga serbo-kroatishtja 
Lazër Radi; red. Jozef Radi, Luçiano Radi. – Durrës: 
Jozef, 2019  372 f.; 13×19 cm.  – Tit. origj.: Gradovi i himere 
ISBN 978-9928-280-93-0 
1.Udhëtime dhe përshkrime 2.Evropë 910.4(4) 

 

Leo Ferrero - "Sekreti Anglisë" - Përkth. Lazër Radi
Leo Ferrero – “Sekreti Anglisë” – Përkth. Lazër Radi

2.-Sekreti i Anglisë nga Leo Ferrero

Përktheu nga frëngjishtja: Lazër Radi 

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë
Sekreti i Anglisë nga Leo Ferrero
Përktheu nga frëngjishtja: Lazër Radi – 1944
Titulli frëngjisht: Le Secret de l’Angleterre
Libri u përgatit për botim nga Jozef Radi
Redaktuan dhe korrektuan Jozef Radi & Luçiano Radi
Kopertina – Jozef Design – Botimet Jozef, 2019
ISBN – 978-9928-280-52-

Përmbajtja e Lëndës
“Sekreti i Anglisë”- Rikthimi i një dorëshkrimi mbas 75 vitesh – Jozef Radi
Hyrje – Anglia dhe Kontinenti 15
Parathënie 25

Pjesa e Parë
Një rend i bazuar mbi një zbraztësirë 29
Kapitulli i Parё – Englezët dhe imagjinata 31
Qelì amullie 31
Puna dhe koha e lirë 37
Kapitulli i Dytё – Englezët dhe sporti 49
Gara me barka mbi lumin Tamiz 49
Gjahu i dhelprës 55
Robinson Crusoè dhe kolonizimi englez 63
Kapitulli i Tretë – Englezët dhe feja 72
Kisha e vogël në Londër 72
Çështja e Librit tё Uratëve 77
Kapitulli i Katërt-Hipokrizi apo Kontradiktё? 83
Morali nё dukje i englezёve. 83
Njё gjuhё pa gramatikё. 89

Pjesa e Dytë
Një qytetërim Shoqëror 93
Kapitulli i Pestё – Qytetёrimi Shoqёror e Qytetёrimi Intelektual 95
Bazat e kёtyre dy qytetёrimeve 95
Anglia – model i qytetёrimit shoqёror 100
Kapitulli i Gjashtё – Edukimi Shoqёror 105
Universitetet engleze 105
Englezёt dhe sjellja e mirё 112
Kapitulli i Shtatё – Disa efekte të një qytetërimi Shoqëror. 116
Dashuria e patjetërsuar 116
Englezi nё familje dhe nё shoqёri 124
Kapitulli i Tetë – Rreziqet e një qytetërimi
Shoqëror 131
Tragjedia e grave 131
Problemi i Intelektualëve 140
Mbyllje – Ushtria e fjetu 146

Ferrero, Leo Sekreti i Anglisë /përkth. nga frëngj. Lazër Radi; 
red. Jozef dhe Luçiano Radi. – Durrës: Jozef, 2019 168 f.; 13 x 19 cm. 
Tit. në frëngj.: Le Secret de l’Angleterre 
ISBN 978-9928-280-52-7 
1.Qytetërimi 2.Veçori kombëtare 
3.Udhëtime dhe përshkrime 4.Angli 910.4(420) 008(420) 

 

Stalini Moxarti dhe Maria Judina - Jevrem Berkoviç
Stalini Moxarti dhe Maria Judina – Jevrem Berkoviç

3.-Stalini, Moxarti dhe Maria Judina  nga Jevrem Bërkoviç

Përktheu nga sërbishtja: Lazër Radi 

Me parathënie nga Visar Zhiti – Botimet Jozef, 2019

Stalini, Moxarti dhe Maria JudinaPoemë nga Jevrem Bërkoviç
Përktheu nga sërbishtja: Lazër Radi – 1989Me parathënie nga Visar Zhiti
Libri u përgatit për botim nga Jozef Radi
Redaktuan dhe korrektuan Jozef Radi & Luçiano Radi
Kopertina – Jozef DesignShtëpia e skeleteve – Pablo Pikaso
Botimet Jozef, 2019
ISBN – 978-9928-280-78-7

Pasqyra e Lëndës 
Përkthyesi nga Ferri, i Poemës me Stalin, të autorit nga Mali i Zi – 
Triptik nga Visar Zhiti 5
Pagjumsia e Kob Xhugashvilit 23
Jon Jakiri, natën para pushkatimit i shkruen Kob Xhugashvilit 46
Mihail Nikollajeviç Tukaçeski s’kërkoi mëshirë! 52
Maria Judina lutet për shpirtin e Kob Xhugashvilit 57
Polina Semjonova Zhjemçushina, për s’dyti mes të gjallëve 71
Galoçka Jakovleva Xhugashvili shkatërron identitetin e vet 87

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë
Stalini, Moxarti dhe Maria Judina/ Jevrem Brkoviç; 
përkth. Lazër Radi; red. Jozef Radi, Luçiano Radi. 
Durrës: Jozef, 2019  – 106 f.; 13 x 19.5 cm. 
ISBN 978-9928-280-78-7 
1.Letërsia malazeze 2.Poezia 821.163.4(497.16) -1

 

Jeta dhe Zakonet e Shqiptarëve - Mark Milan
Jeta dhe Zakonet e Shqiptarëve – Mark Milan

4.-Jeta dhe Zakonet e Shqiptarëve nga Mark Milani

Përktheu nga sërbishtja Lazër Radi

Jeta dhe Zakonet e Shqiptarëve nga Mark Milani
Titulli i origjinalit “Zhivot i obiçaji Arbanasa” – Mark Milan
Përktheu nga sërbishtja Lazër Radi, 1993
Libri u përgatit për botim nga Luçiano & Jozef Radi
Redaktor letrar Jozef Radi
Kopertina Jozef DesignBotimet Jozef, Durrës
ISBN: 978-9928-280-77-0

Pasqyra e Lëndës
Parathënie nga Dr. Lazër Radi7
Pjesa e Parë – Jeta dhe zakonet e shqiptarëve 39
Hyrje45
Vllamëria dhe miqësia 46
Hakmarrja 50
Mikpritja 56
Vdekja para pushkës së mbushur 63
Barinjtë 67
Varfëria trimërore70
Vlerësim i shkurtë74
Këngët Popullore76
E bukura dhe e shëmtuara ndër shqiptarë91
Parësia 98
Oxhaqet e vegjël dhe të mëdhenj 100
Familja patriarkale106
Përsëri për mikpritjen 108
Diferencat në mikpritje 111
Përsëri mbi Deçanin dhe Patrikanën 113
Nderi i gënjeshtërt116
Besa118
Përsëri për nderin e gjënjeshtër 121
Ata dhe Malazestë126
Dita e Emrit128
Gratë132
Kombësia dhe Feja 134
Përsëri mbi shqiptarët dhe malazestë139
E njëjta gjë edhe në Hercegovinë 142
Humbja vëllazërore 147
Aleanca 150
Përsëri për Aleancën 158
Gjelosh Frangu 161

Pjesa e Dytë – Pjesë të zgjedhura nga e gjithë vepra 165
Shkrimtari në mes tyre 167
Sëmundja dhe amaneti i shkrimtarit169
Bardh Nik Gjoni 170
Prel Luli 173
Uk Gila i Kelmendit 175
Mul Çoku 176
Lekë Gjoni 178
Përsëri për Lekë Gjonin 180
Mark Vuksan Kelmendi i Selcës 184
Qorr Sula 186
Prel Gjeloshi i Kelmendit187
Origjina e Kuçit 189
Diçka rreth Bratonozhiqëve 196
Mara e Elezit 197
Gjergj Prela 199
Vajza e Gjilanit 200
Bozhina Stojanovi201
Vllamëria 203
Hysen Hoti 207
Osman Burxha 209
Dy letra të Marko Miljanovit 213

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë
Milani, MarkJeta dhe zakonet e shqiptarëve / Mark Milani; 
përkth. nga serb. Lazër Radi; red. Jozef Radi. – Bot. i dytë. 
Durrës: Jozef, 2019 222 f.: me foto ; 13 x 19,5 cm. – (Përkthime; 3)
Tit. origj.: Zivot i obichaji Arbanasa
ISBN 978-9928-280-77-0
1.Etnologjia shqiptare  2.Jeta shoqërore dhe zakonet 3.Shqiptarë 4.Veçori kombëtare 392(=18)

 

Martin & Mirash Ivanaj - Epopeja e Njeriut Poezi perktheu Lazer Radi 1995
Martin & Mirash Ivanaj – Epopeja e Njeriut
Poezi përktheu Lazër Radi 1995

5.-Epopeja e Njeriut Poezi nga Martin & Mirash Ivanaj

Shqipëroi nga dorëshkrimi në serbisht Dr. Lazër Radi

Martin & Mirash IvanajEpopeja e Njeriut
Shqipëroi nga dorëshkrimi në serbisht 
Dr. Lazër Radi – Tiranë 1996Botimi i dytëBotimet Jozef, 2020
Titulli në origjinal i dorëshkrimit“Covjekova epopeja” Martin i Mirash Ivanaj
Redaktimi dhe korrektimi Jozef Radi
Botimi i parë – Shtëpia botuese “Liria”Botimet Jozef, 2020
ISBN 978-9928-24317-66-7

Përmbajtja e Lëndës 
Ardhja e Ivanajve në Letërsinë Shqipe 3
Epopeja e njeriut 39
Në shenjtërinë e territ 41
Këngë për të fundmin 42
Kalimtare 43
Rrethuar nga zjarri 45
Zemërim 47
Në shpërthim të agimit 48
Nënshtrimi 51
Në emrin e saj 53
Në shkëlqimin e fundit 56
Përkujtim 58 
Njeriu 59
Semiramida 61
Para figurës së Canës 70
Në flatrat e gjakut 72
Në përkujtim 78
Tingëllimë 79
Hetera 80
Thirrja e natës 84
E puthura e Judës 87
Gruaja 90
Kënga e Këngëve 91
Me poezitë e Ivanajve, mbyllen edhe përkthimet e Lazër Radit- Pasthënie nga Jozef Radi 95

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë 
Ivanaj, Martin Epopeja e Njeriut: poezi /Mirash Ivanaj
Shqipër. Lazër Radi; red. Jozef Radi 
Tit. Origj.: Covjekova epopeja
ISBN 978-9928-24317-66-7
I.Ivanaj, Mirash 1. Letërsia shqipe 2. Poezia 821.18-1

Vepra e Platonit - Përktheu Lazër Radi
Vepra e Platonit – Përktheu Lazër Radi

6.-Platoni – Vepra

Apologjia e Sokratit – Kritoni – Fedoni – Simpoziumi

Përktheu Lazër Radi

Titulli i origjinalit“Platone”Shqipëroi Dr. Lazër Radi
Redaktoi, korrektoi dhe përgatiti për shtyp Jozef Radi
Në kopertinë – Shkolla e Athinës – vepër nga Raffaello
Botimet Jozef, 2020
ISBN 978-9928-317-38-4

Përmbajtja e lëndës
Dy fjalë lexuesve nga përkthyesi Lazër Radi..5
Platoni…9
Një profil historiko-kritik i autorit dhe i veprës…9
Apologjia e Sokratit…25
Shënime mbi apologjinë…27
Apologjia e Sokratit…31
Kritoni…77
Fedoni…105
Shënime mbi Fedonin…107
Fedoni…109
Elozhi i Dashurisë ose Simpoziumi…225

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë 
Platoni; Shqipër. Lazër Radi. – Durrës: Jozef, 2020
320 f. ; 14,5×21 cm.Tit. Origj.: “Platone”
ISBN 978-9928-317-38-4
1.Filozofia 2.Filozofia e lashtë 3. Dashuria 4. Letërsia greke e lashtë 5. Letërsia shkencore dhe filozofia 6. Greqia e lashtë 1 (38)821.14’02-96

 

Sigmund Freud - në përkthimin e Lazër Radit
Sigmund Freud – në përkthimin e Lazër Radit

7.-Leksione ëndrrash dhe shpirtrash nga Sigmund Freud & Carl Gustav Jung

Përktheu Lazër Radi

Leksione ëndrrash dhe shpirtrash Sigmund Freud & Carl Gustav Jung
Shkëputur nga librat:“Psikanaliza-Rekomandimet e Mjekut” dhe “Besimi në Shpirtëra”
Përktheu Lazër Radi
Redaktoi, korrektoi dhe përgatiti për botim Jozef Radi
Libri u botua nën kujdesin e Jozef e Luçiano Radit
Kopertina – Jozef DesingBotimet Jozef, 2020
ISBN 978-9928-317-40-7

Përmbajtja e lëndës
Freud, si prova e ikjes nga çmendina e madhe…3
Sigmund Freud (1856-1939)…7
Jeta dhe vepra…9
Ëndrra si plotësim i një dëshire…19
Metoda e interpretimit të ëndrrave…35
Analiza e një modeli ëndrre…35
Parafjala…49
Ëndrra e 23-24 korrikut 1985…51
Analiza…53
Dizenteria…61
Trimetilamina…64
Shënime mbi pavetëdijen në psikanalizë…72
Kontribut për një diskutim rreth masturbacionit…83
1.Hyrje…83
2.Vërejtje përfundimtare…84
Rekomandimet e mjekut për trajtimin psikanalitik…99
Dinamika e Transfertit…114
Teknika e Psikoanalizës…129
Zbatimi i interpretimit të ëndrrave në psikanalizë…129
Kuptimi i trashëgimisë së zanoreve…137
“E madhe është Diana e Efesinëve”…138
Përcaktimi rreth dy parimeve të ndodhjeve psikike…142
Carl Gustav Jung (1875-1961)…155
Jeta dhe Vepra…157
Bazat psikologjike të besimit ndër shpirtra…161

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë 
Freud, SigmundLeksione ëndrrash dhe shpirtrash Carl Gustav Jung;
Përkth. Lazër Radi; red. Jozef Radi
Durrës: Jozef 2020188 f. ; 14,5×21 cm.
ISBN 978-9928-317-40-7
Jung, Carl Gustav  1.Psikoanaliza 2.Leksione 159.964.26 (042.3)

 

ISKK - Enciklopedia e Historisë së Botës - përkth. Lazër Radi
ISKK – John Bowle Enciklopedia e Historisë së Botës –
përkthyer nga Lazër Radi

8.-Enciklopedia e Historisë së Botës

nga John Edward BowlePjesa e parë

Përktheu Lazër RadiBotimi i dytë

Enciklopedia e Historisë së Botës nga John Edward BowlePjesa e parë
Titulli në origjinal: The Concise Encyclopedia od World History
Përktheu Lazër RadiBotimi i parë – 2017 
Redaktoi dhe përgatiti për botim, Jozef Radi
Korrektorë  Luçiano RadiErmira Xhomaqi
Kopertina – Jozef DesingNë ballinë – Ndërhyrja e grave sabine – nga Jacques Louis David, 1799
Botimet Jozef, 2020
ISBN 978-9928-317-36-0

Përmbajtja e lëndës
Enciklopedia e Historisë së Botës…5
Kapitulli I – Agimi i Mendimit…14
Kapitulli II – Revolucioni Neolitik dhe themelimi i Qyteteve – Mesopotamia, Egjipti, Lugina e Indit, Kina…44
Kapitulli III – Kultura Mesdhetare – Kreta – Micene – Athina…87
Kapitulli IV – Perandoritë Lindore: Irani, India dhe Kina…135
Irani…136India…154Kina…170
Kapitulli V – Aleksandri, Kartagjena dhe Roma…175
Kapitulli VI – Palestina dhe Ekspansioni i Kristianizmit…220
Kapitulli VII – Arabët dhe ekspansioni Islamik…263
Kapitulli VIII – Bizanti, Rusia dhe Shteti Moskovik…301
Bizanti…301Rusia dhe Shteti Moskovik…329
Kapitulli IX – Perandoritë Nomade të Azisë…354
Kapitulli X – Mesjeta në Perëndim…392

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë 
Bowle, John Edward Enciklopedia e historisë së botës/John Edward Bowle;
Përkth. Lazër Radi; red. e përgat. Jozef Radi Bot. 2-të.– Durrës: Jozef 2020
Pj. 1, 448 f. ; 14,5×21 cm.
ISBN 978-9928-317-36-0
1.Historia e botës 2.Enciklopedi 94(4/9)(031)

9.-Enciklopedia e Historisë së Botës

nga John Edward BowlePjesa e dytë

Përktheu Lazër RadiBotimi i dytë

Enciklopedia e Historisë së Botës nga John Edward BowlePjesa e dytë
Titulli në origjinalThe Concise Encyclopedia od World History
Përktheu Lazër RadiBotimi i parë – 2017 
Redaktoi dhe përgatiti për botim, Jozef Radi
Korrektorë  Luçiano RadiErmira Xhomaqi
Kopertina – Jozef Desing – Botimet Jozef, 2020
Në ballinë – Kaos në udhëkryqin e Quatre-Brasnga Elisabeth Thomson, 1875
ISBN 978-9928-317-37-7

Përmbajtja e lëndës
Kapitulli XI – Ekspansioni i Europës…3
Kapitulli XII – Kulturat vendase të Afrikës…38
Kapitulli XIII – Qytetërimet vendase të Amerikës…76
Kapitulli XIV – Qytetërimi i Indisë dhe i Lindjes së Largme, Indonezisë dhe i Paqësorit…117
Kapitulli XV – Shteti kombëtar në Europë, Racionalizmi dhe shkenca…152
Kapitulli XVI – Revolucioni Francez, Europa, Napoleoni dhe shekulli XIX…187
Kapitulli XVII – Kombet europiane të përtejdetit: Shtetet e Bashkuara, Kanadaja, Amerika Latine dhe Australia…229
Shetet e Bashkuara…230Kanadaja…246Australia…268
KapitulliXVIII – Shndërrimi i Afrikës dhe i Azisë…278
Afrika…278Azia…300
Kapitulli XIX – Revolucioni industrial dhe ai ambiental…322
Revolucioni industrial…322Revolucioni ambiental…362
Kapitulli XX – Lufta Botërore, Komunizmi dhe demokracia Shoqërore…374
Perfundimi – 415

CIP Katalogimi në botim BK Tiranë 
Bowle, John Edward Enciklopedia e historisë së botës/
Përkth. Lazër Radi; red. e përgat. Jozef Radi Bot. 2-të.
– Durrës: Jozef 2020Pj. 2, 426 f. ; 14,5×21 cm.
ISBN 978-9928-317-37-7
1.Historia e botës 2.Enciklopedi 94(4/9)(031)

Related Images:

More articles

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.

Portali Radiandradi.com, prej 11 vitesh dhuron kontribute të përditshme në shumë fusha të kulturës, historisë dhe vlerave shqiptare. Herë pas here siti ka nevojë për mirmbajtjeje, rikonstruktim si dhe rikonceptim në formatin letër. Për ta mbajtur këtë punë shumvjeçare, ndër më seriozet dhe më të lexuarat që të vazhdojë aktivitetin bëhet e domosdoshme mbështetja e lexuesve.

Jozef Radi

Redaktor i Radi & Radi

Artikujt e fundit

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.