Beteja e Waterloo-s (18 qershor 1815)

Beteja e Waterloo-s tabllo nga Denis Dighton 1816

Beteja e Waterloo-s tabllo nga Denis Dighton 1816

Beteja e Waterloo-s (18 qershor 1815)

Beteja e Waterloo-s (fillimisht nga francezët u quajt Beteja e Mont Saint-Jean kurse nga prusianët Beteja e Belle-Aleancës), u zhvillua më 18 qershor 1815, gjatë luftës së koalicionit të shtatë, midis trupave franceze të udhëhequr nga Napoleon Bonaparti dhe ushtrive Britanike të Dukës së Wellingtonit dhe Prusianëve të Marshallit Gebhard Leberecht von Blücher. Ajo mbetet një nga betejat më të ashpra dhe më të përgjakshme të luftrave të Napoleonit, si dhe beteja e fundit e tij, duke shënuar humbjen e tij përfundimtare dhe mërgimin e vazhdueshëm në Sant’Elena.
Beteja në fakt ndodhi në territorin e fshatit Mont-Saint-Jean, i cili ndodhej disa kilometra në jug të qytetit të Waterloo, ku ndodhej selia e Dukës së Wellingtonit.
Mbas arratisë së Napoleonit nga ishulli i Elbës, në mars të vitit 1815, shtete të shumta evropiane u bashkuan në një aleancë ushtarake, që u quajt Koalicioni i Shtatë, me qëllim që ta mposhtnin përfundimisht perandorin francez.
Napoleoni vendosi t’i godasë në befasi dy ushtritë që Mbretëria e Bashkuar dhe Prusia kishin mbledhur në Belgjikë. Perandori shpresonte të arrinte një fitore të shpejtë duke shfrytëzuar kohezionin e dobët të kundërshtarëve të tij.
.
Beteja e Wateroo-s Forcat Angleze në rezistencë

Beteja e Waterloo-s Forcat Angleze në rezistencë

Dy ditë para Waterloo-s, francezët i kishin mundur Prusianët në Betejën e Ligny, mirëpo Wellington, u informua se Blücher kishte arritur ta riorganizonte ushtrinë e tij dhe shihej se ai synonte të marshonte në ndihmë të tij, duke marrë vendimin e rrezikshëm të një beteje kundër forcave të Napoleonit. Gjenerali britanik vendosi forcat e tij në mbrojtje përgjat rrafshit Mont-Saint-Jean, pranë rrugës për në Bruksel, duke besuar në ndihmën e Prusianëve.
Napoleoni nisi një seri sulmesh të përgjakshme kundër linjave britanike duke filluar prej orës 11:30, dhe vonë në mbrëmje dukej se ishte krejt afër fitores, por qëndresa kokëfortë e Britanikëve dhe ardhja masive e Prusianëve vendosi përfundimisht betejën në favor të koalicionit.
Edhe sot në afërsi të Waterloo-s përkujtohet kjo beteja e madhe, me një sërë monumentesh dhe ekziston një muze kushtuar betejës së famshme.
E gjithë zona shërben si një park historik.
.
Marrë nga Wikipedia, përktheu Jozef Radi

 

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta, Përkthime  Etiketat: , , , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook