Gjeneza e Partisë së Punës dhe themelimi i injorancës nga Kastriot Dervishi

Antarësia e Partisë Komuniste në vitin 1948

Antarësia e Partisë Komuniste në vitin 1948

Gjeneza e Partisë së Punës dhe themelimi i injorancës

nga Kastriot Dervishi

Të dhënat e mëposhtme janë zyrtare të Partisë Komuniste Shqiptare (në vitet 1948-1991 quhej Partia e Punës së Shqipërisë). Ato tregojnë nivelin e ulët të komunistëve të vendit. Me të tillë përbërje partia në fjalë nuk kishte sesi ta çonte vendin përpara, përveçse në rrugë të gabuara e me kosto të pallogaritshme për Shqipërinë.

Partia Komuniste Shqiptare në vitet e para të pushtetit kishte këtë anëtarësi të saj:

-Në vitin 1945, 10.558 anëtarë
-Në vitin 1946, 11.837 anëtarë
-Në vitin 1947, 20.217 anëtarë
-Në vitin 1948, 29.137 anëtarë
Anëtarësia e vitit 1948 e vlerësuar nga vetë partia me “zhvillim kulturor të dobët”, ndahej në këtë mënyrë:

-Analfabetë: 533 (1.8%)
-Pa shkollë: 5.684 (19.5%)
-Me shkollë fillore: 18.185 (62%)
-Me shkollë të mesme (1-4): 3.410 (11.6%)
-Me shkollë të mesme (5-7): 919 (3.1%)
-Studentë universitarë: 328 (1.2%)
-Me universitet: 68 (0.2%)
(Bashkëlidhur faksimilja e statistikës e nxjerrë nga materialet e kongresit të parë të PKSH-së, nëntor 1948. Sigurisht kjo e dhënë nuk ndodhet në Arkivin e Ministrisë së Brendshme).

 

 

 

 

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , ,
Një përgjigje
  1. Ermira Dine Tha:

    Është mëse e qartë, që një parti analfabetësh, gjëja e parë që do të bënte sapo të vinte në fuqi, do të ishte të eleminonte inteligjencën, arostokracine fisnike shqiptare, nën parullën e “bashkëpunimit me fashizmin”. Tani bile disa pinjollë të këtyre injorantëve, na supozojnë, se në Shqipëri, nuk na paskan ekzistuar aristokracia, fisnikët… fëmijët e bllokut, ku banonin familjet e Komitetit Qendror të PPSH, na paskan qenë, “një ekuivalente e aristokracisë shqiptare”. Kjo thënie u dha në radion gjermane dlf, me 16 Maj 2016… në një artikull mbi djalin e Mehmet Shehut…(nje reportazh nga gazetari Fritz Schütte). Pasi e shuan aristokracinë, inteligjencën, po duan të mohojnë dhe ekzistencën e tyre.

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook