Gentiana Kone, mike fisnike dhe poete andjesh grishëse – nga Albert Vataj

Gentiana Kone - Poezi 2018 - Muzgu

Gentiana Kone – Poezi 2018 – Muzgu

Dy vjet më parë, pata fatin me pa të mishërueme, nji nga andrrat e mia të kahershme, përmes botimit të këtij libri tim të parë, titullue thjesht “Poezi”.
Falë profesionalitetit dhe përkushtimit të të nderumit Mark Simoni, edhe pse koha e qendrimit tim në Tiranë qè mjaft e shkurtë, kjo përmbledhje e parë poetike mundi të vijë në dritë.
Nji moment i lumtun ky që mirdashja e disa miqve e bani edhe ma të vyer!
Kumtimi i të nderumit Albert Vataj në gazetën “Koha Jonë” qè një shtysë e mrekullueshme për të viju me kriju me zemër të ngrohtë dhe me përkorësi.
Falenderoj nga zemra të gjitha ata miq e mikesha që me mbështetjen dhe këshillat e tyne të vazhdueshme më kanë ndih në k’të rrugë të bukur të fjalës së shkruar.
Gentiana Kone
.
Gentiana Kone 2020

Gentiana Kone 2020

Gentiana Kone, mike fisnike dhe poete andjesh grishëse

nga Albert Vataj

Poezia e Gentiana Kone është ai zë që më shumë se një kushtrimi zemëratash është një pëshpërimë shpirti, është një lëmim i shkujdesur gjendjesh që pulit mbi valët që shkulmojnë në të tashmet e grishura kujtimeve. Kumtimi poetik i Gentiana Kone është ajo nevojë komunikimi që zgjohet me ndrojtje dhe promovohet me kurajë. Hyn dhe del nga çasti që e përfshin si nga ëndrra që e thërret në takim.
Vargu dhe metafora, mëtimi dhe impresioni gostiten në një larmi trajtash që trokasin mbi dëshirimin poetik si shiu që kërkon të shuaj etjen e një tokë të eshkur. Poetja u flet të gjithë heshtjeve që e përgjojnë. Zërave që pipëtijnë u jep zë, zemrave u mëkon frymë që e përpush gjoksin e saj e ndez në buzë mallin e puthjeve dhe dhimbjen e trishtimit.
Jeton në çdo frymëmarrje dhe ndjen në çdo fjalë dhe varg gjithëçfarë i pulson në atë ritëm gjërash që i trazojnë gjendjet ku ajo i përpush me hukamë si për t’u ofruar.
Thjeshtësia e ligjërimit poetik të Gentiana Kone është e tillë përshkuese, si çdo vërtetësi që ne i hapim zemrën, si asaj trokitje që i përgjojmë kraharorit kur lëshohet në gjëmim. Ajo pjesëmerr poetikisht në gjithçka që i rrethvjen, por përmbikrejt për atë çfarë e trazon me shkas çastin. Jetësimi shpirtëror është urëbashkim ndjesish dhe trandjesh, gazmimesh dhe prushjesh që bubrrojnë drojshëm në syprinën e momenteve që pluskojnë aty-këtu, ku Gentiana Kone ndihet dhe krijon.
.
Marrë nga muri i Fb i Gentiana Kones, 10 dhjetor 2019
Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook