Pak rreshta mbi Henrik Lacaj (11 shkurt 1909 – 12 mars 1991)

Henrik Lacaj (1909-1991)

Henrik Lacaj (1909-1991)

Pak rreshta mbi Henrik Lacaj

Henrik Lacaj (11 shkurt 1909 – 12 mars 1991)

30 vjetori i vdekjes

Henrik Lacaj (11 shkurt 1909 – 12 mars 1991) – ishte një humanist, gjuhëtar dhe përkthyes shqiptar. Autor librash shkollorë, i shfaqjeve teatrale dhe studimeve të ndryshme për figura historike si: Skënderbeu dhe Luigj Gurakuqi, por në Shqipëri ai nderohet më së shumti për përkthimet e tij të pafundme kryesisht të kryeveprave latine dhe greke.
.
Henrik Lacaj ne Venezia 1933

Henrik Lacaj ne Venezia 1933

Veprat origjinale të Henrik Lacaj

-Fjalori Latin-Shqip (mbi 20.000 fjalë; në bashkëpunim me Filip Fishta)
-Fjalor Latinisht-Shqip (i pabotuar dhe i skeduar)
-Monografi për Pjetër Budin dhe Dom Ndoc Nikaj.
-Studime mbi jetën dhe veprat e Luigj Gurakuqit dhe Hilё Mosit.
-Një ese për Skënderbeun, në italisht.
-Moisi Golemi nga Dibra (dramë).
-Ora e Shqypnis [Zanat Shqiptare].
-Artikuj në revistat Shkёndija, Iliria dhe Rilindja.
-Një sonet për pavarësi, 28 Nëndor 1912.
-Shënime për jetën dhe veprën letrare të Luigj Gurakuqi
-Shënime për jetën dhe veprën e Dom Ndoc Nikaj
-Studime filologjike: Pjetër Budi, poeti i parë i letërsisë sonë
-Studime filologjike: Skënderbeu në letërsinë italiane (1967)
-Historia e mësimdhënies dhe shqiptimit të gjuhës latine në Shqipëri. Shkruar në italisht, botuar nga revista Das Altertum e Berlinit Lindor.
-Ese për gjuhën latine në Shqipëri dhe shqiptimet e saj.
-Ese për Aleksandër Sergejeviç Pushkin
-“Ekspedita e Gjergj Kastriotit Skenderbeg në Pulia” nga Gennaro Maria Monti
-“Në Valën e Përgatitjeve” (ese botuar në 1928 me rastin e 50 vjetorit të Kolegjit Saverian)
.
Marin Barleti - Rrethimi i Shkodrës - Përktheu - Henrik Lacaj

Marin Barleti – Rrethimi i Shkodrës – Përktheu – Henrik Lacaj

Veprat e përkthyera nga Henrik Lacaj

-Eneida (Virgjili) (bashkëpërkthyer me Engjell Sedaj, me një parathënie nga Myzafer Xhaxhiu)
-Aminta (Torquato Tasso) (me një hyrje nga Dalan Shapllo)
-Lirika e Greqisë Antike: Antologjia e Poezisë Greke. Tiranë: Naim Frashëri, 1962. 68 f.
-Zogjtë (Aristofani)
-Ushtari mburravec (Plautus)
-Bukoliket (Virgil)
-De Obsidione Scodrensi (Rrethimi i Shkodrës ose Rrethimi i Shkodrës nga Marinus Barletius)
-De Rerum Natura (Lucretius)
-Ecloga III Elegia (Tristium)
-Epigramat e Catullus (disa ende të pabotuara) )
-Epigrama (75) nga Martialis (e pabotuar)
-Ekstraktet nga Dante Alighieri
.
Ernest Koliqi i uron vitin e ri Henrik Lacajt, 1936

Ernest Koliqi i uron vitin e ri Henrik Lacajt, 1936

Sofokliu - Edipi Mbret - Henrik Lacaj

Sofokliu – Edipi Mbret – Henrik Lacaj

-Gerusalemme liberata Jerusalemi Cliruar (Torquato Tasso) (e pabotuar – përkthyer në oktavë me rimë, si origjinali)
-Historia e jetës dhe veprës së Skënderbeut (Marinus Barletius) (bashkë përkthyer nga Stefan Prifti)
-Look Back In Anger – Shih mbas i zemëruar (një vepër nga John Osborne)
-Takimi i Hektorit dhe Andromakës (fragment) (Homeri)
-Metamorfozat (Ovidi) (me një hyrje nga Dalan Shapllo)
-Edipi Mbret (Sofokliu)
-Përse Rrojmë Gjallë [Pse a jetojmë] (bazuar në këngën italiane Perche Si Vive)
-Trëndafila dhe Gjëmba [Trëndafila dhe ferra] (Pashko Vasa) – përkthyer nga Lacaj në italisht si Rose e Spine
-The Warrior (Luftëtari) (bazuar në këngën italiane La Ferrera)
-Grerëzat (Aristofani)
-Punime të tjera nga autorë klasikë si Aristofani, Catullus, Homeri, Horaci, Martial, Ovid, Plautus, Propertius, Tiberius dhe Virgil.
.
Perpunue nga Henrik Lacaj – https://en.qaz.wiki/wiki/Henrik_Lacaj
.
Ovidi - Metamorfozat - Henrik Lacaj

Ovidi – Metamorfozat – Henrik Lacaj

.

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook