Humbja e albanologut Wilfried Fiedler, përtej dhimbjes! nga Jozef Radi

Wilfried Fiedler (1933-2019)

Wilfried Fiedler (1933-2019)

Humbja e albanologut Wilfried Fiedler, përtej dhimbjes!

nga Jozef Radi

Shënim i përgatitur për Gazetën Koha Ditore – Prishtinë

Humbja e albanologut gjerman Wilfried Fiedler, trishton si çdo humbje njerëzore, por çka e bën më të trishtë kët humbje është fakti se kohët e fundit kemi humbë nji mbas nji figura tejet të randësishme të albanologjisë, dhe në bindjen time asht se sot janë krejt të pakët ata që përfaqësojnë nga brezi i ri në këtë fushë, që nesër do të jenë vazhdues të denjë të kësaj fryme dhe këtyre kontributeve të pashoqe…
Në pak vite nga albanologjia u humbën Ramadan Sokoli (1920-2008), Shaban Demiraj (1920-2014), Aleksandër Stipçeviç (1930-2015), Mark Krasniqi (1920-2015), Robert Elsie (1950-2017), Kolec Topalli (1938-2018), Kurt Gostentschnigg (1965-2018), Idriz Ajeti (1917-2019), Hans Joachim Lanksch (1943-2019) Wilfried Fiedler (1933-2019), krejt një plejadë që përban nji humbje të papërmasë për albanologjinë si shkencë dhe si përkushtim intelektual… po edhe për gjithë ata që e kanë ndjekë ndër vite punën e këtyne emrave të shndritshëm…
Gjithë kontributi dhe vepra e tyne ka qenë nji vazhdimësi shumëshekullore e emnave ma të shquar të shkollës gjermane po edhe më gjerë. Ishin këta që i dhanë përmasat e vërteta studimeve albanologjike në gjitha tryezat ndërkombëtare duke e lartuar atë si shkencë… S’duhen harruar pionerët e kësaj pune të madhe si: Jacob Philipp Fallmerayer (1790-1861), Franz Bopp (1791-1867), Johann Georg von Hahn (1811-1869), Karl Heinrich Theodor Reinhold (1834-1880), Gustav Weigand (1860-1930), Theodor Anton Ippen (1861-1935), Norbert Jokl (1887-1942) Maximilian Lambertz (1882-1963)… të cilët u projektuan në figurat e larta shqiptare të albanologjisë si: Eqrem Çabej (1908-1980) dhe Selman Riza (1909-1988)
Edhe pse sot në horizont s’ka shumë figura të kësaj vazhdimësie dhe as përkushtim të dukshëm në fushë të albanologjinë, shpresoj që e nesërmja të na ofrojë djem e vajzat të përkushtuara ndaj saj…
Ndaj humbja e albanologut Wilfried Fiedler, krahas dhimbjes duhet të jetë edhe nji sirenë alarmi për Albanologjinë shqiptare të shekullit të XXI.
.
Jozef Radi, 13 shtator 2019
.

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook