Arkivë për » Prill, 2022 «

Përsiatje Gjuhësore – nga Artan Kafexhiu

Përsiatje Gjuhësore nga Artan Kafexhiu Jam i bindur se parësia e gjuhës së folur kundrejt asaj te shkruar në zhvillimet gjuhësore dhe trajtimi si një e vërtetë e pranuar në studimet linguistike Lexo Me Teper.

Mish për Top! – nga Artan Gjyzel Hasani

Mish për Top! nga Artan Gjyzel Hasani Konflikti luftarak Rusi – Ukrainë tashmë është veç një togfjalësh i vjetëruar. Ukraina është sheshbeteje joukrainase, skakiera luftarake ku luajnë të Fortët e Planetit, që të Lexo Me Teper.

Pashko Vasa për kombin shqiptar si Fichte për kombin gjerman – nga Ervina Toptani

Pashko Vasa për kombin shqiptar si Fichte për kombin gjerman nga Ervina Toptani Njerëzit e mëdhenj në ringritjen e një kombi, në themelimin e suksesin e një shteti, janë të gjithë të Lexo Me Teper.

Lavd malinkonisë – nga Ervina Toptani

Lavd malinkonisë nga Ervina Toptani Malinkonia nuk është zemërim, as hidhërim, por një formë fisnike e delikate e trishtimit që e përshkon njeriun tej e tej vertikalisht kur pranojmë se vuajtja dhe Lexo Me Teper.

Aziz (Krasniqi) Zhilivoda (1912 -1994) – nga Adem Ademi

Aziz (Krasniqi) Zhilivoda  (1912 -1994) nga Adem Ademi Aziz Zhilivoda lindi dhe u rrit në fshatin Zhilivodë, rrëzë Maleve të Qyqavicës. Ishte një burrë i njohur për trimëri dhe mençuri në Artakoll Lexo Me Teper.

Gjergj Pekmezi (23 prill 1872 – 24 shkurt 1938) – Skicë nga historia e një personaliteti

Gjergj Pekmezi – Me veshje luftëtari! Gjergj Pekmezi (23 prill 1872 – 24 shkurt 1938) Skicë nga historia e një personaliteti Më 23 Prill 1872, në Tushemisht të Pogradecit lindi Gjergj Pekmezi, profesori, Lexo Me Teper.

Bukra Hysenukaj Kastrati
 – Cikël me poezi 2021-2022

Cikël me poezi 2021-2022 Bukra Hysenukaj Kastrati
 Prej kohësh e shoqnoj poezinë e Bukra Hysenukajt, si nji pasuni shpirtnore jo vetëm e saj po e krejt nji treve, që me siguri asht Lexo Me Teper.

Klithma kundër dhunës, një metaforë postmoderne në poezinë e Barie Çupit – nga Emrije Krosi

Klithma kundër dhunës, një metaforë postmoderne në poezinë e Barie Çupit. nga Emrije Krosi Poezia priret drejt kontekstit shoqëror, pa diskutuar formën ose stilin poetik të autorit. Në lidhje me poezinë, përgjithësisht Lexo Me Teper.

Gallatë Presidenciale… – nga Jozef Radi

Jozef Radi 2021 Gallatë Presidenciale… nga Jozef Radi Që Shqipëria është një shtet në prag të falimentimit, tashmë e ndjejmë të gjithë! Vetëm fakti i ikjes masive prej vitit 2015 e deri në Lexo Me Teper.

“I hold tha albania people in my heart” Conversation with Mather Teresa – nga Visar Zhiti

Në Detroit, Miçigan, në qendrën kulturore “Nënë Tereza” pranë kishës katolike shqiptare “Our Lady of Albania”, u përurua libri në anglisht “I hold the Albanian people in my heart” (Unë e kam në Lexo Me Teper.

Shqipëria 1911-1914 – nga Romeo Gurakuqi

Shqipëria 1911-1914 nga Romeo Gurakuqi (Botim i vitit 2012, me rastin e 100 vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë, Instituti i Historisë Bashkëkohore, pranë UET, dhe Akademia Shqiptare e Arteve Lexo Me Teper.

Piro Dani – një Mësues i përkushtuar – dhe një histori personale – nga Nexhip Beqiri & Jozef Radi

Profesor Piro Danin e kam pasur profesor Kimie, në vitin 1983-’84, në vitin e fundit, të cilin e mbarova natën, mbasi më kishin përjashtuar në maturën e vitit 1975-76! Në Lexo Me Teper.
Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook