back to top
11.5 C
Tirana
E hënë, 15 Prill, 2024

Gjergj Pekmezi (23 prill 1872 – 24 shkurt 1938) – Skicë nga historia e një personaliteti

Gazeta

Gjergj Pekmezi - Me veshje luftëtari!
Gjergj Pekmezi – Me veshje luftëtari!

Gjergj Pekmezi (23 prill 1872 – 24 shkurt 1938)

Skicë nga historia e një personaliteti

Më 23 Prill 1872, në Tushemisht të Pogradecit lindi Gjergj Pekmezi, profesori, diplomati, bibliografi dhe albanologu i njohur shqiptar. Në nder të tij katedra e albanologjisë në Universitetin e Vjenës mban emrin “Prof. Dr. Gjerg Pekmezi” (gjermanisht: Georg Pekmezi). Studimet e para i kreu në Ohër dhe Manastir. Studimet universitare i bëri në Beograd dhe Vjenë, ku u diplomua më 1898, për filozofi dhe filologji. Më 1903 u emërua shef i katedrës së gjuhës shqipe në Universitetin Oriental të Vjenës. Pas një viti themeloi Shoqërinë Kulturore Patriotike “Dija”. Më 1908 zbulon memorandumin e famshëm të 1878-ës, që Vaso Pasha e Sami Frashëri i dërguan Kongresit të Berlinit. Kontribuoi pranë Komisionit Ndërkombëtar të Kufijve duke vërtetuar shqiptarësinë e banorëve në viset jugore kundrejt orekseve dhe synimeve greke. Punoi si përkthyes pranë këtij komisioni nga vjeshta e 1913 dhe më 1914 u emërua përkthyes i misionit austro-hungarez në Durrës. Më 1916 me pushtim-administrimin austro-hungarez, u emërua kryetar i “Komisisë Letrare të Shkodrës”, ku me Luigj Gurakuqin, Gjergj Fishtën, Ndre Mjedën e patriotë të tjerë bënë punë të mëdha për gjuhën, tekstet dhe shkollën shqipe. Në vitet 1920-’24, emërohet Konsull i Përgjithshëm i Shqipërisë pranë Republikës së Austrisë. Riemërohet në këtë detyrë më 1926-28, vit në të cilën emërohet profesor në Universitetin e Vjenës, Katedra e Gjuhës Shqipe. Këtë detyrë e kreu deri më 24 shkurt 1938, kur ndërroi jetë.

Gjergj Pekmezi
Gjergj Pekmezi

***
On April 23, 1872, in Tushemisht of Pogradec was born Gjergj Pekmezi, professor, diplomat, bibliographer, and well-known Albanian albanologist. In his honour, the Department of Albanology at the University of Vienna is named “Prof. Dr. Gjerg Pekmezi” (In German: Georg Pekmezi). He completed his first studies in Ohër and Manastir. He completed his university studies in Belgrade and Vienna, where he graduated in 1898 in philosophy and philology. In 1903 he was appointed head of the Albanian language department at the Oriental University of Vienna. After a year he founded the Patriotic Cultural Society “DIJA” (Knowledge). In 1908 he unveils the famous memorandum of 1878 that Vaso Pasha and Sami Frashëri sent to the Congress of Berlin. He contributed to the International Borders Commission, proving the Albanianness of the inhabitants in the southern areas against the Greek appetites and intentions. He worked as a translator for this commission from the autumn of 1913 and in 1914 he was appointed translator of the Austro-Hungarian mission in Durrës. In 1916, with the Austro-Hungarian occupation-administration, he was appointed chairman of the “Literary Commission of Shkodra”, where together with Luigj Gurakuqi, Gjergj Fishta, Ndre Mjeda, and other patriots they did great work for the Albanian language, textbooks, and school. In the years 1920-24, he was appointed Consul General of Albania at the Republic of Austria. He was reappointed to this position in 1926-28, the year in which he was appointed professor at the University of Vienna, Department of Albanian Language. He performed this task until February 24, 1938, when he passed away.

Gjergj Pekmezi (1872-1938)
Gjergj Pekmezi (1872-1938)

#albanianvintagephotography #albanianpeople #albaniancities #albanianculture #albanianhistory
Follow us on Instagram @albanianvintagephotography
.
Marrë nga Muri i Fb Micky Haxhiislami – Albanian Vintage Photography, people, cities, culture and history (23 prill 2022)

Related Images:

More articles

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.

Portali Radiandradi.com, prej 11 vitesh dhuron kontribute të përditshme në shumë fusha të kulturës, historisë dhe vlerave shqiptare. Herë pas here siti ka nevojë për mirmbajtjeje, rikonstruktim si dhe rikonceptim në formatin letër. Për ta mbajtur këtë punë shumvjeçare, ndër më seriozet dhe më të lexuarat që të vazhdojë aktivitetin bëhet e domosdoshme mbështetja e lexuesve.

Jozef Radi

Redaktor i Radi & Radi

Artikujt e fundit

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.