Fishta i pastrehë!! – nga Kazanova Aliaj

At Gjergj Fishta (arkivi Marubi)

At Gjergj Fishta (arkivi Marubi)

Fishta i pastrehë!!

nga Kazanova Aliaj

Një jetë i pastrehë, i përjashtuar, i harruar, i anatemuar, Gjeniu i Letërsisë Shqipe! Fishta i madhërishëm, në gjithë dimensionet e tij njerëzore, intelektuale dhe artistike!
Ai nuk pranoi medaje, as tituj. I kundërshtoi, për të vetmen arsye se ishte atdhetar! T’i shërbeje atdheut ishte detyrë e shenjtë, detyrë e çdo shqiptari!
Dhe ky ishte faji i tij, gabimi i tij, krimi i tij, për këtë ia hodhën harresës… e mohuan, nuk e lejuan, nuk e lexuam, e dogjën. Inkuizicioni i kuq, ku-kus-klani shqiptar!!
Ishte armik! Kush e lexonte atë ishte edhe ai armik! Kush fliste për të anatemohej e ndëshkohej si agjent!! Dhe kalvari i Fishtës vazhdoi edhe pas vdekjes. Mostruoziteti ndaj tij mori përmasa të frikëshme!! Bile vazhdoi edhe më tej: përzunë Zotin nga toka shqiptare, vranë besimin, e dënoheshin të jetoje nëntokë!! Nëse besoje, e lexoje Fishtën, qe fliste me gjuhën e Zotit!
E vargjet e Fishtës lexoheshin nëpër katakombet, po edhe aty ishin të kontrolluar nga mostrat komuniste.
Intelektualët e kishin pranuar Fishtën dhe dimensionet e tij. Ndaj kontrolloheshin, ruheshin, burgoseshin, rindëshkoheshin… për të vetmen arsye, që zëri dhe jehona e “Lahutës…” të mos ndihesh as në katakombet! Por kjo nuk mund të ndodhte. E anatemuan, duke ia hodhur harresës, Lidhja e Shkrimtarëve dhe poetëve tëoborrit gjeniun, e kë?! Dante Aligerin e Shqipërisë…!!
.

Katër gur themeli të binasë sonë kombëtare, qytetnuese, letrare, politike, diplomatike.... Lasgush Poradeci dhe Ernest Koliqi. At Gjergj Fishta dhe Asdreni.

Katër gur themeli të binasë sonë kombëtare,
qytetnuese, letrare, politike, diplomatike….
Lasgush Poradeci e Ernest Koliqi – Gjergj Fishta e Asdreni

Dhe Fishta udhëtonte nën tokë e nëpër muret e burgjeve, ku ndëgjoheshin klithmat e martirëve katolikë… Që ndëshkoheshin se besonin në Zot. Vargu i Fishtës ishte si këmbana e jetës. Ishte shpresë! Fishta jetonte nën tokë si Virgjili, dhe i jepte jetë nëntokës dhe njerëzve. Edhe pse i vranë besimin, e jetonte i pastrehë, ai jetonte në shpirtrat e shqiptarëve, përjetsisht! Atij ja dogjën shtëpinë, ia vodhën fjalën, ia shkynë librat, po shpirti i tij endet mbi ne! Ai është shpirt i gjuhës shqipe. Pashallëku nuk ishte model të tij, pse i këndoi maleve të veriut, gurrës, lugjeve, shpirtit, gjuhës shqipe, djepit, qumështit, mëngjezit dhe mbramjes, dhimjes dhe lotit! Po nuk i këndoi asnjëherë e me asnjë gërmë a fjalë pushtetit, por e anatemoi atë! Ai mbeti shtegëtar i pastrehë!
Shpirti i tij sot shtegëton nëpër shkrepa e korije, në shi e në borë! Ai shtegëton dhe nuk do ndalet, do heci me kohën, se ai shkon në përjetësi; se ai është gjuha e kombit, gjuha e dhimbjes, gjuha e burrërisë dhe e fjalës shqipe! Ai nuk u përkul nëpër oborret e pushteteve dhe mbretërve, ai do mbetet model i lartësuar i fisnikut të gjuhës dhe letërsisë së vërtetë shqipe; shtegëtar i pastrehë!
Po streha e tij ishte kombi, qe ja mohuan shqipen e vërtetë pashallarët e kuq, që ja vranë shqipes strehën e vetme, Shqipërinë dhe e kanë kthyer në motele luksi, për trupin kufomë të mostrave, që nuk nginjen me të pamerituemen lavdi…!
Marrë nga muri i fb, Kazanova Aliaj, 31 janar 2016
.

 

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook