Vorret e dallëndyshes – nga Mark Simoni

Frederik Reshpja dhe Mark Simoni

Frederik Reshpja dhe Mark Simoni*

Vorret e dallëndyshes

nga Mark Simoni

Kur, nëpër biseda flisja për ndonjë batutë a ngjarje të vogël që kisha me Frederikun, (Rreshpjen), shpesh njerëzit hapnin sytë dhe pyesnin:
-Pse, gjallë është?
Madje disa e dinin të një shekulli tjetër, mbase Rilindas.
Kjo lloj pyetje më intrigonte shpesh, dhe ma bënte Fredin të pakohë, të dalë prej gjitha kohrave. Kishte filluar të ishte i paharrueshëm, me atë dimensionin e njerëzve që janë përherë prezent ashtu si dhe mungojnë kurdoherë.
Qe 24 dhjetori i 2005, kur unë, i intriguar dhe nga pyetja “pse gjallë është?”, botova në gazetën “Koha Jonë”, shkrimin “Apostulli i poezisë – Frederik Rreshpja”, ku ndër të tjera shkruaja se: “…Poeti Frederik Rreshpja zbret në vdekje dhe ngjitet në jetë sa herë të dojë, me atë kollajllëkun e njeriut që zbret shkallët e tavernës poshtë pallatit të vet…”
E mora gazetën dhe ia çova. Atëherë banonte në një dhomë me qera, në katin e parë të shtëpisë së Fred magjypit, pranë fotograf Rrelit dhe Veve Grup Hotel Peza. Frederiku i sëmurë, në brinjë dhe unë i ulur në kolltukun me susta të dala dhe beze të rrjepur. Ia lexova ngadalë shkrimin. Më kthente herë pas here, sepse ndalej e mendonte për ato që kisha shkruar dhe i iknin pjesët e tjera.
Kur mbarova, më tha t’ia jepja gazetën. Me lot ndër sy më puthi duart dhe më falenderoj me gjithë hakikat.
Të nesërmen, për kafen e mëngjesit me miqtë, Moikomi më pyeti se, çfarë kishte Frederiku që ishte lënduar prej meje. Ngrita supet. “Markun e kam dashtë fort, por nuk e di përse ka shkruar për mua në gazetë si për një njeri të vdekur, më ka ba të vdekun…”
Pasdite e qetësuam, ndërsa Fredi thoshte se Moikomi qe keqkuptuar.
Pas dy muajsh vdiq. E çuam ndër vorret e Rrmajit. Qemë me Moikomin dhe Myftar Gjanën.
Vorret e Rrmajit, ato vorre që i donte shumë, aq sa një herë Fredi më pati thënë, se kur kishte kaluar pranë tyre i ishte kujtuar vdekja. “Pata shumë uzdajë e shpresë, se do të vdisja këtë vjeshtë, por s’qe e thënë. S’më pëlqen dimri, nuk është i mirë për vdekje.”
Vorret e Rrmajit, ato vorre ku shkonte dikur dallëndyshja e Filip Shirokës, për të takuar prindërit e poetit, tani, dallëndyshe të tjera shkojnë dhe për Fred Rreshpjen e Madh.
.
*Foto me Frederik Rreshpjen, me 19 shkurt mbushen plot 15 vite që Liriku, s’është më.
.
Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , , , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook