Vetëm poezia… nga Lasgush Poradeci

Lasgush Poradeci dhe qeni i tij Cuci

Lasgush Poradeci dhe qeni i tij Cuci (foto niko)

Vetëm poezia… nga Lasgush Poradeci

Vetëm poezia që ka si temë të përbrëndëshmen e njeriut,
vetëm ajo rron. Të tjerat ngordhin, harrohen.
Homeri është i madh, poet i madh, se na përshkruan njeriun,
të përbrëndëshmen e tij, e cila është eternele.
Ai na përshkruan natyrën me saktësi e vërtetësi por me vërtetësi poetike.
A mos duhet ta quajmë Homerin sentimentalist, dekadent,
se na thotë që ky Odise, ky hero legjendar,
na qau për qenin e tij që i vdiq mbasi nuk e përkëdheli?
A ka nge ky Odise, pas kaq luftërash e gjakderdhjesh,
pas kaq vite aventurash në dallgët e detit,
ky Odise që ka parë shokët më të dashur të ngrënë nga Polifemi,
ky Odise që po përgatitet të derdhë përsëri gjak,
duke vrarë armiqtë e tij, a ka nge,
pra ky Odise të qajë për një copë qen?
Po Homeri, se ishte Homer, poet i madh,
na e bën Odisenë njeri, duke e bërë të derdhë lot për qenin besnik.
Kështu poeti na dha në art një realitet të idealizuar.
Po ç’ishte Homeri? Romantik? Realist? Surrealist?
Homeri ishte poet dhe bënte poezi.
 

 

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Kafe letrare  Etiketat: , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook