Trakti i Laura Keçit dhe dëshmia e saj në hetuesi – nga Kastriot Dervishi

Laura Keçi në rininë e hershme

Laura Keçi në rininë e hershme

Trakti i Laura Keçit dhe dëshmia e saj në hetuesi

nga Kastriot Dervishi

Laura Gjeto Keçi, ka lindur në Shkodër më 28.09.1957, dhe ishte nxënëse në shkollën e mesme “Jordan Misja”. Kur u arrestua dhe u dënua ishte në moshën 16-vjeçare.
E revoltuar nga trajtimi që i bëhej babait të saj si dhe nga ajo që po shihte në shkollën e mbërthyer nga nismat “revolucionare”, më 09.12.1972, hodhi në sallën e mbledhjeve të këshillit pedagogjik dy parulla me tekst të njëjtë, të nënshkruar nga “Zani i popullit” me këtë përmbajtje:
“Shokë arsimtarë!
Ju lajmërojmë se këto metoda që po përdorni ju për rritjen e kësaj rinie s’janë asgjë tjetër veç mësimeve për të ndjekur rrugën e servilizmit, të poshtërisë e të një mizerjeje!”
.
Trakti i shkruar nga Laura Keçi  dhe pjesë nga dëshmia e saj në hetuesi

Trakti i shkruar nga Laura Keçi
dhe pjesë nga dëshmia e saj në hetuesi

Disa muaj më vonë, ajo u arrestua më 08.10.1973, pas një truku të përdorur ndaj saj nga një person, të cilit i kishte shprehur dëshirën për t’u arratisur jashtë vendit. Ky njeri e kërcënoi të vetëdenoncohej në Degën e Punëve të Brendshme Shkodër, sepse përndryshe këtë veprim do ta bënte ai. Laura kështu veproi. Bën një deklaratë vetëdenocuese (për traktin dhe tendencën e arratisjes), por aspak tërheqëse e penduese nga ajo çfarë kishte bërë. Këtë e tregon edhe teksti i depozituar. Personi shtytës e ndjek nga prapa për t’u siguruar që po vetëdenoncohej apo jo. Pasi është siguruar për këtë, ka takuar sekretarin e Komitetit të PPSH-së së Shkodrës dhe i ka treguar gjithçka. Të njëjtën ditë edhe ai lëshon deklaratën rënduese kundër saj në DPB Shkodër. Deklaroi se e kish bërë këtë veprim në këmbim të një vendi pune.
Në deklaratën e vetëdenoncimit, Laura thotë: “Jam shumë e mërzitur nga kjo botë dhe çdo gjë më është mërzitur. Unë them se ky pushtet nuk më pëlqen për sa të më jetë jeta, këtë e them dhe kam për ta thënë gjithmonë!”. Edhe gjatë kohës që ishte paraburgosur ajo u dëgjua të fliste kundër E. Hoxhës dhe M. Shehut, duke u bërë thirrje të paraburgosurve të revoltoheshin kundër regjimit. U akuzua në bazë të nenit 73/1 të Kodit Penal për agjitacion e propagandë. Gjykata vërente se nuk kishte mbajtur qëndrim të mirë as në hetuesi, gjatë së cilës u pyet nga hetuesi Shyqyri Çoku.
Midis të tjerash, në vendimin e gjykatës thuhej: “Rinia e shkollë “Jordan Misja”, sikurse e gjithë rinia e vendit tonë është rini revolucionare, e cila ka ndërmarrë shumë aksione me karakter politik dhe edukativ. Megjithatë, e pandehura, duke qenë e pakënaqur për trajtimin që i bëhet të atit të saj, si person i dënuar për krime kundër shtetit, shpif dhe shtrembëron realitetin e vendit tonë; urrejtja kundër pushtetit popullor e ka shtyrë të pandehurën deri atje sa të fyej edhe udhëheqësit e partisë e të shtetit, të cilët janë njerëzit më të dashur të popullit tonë, sepse e drejtojnë atë me vendosmëri në rrugën e ndërtimit të jetës së lumtur, socializmit dhe komunizmit”.
Me vendimin nr. 335, datë 27.12.1973, Gjykata Popullore Shkodër, e deklaroi fajtore dhe e dënoi me 4 vjet heqje lirie. Laura u lirua më 01.09.1977, nga Reparti nr. 318 Kosovë, pasi kish vuajtur 3 vjet, 10 muaj, 23 ditë burgim.
Laura Keçi u nda nga jeta në SHBA ku jetonte me familjen, më 10.05.2020.

 

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook