“Nata e poetëve të ekzekutuar” – përgaditi nga Sokol Neçaj

Poetë Biellorusë

Poetë dhe shkrimtare Biellorusë

“Nata e poetëve të ekzekutuar”

përgaditi nga Sokol Neçaj

85 vjet më parë, në natën e 29-30 tetorit 1937, policia sekrete e Stalinit (NKVD) pushkatoi brenda një natë më shumë se 130 përfaqësues të elitës kombëtare bjelloruse. Poetë, shkrimtarë, shkencëtarë bjellorusë u vranë një nga një në burgun e sotëm të KGB-së.
Midis të vrarëve ishin 22 shkrimtarë Anatol Volny, Platon Golovach, Ales Dudar, Mikhas Zaretsky, Vasil Koval, Moisey Kulbak, Yurka Lyavonny, Valery Moryakov, Julius Taubin, Mikhas Charot dhe të tjerë. Ngjarja ka hyrë në histori si “Nata e poetëve të ekzekutuar”.

Poetë Biellorusë me kryq të kuq, të pushkatuar

Poetë Biellorusë me kryq të kuq, të pushkatuar

Marrë nga muri i fb i Sokol Neçajt, 29 tetor 2022

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook