back to top
15.5 C
Tirana
E diel, 16 Qershor, 2024

Materiale mbi të cilat u ngritën akuza ndaj Lazër Radit, dhe shumë prej intelektualëve në vitin në Gjyqin Special

Gazeta

Dr. Lazër Radi 1942
Dr. Lazër Radi 1942

Materiale mbi të cilat u ngritën akuza ndaj Lazër Radit,

dhe shumë prej intelektualëve në vitin në Gjyqin Special

Ushtrija P.V.N.C. Shqiptare
Vdekje Fashizmit
Komanda e Lagjes “Laprakë”
Liri Popullit
Nr.——-Prot.-
Laprakë, me 21/1/1945.-
Komandës së qarkut – Tiranë
.
Material mbi të cilën u ngritën akuzat mbi Lazër Radin, në Gjyqin Special (a)
Material mbi të cilën u ngritën akuzat mbi Lazër Radin, në Gjyqin Special (a)

*

Këtu poshtë Ju përshkruajmë hollësirat e mbledhuna mbi të rreshtuarit politikë që përfshihen në listën respektive dërgue prej asaj Komande.
Asllan Pajaziti: Ish Aspirant i Gjindarmerisë në Korçë, reaksionar, për këtë gjë partizanët i kanë djegur shtëpinë në katundin Nikolocë të Nënprefekturën e Kolonjës. Ky ka zënë shumë herë material ushtarak dhe ushqime që dërgoheshin për partizanët grekë në Greqi.
Fazlli Frashëri: Në Korçë krye i reaksionit. Krahu i djathtë i Mid’hat Frashërit.
Niazi Cezha: Auktor krimesh në katundet e Korçës.
Skënder Xhemali: Është i biri i Beçe Voskopit. Kriminel që ndodhet n’arrati. Bashkë me të jatin auktor vrasjesh dhe plaçkitjesh në katundet e Korçës, Turan dhe Boboshticë.
Tefik Selenica: Arkëtar i Ballit në Kolonjë.
Lako Psari: Bashkëpuntor me Gestapon – Njihet mirë në Kolonjë.
Muharrem Lico: Një nga organizatorët inisiator të Ballit në Korçë.
Qemal Burimi: Komandant i Bataljonit “Safet Butka” të Ballit.
Haki Ballshi: Agjitar i rreptë i Ballit në Berat e Kavajë.
Hilmi Beluli: Ish kapiten i Gjindarmërisë në Kavajë, për t’i futur tmerre popullit ka shëtitur kufomën e shokut Kajo Karafilit, mbi një gomar.
Sali Duka: Bashkëpuntor i ngushtë i Hilmi Belulit.
Dajlan Iljazi: Krye dhe inisiator i Ballit në Përmet.
Muharrem Roshi: Ka bërë shnderime, krime dhe djegie në Libohovë dhe rrethet. Është bashkëpuntor i ngushtë i kriminelit Nexhe Bejlerit.
Xhevdet Kapështica: Bashkëpuntor i Fazlli Frashërit. Antar i Komitetit Qarkor të Ballit në Korçë.
Neim Starova: Bashkëpuntor i Trathëtarit Aziz Çamit.
Faik Merlika: Spekullator.
Sami Koka: Sabotuesi kryesor i lëvizjes Nacional Çlirimtare në radhët e ish Rojes-Financës.
Javer Hurshiti: Shkaktar i shumë krimeve në Gjinokastër! Armik i rreptë i lëvizjes Nac-Çl.
.
Material mbi të cilën u ngritën akuzat mbi Lazër Radin, në Gjyqin Special (b)
Material mbi të cilën u ngritën akuzat mbi Lazër Radin, në Gjyqin Special (b)

**

Maliq Petrela: Organizator i Rinisë Ballit në Tiranë
Abdulla Besmini: Ballist fanatik. Fliste ndyrë kundra lëvizjes Nac. Çl.
Beqir Ajazi: Vegël e ndyrë e Mazar Sopotit.
Daut Ruha: Në Nivicë të Kurveleshit ka vrarë shokun partizan Dalip Tare. Të ven se po ky në bashkpunim me Gjermanët i kanë djegur shtëpinë të nalt-përmendunit, gjith’ashtu i ka djegur të gjallë të jatin.
Mustafa Ndreu: Ka qënë pjestar aktiv i çetave të Ballit Kombëtar ka marrë pjesë në luftimet kundra partizanëve. Bënte rolin e spiunit në favor të Ballit, në rast luftimesh duke kaluar netë dy anët e frontit.
Ibrahim Caprati: Dezertor nga rradhët e ushtrisë N.Çl. dhe tanësisht me reaksion, Ballist fanatik, dhe së fundi Oficer me mercenarët e trathtarit Mehmet Alemi.
Abdyl Kuci: Intrigant, spiun, reaksionar i dorës parë. Në bashkpunim me Sadik Shashën kanë rekrutuar mercenarë në Kosovë për të terrorizuar popullsinë e Vlorës dhe për t’i hedhur në luftë kundra ushtrisë s’onë.
Nedim Nivica: Spiun profesionist. Ka qënë në shërbim të SIM-it dhe kohët e fundit në shërbim të GESTAPO-s. Element i rrezikshëm.
Lazër Radi: Fashist i dalluar. Ka shkruar artikuj në fletore dhe të përkohëshme duke ekzaltuar fashizmin.
Kalo Kuci: Veç veprimtarisë së tija në favor të okupatorit, në muejin Kallnuer 1944, vrau ne ndërmjetsin e ushtarit të tija një partizan që ishte kthyer atë ditë nga mali.
Pjetër Haxhija: Bashkëpuntor i Beqir Valterit.
Simon Rasku: Spiun. Ka bashkëpunuar si me italianët ashtu edhe me gjermanët.
Leonidha Kuke: Ka qënë Sekretar i Prefekturës në Vlorë, spiun i italianëve.
Sadik Bora: Agjent i Gestapos. Shkakëtar i djegjes së Mesaplikut, bashkëpuntor me reaksionarit Xhemil Meçe.
Osman Vora: Element dezertor nga radhët e ushtrisë N.Çl. Ka marrë pjesë së bashku me gjendarmërinë e Qarkut Durrës dhe Shijakut, në luftimet kundër ushtrisë s’onë në rrethet e Pezës. Ka botuar trakte me firmën e tij kundra lëvizjes Nacional-Çlirimtare.
Pirro Floqi: Elemet imoral – Ka qënë si, përkthyes pranë zyrave të Gestapos në Tiranë.
Sami Visoka: Ka botuar artikuj të ndryshëm me karakter politik, tue predikue heqjen dorë nga lufta kundra fashizmit në të përkohëshmet fashiste dhe neo-fashiste që botoheshin në regjimet e para, tue përdorun pseudonimin “Agim Shkëndija”.
.
Material mbi të cilën u ngritën akuzat mbi Lazër Radin, në Gjyqin Special (c)
Material mbi të cilën u ngritën akuzat mbi Lazër Radin, në Gjyqin Special (c)
***
Bajram Pustina: Antar i ish Gjyqit Posaçëm për Mbrojtjen e Atdheut. Armik i rreptë i lëvizjes, kërkonte dënimin e shokëve.-
Ded Jakova: Antar i ish Gjyqit Posaçëm për Mbrojtjen e Atdheut. Armik i rreptë i lëvizjes, kërkonte dënimin e shokëve.-
Fiqret Hoxha: Anti-komunist – Fliste kundër moralit të shoqeve që ishin në radhët e ushtrisë Nac. Çl. Me rastin e kapitullimit të Italisë, ka marrë sasira të mbëdha municioni dhe ia ka dorëzuar Ballit.
Janaq Andrea: Ish Ndihmës Prokuror i ish Gjyqit të Posaçëm. Shtytës i dënimeve për shokët e burgosur që dërgoheshin në Gjyq.-
Luan Baçi: Auktor arrestimesh në Tiranë në reaksionin e Dimrit kaluar. Torturonjës i shokëve në Rrethin e Gjindarmërisë Nr.1.
Pjetër Rasma: Sabotues i lëvizjes Nacional Çlirimtare në radhët e ushtrisë.
Shehap Osmani: Krahu u djathtë i trathëtarit Hysni Dema.
Hajredin Zogolli: Ish Kapiten i Milicisë dhe Komandant i Burgut të Tiranës në vitin 1942-43. Shtypës i grevave që bëheshin prej të Burgosurve politikë. Sabotues i lëvizjes në lagjen Pariani. Auktor i disa vrasjeve partizanësh në Tetovë – Pjesëmarrës aktiv në luftë, kundra ushtrisë N.Çl. në Berat, Skrapar etj. Ka arrestuar dhe torturuar shokun Mehmet Nexha Kryetar i Këshillit Nac. Çl. të Kuçovës.
Nexhat Hakiu: Sabotues i lëvizjes inisjator i krijimit të Partisë Soc. Demok. Pjestar aktiv i Ballit, ish Kryeredaktor i Bashkimit Kombit.
Aristidh Qëndro: Sabotues i lëvizjes N.Çl. Frymëzonjës i grupazheve Tretz- kishte deri në kohët e fundit. Ka akuzuar mjaft shokë para Gjyqit në vitin 1943.-
Axhet Shehu: Ish Gjykatës Hetues i Gjyqit Posaçëm, mundohej se e si të akuzonte shokët.
Rifat Tatari: Ish pjestar i Komitetit Ekzekutiv, mbas kapitullimit të Italisë.
Zija Bejleri: Aktiv i Ballit. Ky i pregatiste artikujt e trathëtarit Eqrem Telhajt.
Ndoc Naraçi: I lidhun ngushtë me Gjermanët. Ka leftue rreptë gjithë nëpunësit e Drejtorisë P.T.T. që kanë qënë me lëvizjen Nacional Çlirimtare.
Tahsim Bishqemi: Me datë 9 Korrik 1944, ditë n ëtë cilën Ushtërija N.Çl. sulmon në rrethet e Tiranës, ky ka patur Komandën e Trupave Gjermane dhe të xhadarëve që kanë kundër sulmuar ushtrinë t’onë.
Abas Omari: Organizator i Ballit në Fier dhe Arkëtar i Ballit atje.
.
Material mbi të cilën u ngritën akuzat mbi Lazër Radin, në Gjyqin Special (d)
Material mbi të cilën u ngritën akuzat mbi Lazër Radin, në Gjyqin Special (d)

****

Luigj Filaj: Ka qënë përkthyes i Gestapos në Tiranë. Ka marrë shuma të hollash, prej familjeve që kishin djemtë ndër burgje, tue i gënjyer se do t’u lironte fëmijët.
Hasan Merdani: Ka qënë sekretar i Komitetit të Ballit Kombëtar në Libohovë. Përgjegjës krimesh dhe djegiesh në Libohovë dhe Mallakastër.
Demir Vila: Ka qënë Sekretar i Përgjithshëm i Regjencës – Element reaksionar. Kundërshtar i rreptë i Partisë Komuniste. Dora e djathtë e Mehdi Frashërit.
Xhemil Ruka: Ish N/Toger Gjindarmërie. Ka qënë aktiv në radhët e Ballit dhe ka luftuar kundra partizanëve.
 .
Material mbi të cilën u ngritën akuzat mbi Lazër Radin, në Gjyqin Special (e)
Material mbi të cilën u ngritën akuzat mbi Lazër Radin, në Gjyqin Special (e)
*****

Nga lista e të Burgosurve

1)Lazër Radi, – ky ka qenë fashist i orës së parë. Të lexohen artikujt e tij në gazetën “Tomori” dhe “Bashkimi i Kombit”.
2)Shyqyri Borshi, – Drejtor i Përgjithshëmi Policisë. Ka pasë qysh me kohë lidhje të ngushta me Agostinucin.
3)Rexhep Hysa – simpatizant i B. Kombëtar. Nuk ka ba kurrë keq. Besoj se do të jetë tërheqë nga Ballistat prej Sportit, me q’është tifoz i Sportit. E përsëris se përveç se mirë kurrë nuk ka ba keq, është nga familje e varfën. Për këtë, Rojet Partizane të komandës vendin lagjes tija dhe këshilli i lagjes kanë ba disa deklarata për ta liruar.
4)Fadil Keçi – Ky është hajdut dhe ma të shumtën e jetës tija e ka kaluar në burgje, e njoh mirë sepse banon në mahallën time.
5)Ismail Derhemi – Sipas informatave qi unë kam marrë nga banorë të lagjes tija dhe njerëz të besueshëm thonë se: Materjalin qi i kanë gjetë atij, ja ka lanë një kapter që më parë ka banuar. Ndërsa ky vetë është i pafajshëm dhe se nuk asht as ballist as zogist.
6)Beqir Ajazi – Ballist aktiv, ka mbledhur ndihma për Ballin dhe ka shkruar disa artikuj.
7)Gëzim Latifi – agjent i të gjitha kohëve. Në nji demostratë ky bashkë me dy agjenta të tjerë, ka qëlluar me kobure në rrugën e Saraçëve.
Zeqi Agolli (firma)
.
Material mbi të cilën u ngritën akuzat mbi Lazër Radin, në Gjyqin Special (f)
Material mbi të cilën u ngritën akuzat mbi Lazër Radin, në Gjyqin Special (f)
******
1)Për Lazër Radin – ish-drejtorin e “Ballit të Rinisë” që dilte në kohën e fashizmit. Ka shkruar vazhdimisht në Bashkimin e Kombit artikuj kundra nesh me pseudonimin “Ushtima e Sharrit”. Gestapoja s’linte të vihej emri i tij i vërtetë, sepse ishte i kompromentuar me shkrimet në “Ballin e Rinisë” e në shumë gazeta të tjera fashiste.
2)Dr. Vasfi Samim Visoka – ka shkruar në “Bashkimin e Kombit” me pseudonimin Agim Shkëndija.
3)Sabdulla Fishta – që banon afër Xhamisë së Zajmit, dhe që tashti – me sa mora vesh – është partizan në Brigadën e IV-të ka qenë agjent në kohën e Mehdi Beut, dhe ka arrestuar më 22 Qershor 1944, shoqen Hava Spahiu përpara Xhamisë së Zajmit, të cilën e zuri me 80 copë trakte. Ka denoncuar aktivisten Flutura Toto, që është kapur tre herë rrjesht.
4)Vedat Kokona -i paarrestuar ka shkruar artikuj në “Bashkimi i Kombit” me pseudonimin Helium. Artikujt s’flasin haptas kundra nesh.
Arben Puto (firma)
 
Sqarime per fletet e paraqitura
*faqja 42 e dokumentit
**faqja 43 e dokumentit
***faqja 44 e dokumentit
****faqja 42 e dokumentit
*****faqja 237-172 e dokumentit
******faqja 237-10 e dokumentit

 

Related Images:

More articles

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.

Portali Radiandradi.com, prej 11 vitesh dhuron kontribute të përditshme në shumë fusha të kulturës, historisë dhe vlerave shqiptare. Herë pas here siti ka nevojë për mirmbajtjeje, rikonstruktim si dhe rikonceptim në formatin letër. Për ta mbajtur këtë punë shumvjeçare, ndër më seriozet dhe më të lexuarat që të vazhdojë aktivitetin bëhet e domosdoshme mbështetja e lexuesve.

Jozef Radi

Redaktor i Radi & Radi

Artikujt e fundit

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.