Veprat e ndërtuara nga të burgosurit politikë (1945-1991) – nga Agron Tufa

Krimet e komunizmit me pak shifra

Krimet e komunizmit me pak shifra

Veprat e ndërtuara nga të burgosurit politikë (1945-1991)

nga Agron Tufa

 1945 – Përfundimi i stadiumit “Qemal Stafa” në Tiranë, i filluar nga italianët dhe i lënë përgjysëm për shkak të luftës.
 
1945 – Krijimi i fermës së Kamzës; hapje kanalesh, sistemim tokash.
 
1945-1952 – Tharja e kënetës së Maliqit
 
1946 – Hapja e kanalit të Jubës në Qarkun e Durrësit
 
1946-1952 – Ndërtimi i aerodromit ushtarak të Kuçovës (me ndihmën e rusëve)
 
1949-1951 – Ngritja e fermës së Gosës, në rrethin e Kavajës.
 
1950 – Ndërtimi i një pjese të trasesë së hekurudhës Peqin-Elbasan, dhe hapja e tunelit të Bishqemit
 
1950-1952 – Hapja e kanalit të Bedenit në rrethin e Kavajës
 
1950 – Rruga automobilistike Gramsh-Lozhan (kryesisht me të dënuarit çamë)
 
1950-1953 – Nxjerrja e mineralit të kromit në minierën e Bulqizës
 
1952-1955 – Kanali Peqin-Kavajë, 50 km i gjatë
 
1952-1954 – Kanali i Vlashukut në Fushën e Myzeqesë.
 
1963-1967 – Ndërtimi i pallateve “Agimi”, në Tiranë, ku u vranë 4 ish-të burgosur që donin të arratiseshin.
 
1955-1956 – Tharja e kënetës së Tërbufit
 
1955-1957 – Aeroporti i Rinasit
 
1955-1956 – Bonifikimi i fushës së Zadrimës dhe sistemimi i lumit Gjadër
.
Kanalet e Kenetave te tha

Kanalet e Kenetave te thara

1956-1959 – Fillimi i punimeve në kombinatin “Tekstil” të Tiranës
 
1959-1961 – Ndërtimi i Kombinatit Ushqimor dhe i Fabrikës së Bukës, Tiranë
 
1960 – Ndërtimi i stadiumit “Dinamo”
 
1960-1963 – Kombinati i Mishit dhe i Qumështit, Tiranë.
 
1960-1963 – Bonifikimi i fushës së Thumanës, hapja e rreth 100 km kanale.
 
1960-1963 – Ndërtimi i 500 apartamenteve të bllokut “Puna”, Tiranë
 
1960-1963 – Ndërtimi i Sanatoriumit të Shtetit, Tiranë.
 
1963-1965 – Ndërtimi i Kombinatit të Auto-Traktorëve, Tiranë
 
1963-1965 – Ndërtimi i Uzinës së Shkrirjes së Bakrit, Rrubik
 
1963-1967 – Uzina e Superfosfatit dhe e Acidit Sulfurik, në Laç të Kurbinit. Ndërtimi i pallateve të para në Qytezën e re të Laçit, dhe një pjesë të hekurudhës Vorë-Laç.
 
1965-1966 – Fabrika e Çimentos në Fushë-Krujë
 
1966-1968 – Fabrika e Çimentos në Elbasan
 
1967-1990 – Hapja dhe shfrytëzimi i minierës së bakrit dhe piritit, Spaç
 
1967-1970 – Ndërtimi i Uzinës së Pasurimit të Bakrit në Reps të Mirditës.
 
1967-1991 – Hapje tokash të reja dhe kanalizime në Fushën e Torovicës.
 
1967-1990 – Punë bujqësore dhe kanalizime në Zejmen të Lezhës
 
1966-1991 – Ndërtimi i një pjese të taracave në bregdetin e Sarandës
 
1967-1971 – Ndërtimi i Kripores në Skrovotinë të Vlorës dhe i stacionit të Pompimit në Pishporo. Tharja e pjesshme e kënetës së Nartës
 
1971-1984 – Ndërtimi i uzinës së përpunimit të thellë të naftës në Ballsh
 
1977-1987 – Ndërtimi i Kompleksit Sportiv “Dinamo” në Tiranë
 
1982-1990 – Shfrytëzimi i minierës së bakrit e piritit, në Qafë-Bari të Pukës
Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook