Tradhtari do të tradhtoj sërish! – nga Ibn al-Asir, historian arab (1160-1234)

Statuja dhe Varri I Xhinxhis Khanit në Mongoli

Statuja dhe Varri I Xhinxhis Khanit në Mongoli

Tradhtari do të tradhtoj sërish!

nga Ibn al-Asir, historian arab (1160-1234)

Kur Genghis Khan rrethoi Fort Buhara në 1220, ai nuk arriti ta pushtojë atë, kështu që ai u shkroi një letër banorëve të qytetit: “Kushdo që është në anën tonë është i sigurt!”
Buhariu i ndau njerëzit në dy grupe. I pari prej tyre refuzoi t’i bindej Genghis Khan dhe i dyti ra dakord.
Genghis Khan u shkroi atyre që pranuan t’i binden: “Nëse na ndihmoni të luftojmë ata prej jush që refuzuan, unë do t’ju jap qytetin pas fitores…”. Kështu shpërtheu një luftë midis dy grupeve.
Përfundimisht, “përkrahësit e Genghis Khan” fituan, por u tronditën kur pushtuesit hynë nga portat e hapura me armët e tyre dhe filluan t’i vrisnin.
Pastaj Genghis Khan foli fjalët: “Po të ishin të denjë, nuk do të tradhtonin vëllezërit e tyre që i njihnin dhe u rritën që nga fëmijëria, jo ne, që ishim të huaj për ta…”
Mësimi: Tradhtari do të tradhtoj sërish!

Marrë nga Muri i FB Reiçalls Golemi, 7 mars 2023

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook