“Shtëpia me dy çati” i autorit Rezart Palluqi nderohet me çmimin “Azem Shkreli” në Gjermani

Rezart Palluqi, Roman "Shtepia me dy çati"

Rezart Palluqi, Roman “Shtepia me dy çati”

“Shtëpia me dy çati”

i autorit Rezart Palluqi nderohet

me çmimin “Azem Shkreli” në Gjermani

Suksesi dhe vlerësimi që ka marrë romani i Rezart Palluqit, “Shtëpia me dy çati” si nga kritika ashtu edhe nga lexuesi, nuk ka qenë e rastësishme, as artificiale.
Kjo u vërtetua edhe në konkursin e madh letrar që zhvilloi Shoqata e Shkrimtarëve dhe krijuesve shqiptarë në Gjermani. Atje, romani në fjalë fitoi çmimin e vetëm, Azem Shkreli si libri më i mirë i botuar gjatë vitit 2016.
Juria shprehet si më poshtë.
Vendimi i Jurisë së Konkursit Letrar për Çmimin “Azem Shkreli” 2017:
“Romani ‘Shtëpia me dy çati’ i autorit Rezart Palluqi, shquhet me përzgjedhjen e temës së madhe ose metarrëfimit si lajmotiv të përshndërruar në temë minirrëfimore apo individuale të personazhit. Përmbajtësorja e kësaj reference procedohet përmes një stili të lartë poetik. Tragjedinë e gjenocidit etnik të dy popujve të syrgjynosur nga atdheu i tyre, ky autor e ndërlidh bukur me fatin e zymtë dhe të kobshëm të individit intelektual.
Në këtë roman gjejmë imazhe, situata, pamje, mesazhe, konflikte, dashuri, tradhti, humanizëm, insinuata, intriga që e determinojnë fatin e intelektualit në një rreth konkret dhe në një realitet aktual. Dialogët sofistikë me nuanca ironike e bëjnë këtë vepër krejt të veçantë. Imagjinata, historia, dokumentariteti, ironia, vegimet, fiksionet, ndërtekstualiteti me njohuri diskursive të harmonizuara me një gjuhë të bukur dhe të pasur i japin elementet e posmodernizmit këtij roman dhe njëherit mund të konsiderohet prurje e re në letërsinë shqipe.
.
çmimi Azem Shkreli 2017 - Rezart Palluqi

çmimi Azem Shkreli 2017 – Rezart Palluqi

Të gjitha këto cilësi e bëjnë romanin e Rezart Palluqit “Shtëpia me dy çati” të favorshëm dhe meritor për fitimin e çmimit letrar të sivjetëm “Azem Shkreli”

Duke e përgëzuar autorin i urojmë suksese të mëtutjeshme në letërsi!
Juria: Shaip Beqiri; Sadik Krasniqi, Kujtim Shkreli
Autori i romanit, u shpreh i befasuar nga ky çmim, jo për vlerat e padiskutueshme të romanit, por sepse proza e tij është përjashtuar rregullisht nga konkurenca e njëanshme në konkurset letrare për arsye politike si dhe kritikës së parreshtur që autori ka demonstruar ndaj qarqeve të mbyllura soc-realiste letrare në mbarë hapësirën shqiptare.
“E dërgova për kortezi romanin në këtë konkurs, sepse gjithnjë më është dukur se romanin po ia dërgoj Drejtorisë së Varrezave të Qytetit”- shprehet autori me ironi.

 

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook