Iliro-Shqiptarët – Studim i plotë Shkencor

"Illyrisch-Albanische Forschungen

“Illyrisch-Albanische Forschungen”

Shqiptarët janë ilirë…

Kur këta të huaj e mbrojnë identitetin shqiptar
apo çeshtjen çame që është problemi jo i vogël për grekët e sotëm;
- del një politikan shqiptar që e kundërshton atë!
Full text of “Illyrisch-Albanische Forschungen. Unter Mitwirkung von Konstantin Jireçek [et al.]”

Teksti i plotë i “hulumtimeve ilire-shqiptare. Me pjesëmarrjen e Konstantin Jireçek [et al.]“1916.

Iliro-Shqiptarët – Studim i plotë Shkencor

shqyrtuar nga Profesor Dr. Konstantin Jireçek,
Profesor Dr. Milan Šufflay,
Shef Seksioni Theodore Ippen, Profesor E. C. Sedlmayr,
Arkivistë Dr. Josef Ivaniç, Weiland Emmerich von Karacson,
Seksionet në Organizatën e Kombeve të Bashkuara Bela Pech dhe Karl Topia
Përpiluar nga – Dr. Ludwig von Thallöczy, – II. Botimi Me një hartë.
Botuesi von Duncker & Hümblot Mynih dhe Leipzig 1916.
Kjo përmbledhje përfshin dy vëllime.

Rruga Franz Ferdinand ne Shkoder

Rruga Franz Ferdinand ne Shkoder

Numri i studimeve dhe eseve me përmbajtje pjesërisht historike, pjesërisht etnografike dhe me përmbajtje të ligjit të tanishëm.
Kontributet, zhvillimi ekonomik i Shqipërisë të përshkruara me vend, dhe shënime për gjysmën e shekullit të kaluar në Shqipëri lidhur me autorët e kësaj kronologjike dhe me çështjete punës janë studiues dhe shkrimtarë nga të dy Shtetet e Perandorisë.
Redaktori ka kërkuar që te punojnë mes ekspertëve te njohur rreth çështjeve iliro-shqiptare të cilat shfaqen të shpërndara në revista të ndryshme, e t’i bëjë një të vetme në dispozicion për rrethin e lexuesve, e cila për Shqipërinë nuk është e njohur jo vetëm në të ashtuquajturin sesion të Ballkanit 1913-‘14, por për këtë pjesë të tokës së përhershme të kenë interes që të ruhet ky studim historik.
Kjo ishte për dijetarët e monarkisë një detyre morale për të kultivuar këtë fushë të dijes, si i nderuari Konsulli i Përgjithshëm i Austro-hungarisë, Johann Georg von Hahn (1811 – 1869) i cili kryeu te parat “Studime Shqiptare” nga ana e tij (1854) në Shqipëri .
Ky ishte Benjamin von Kallay, politikani më i njohur i Orientit (Hungaris-deutendster Orient politikan) i cili shërbeu duke punuar në Ministri (1880- 1903) dhe bëri gjithë përpjekjet shkencore për zhvillimin e Shqipërisë që me karakteristikën e tij ishte objekti i punës së tyre.
Puna dhe vepra e tij duhen mbështetur. Ai është i pari që duhet falenderuar nga Shqiptarët, sepse ka shkruar për historinë e vendit të tyre. Ai punoi për alfabetin shqiptar dhe donte krijimin e një shteti shqiptar me gjuhë letrare duke formuar dy pika të programit të saj në Ballkan.

Shpërndarje buke në Shkodër viti 1908

Shpërndarje buke në Shkodër viti 1908

Puna e botuar shkencore, në radhë të parë, studimet e vazhdueshme të Prof. Kallaj e Jireçek të nxjerra në pah nga studimet e Prof. Milan von Sufflay janë te vlefshme.
Ai na sjell burimet e reja të ngjarjeve shkaqet e zhvillimeve të rishta me pasurimin e njohurive historike mbi Shqipërinë dhe marrëdhëniet e saj me vendet fqinje…

Në mbështetje të Profesores dhe historianes Elena Kocaqi

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook