Nyjet-Arkivit për » Emrije Krosi «

Qasja hermetike e qenies, në muzgjet e (përtej)shpresave njerëzore të Lazër Radit – studim nga Emrije Krosi

Qasja hermetike e qenies, në muzgjet e (përtej)shpresave njerëzore të Lazër Radit nga Emrije Krosi Qasja ndaj poetikës së Lazër Radit, nuk lindi vetiu, por ishte e kahershme. Kur isha studnte, rrëmoja Lexo Me Teper.

Qenia e njeriut përmes errësirës/ dritës si vetekzistenca e tij, – në librin “TerrAdritë” të Xhevat Limanit – nga Emrije Krosi

Qenia e njeriut përmes errësirës/ dritës si vetekzistenca e tij, në librin “TerrAdritë” të Xhevat Limanit nga Emrije Krosi Përcaktesat letrare, në çdo fushë qofshin, nuk kanë profile të qarta atipike objektive-subjektive, Lexo Me Teper.

Mistika dhe femërorja përmes dashurisë dhe poezisë, tek poezia Alda Merini & Emili Dicknison – nga Emrije Krosi

Mistika dhe femërorja përmes dashurisë dhe poezisë, tek poezia Alda Merini & Emili Dicknison nga Emrije Krosi Alda Merini “Non bisogna cercar di conoscere la parola, bisogna giungere a conoscere chi parla” (Kausitaki, Lexo Me Teper.

Vetëdija dhe realiteti i njeriut shqiptar përmes tranzicionit shoqëror, në romanin “Në Tiranë bie shi”, të Kliton Nesturit – nga Emrije Krosi

Vetëdija dhe realiteti i njeriut shqiptar përmes tranzicionit shoqëror, në romanin “Në Tiranë bie shi”, të Kliton Nesturit nga Emrije Krosi Letërsia e pasviteve’90-të, përveçse lirisë në krijimtarinë artistike, shënon edhe një Lexo Me Teper.

Reportazh udhëtimesh, nëpër “Tokën e premtuar” nga Adnan Mehmeti… nga Emrije Krosi

Reportazh udhëtimesh, nëpër “Tokën e premtuar” nga Adnan Mehmeti… nga Emrije Krosi Libri “Simfonia e udhëtimeve”, nga Adnan Mehmeti, është një libër udhëtimesh nëpër Tokën e Premtuar, ku jeton prej kaq vitesh. Lexo Me Teper.

Retrospektiva si “komunikim letrar”, përmes poezisë së Shefqet Dibranit “Anatomia e Brymës” – nga Emrije Krosi

Retrospektiva si “komunikim letrar”, përmes poezisë së Shefqet Dibranit “Anatomia e Brymës” nga Emrije Krosi Kuptimi dhe krijimi i konceptit të poezisë, përmes rotrespektivës, (kthim pas në botën poetike), evidenton ekzistencën e Lexo Me Teper.

Kumtet moderniste që dekodojnë poezinë e Rei Hodos – nga Emrije Krosi

Kumtet moderniste që dekodojnë poezinë e Rei Hodos nga Emrije Krosi Të lexosh poezinë dhe të tentosh t’i qasesh asaj, jo si lexues por si dekodues i poetikës së një poezie të Lexo Me Teper.

Dashuria, (de)kodon realen dhe surreales, përmes paradoksit të moderniteti, në poezinë “In Love”, të Skënder Sherifit – nga Emrije Krosi

Dashuria, (de)kodon realen dhe surreales, përmes paradoksit të moderniteti, në poezinë “In Love”, të Skënder Sherifit nga Emrije Krosi Rrugëtimi poetik përmes imazhit dhe trajtave të lirikës surreale, i një ndër poetët sa Lexo Me Teper.

Fati kolektiv dhe nga fati individual në romanin “Baraka e kampit” i Emmy Krosit – nga Teuta Sadiku

Fati kolektiv dhe nga fati individual në romanin “Baraka e kampit” i Emmy Krosit* nga Teuta Sadiku “Të shkruash do të thotë të ndryshosh kuptimin për botën…!” Roland Barthes Prozatorja Emmy Krosi e ka arritur Lexo Me Teper.

“Tjetërsimi” i njeriut përmes elementit postmodern, në poezinë e Erina Çokut – Libri Fill – nga Emrije Krosi

“Tjetërsimi” i njeriut përmes elementit postmodern, në poezinë e Erina Çokut – Libri Fill nga Emrije Krosi Shumë poezi sot kanë një tjetër rend të shkruari, si një përmbushje shenjash, ku shenjuesit Lexo Me Teper.

Impresionizmi, – si qëmtim i lirikës postmoderniste në poezinë e Artan Kafexhiut nga Emrije Krosi

Impresionizmi, – si qëmtim i lirikës postmoderniste në poezinë e Artan Kafexhiut* nga Emrije Krosi Po të kërkojmë kufijtë e një poezie, apo edhe fundin e saj duhet të “zhytemi” në Lexo Me Teper.

Më përtej “Dashnisë…” së Jozef Radit – ese mbi një ese nga Emrije Krosi

Dashnia, pa autor, pa kopertine pa fillim as fund – Jozef Radi Më përtej “Dashnisë…” së Jozef Radit ese mbi një ese nga Emrije Krosi rreth librit “Dashnia… pa autor, pa kopertina, Lexo Me Teper.
Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook