back to top
31.5 C
Tirana
E martë, 25 Qershor, 2024

Shpjegime mbi Enciklopedinё e Historisё sё Botё tё John Bowle – nga përkthyesi Dr. Lazër Radi

Gazeta

ISKK - Enciklopedia e Historisë së Botës - përkth. Lazër Radi
ISKK – John Bowle – Enciklopedia e Historisë së Botës –
përkthyer nga Lazër Radi

Shpjegime mbi Enciklopedinё e Historisё sё Botё tё John Bowle

nga përkthyesi Dr. Lazër Radi (1916-1998)

Marrё prej shёnimeve e dokumentave tё Dr. Lazёr Radit:
Mbasi nё Amerikё mbarova punë me librin e Migjenit,
tash mё duhet me i hy nji pune serioze e tё madhe:
pёrkthimit tё “Enciklopedise sё Historisë së Botёs” e John Bowle.
Asht nji pune që e kam fillue shumë ma herët duke ba do prova,
por që e di që asht punë e lodhёshme pёr mue nё kёt moshё.
Besoj se ka me ia vlejtё barra qeranё,
sepse ka me ju dashtë fort rinisё sonё, e cila ka mjaft mungesa nё kёt drejtim.
Dr. Lazёr Radi
.
Dr. Lazër Radi - Tiranë 1995
Dr. Lazër Radi – Tiranë 1995
Parathёnie, nga autori i librit John Bowle – Drejtor i veprёs, Profesor i Teorisё politike nё Kolegjin Europian tё Bruges-it dhe mёsues i Historisё Moderne nё Kolegjin Wadham tё Oxfordit
Pёrkthimi filloi me 23 Nёndor 1994 – mbaroi 25 Nёndor 1994
 
Kapitulli i I (faqe 12)
Agimi i mendimit – nga J. S. Weiner, M. A.,M. S., P.D. – Lektor i Antropologjisё Fizike, Departamenti i Anatomisё njerzore tё Oxfordit.
Pёrkthimi filloi me 25 Nёndor 1994 – mbaroi me 29 Nёntor 1994
 
Kapitulli i II (17 faqe)
-Revolucioni neolitik dhe themelimi i qyteteve: Mesopotamia, Egjipti, Lugina e Indit, Kina. nga John Davies Evans, M.A, P.D, F.S.A – Profesor i Arkeologjisё Prehistorike nё Universitetin e Londrёs.
Pёrkthimi filloi me 30 Nёntor 1994 – 8 Dhjetor 1994
 
Kapitulli i III (faqe 19)
-Kultura mesdhetare: Kreta, Micena, Athina – nga George Forrest, M. A. Lektor i Historisё sё Lashtёsisё nё Kolegjin Wadham tё Oxford-it
Pёrkthimi filloi me 8 Dhjetor 1994 – 15 Dhjetor 1994
 
Kapitulli i IV (faqe 15)
-Irani – nga R. H. Pinder Wilson, M.A., F.S.A, – Ruajtёs i Antikiteteve Lindore nё Muzeun Britanik.
-India e Kina – nga G. F. Hudson, M.A, – i Kolegjit Historik tё Oxfordit dhe i All’Sonls Kolegj i Oxfordit.
Pёrkthimi filloi me 15 Dhjetor 1994 – 6 Janar 1995
 
Kapitulli i V (faqe 16)
-Aleksandi, Kartagjena dhe Roma – nga A. R. Burns, M. A, – Lektor i Historisё sё Lashtёsisё nё Universitetin e Glasgowit.
Pёrkthimi filloi me 6 Janar 1995 – mbaroi 10 Shkurt 1995
 
Kapitulli i VI (faqe 16)
Palestina dhe ekspansioni i Kristianizmit, – nga P. R. L. Brown, B. A. – I All’Sonls College tё Oxfordit.
Pёrkthimi filloi me 10 Shkurt 1995 – mbaroi me 16 Shkurt 1995
 
Kapitulli i VII (faqe 15)
Arabёt dhe ekspansioni Islamik – nga P. M. Holt, M.A., B.L. – Lektor nё “Oriental and African studiues School” tё Universitetit tё Londrёs
Pёrkthimi filloi me 16 Shkurt 1995 – 24 Shkurt 1995
 
Kapitulli i VIII (faqe 20)
-Bizanci, Rusia dhe shteti Moskovit, – nga Gervase Mathews, O.P., M.A., F.S.A., – Lektor i studimeve Bizantine nё Universitetin e Oxfordit
Pёrkthimi filloi me 24 Shkurt 1995 – mbaroi me 4 Mars 1995
 
Kapitulli i IX (faqe 14)
-Perandoritё Nomade tё Azisё, – nga John Bradford, M.A, F.S.A., – Lektor dhe Asistent i Prehistorisё nё Oxford.
Pёrkthimi filloi me 4 Mars 1995 – mbaroi 27 Mars 1995
 
Kapitulli i X (faqe 21)
-Mesjeta nё Perёndim, – nga Lionel Butler, M.A., D.P. – Profesor i Historisё Mesjetare nё Universitetin Shtetëror Andrews
Pёrkthimi filloi 27 Mars 1995- 25 Prill 1995 (Fundi i Librit të I)
.
Lazër Radi 1995
Lazër Radi 1995
Kapitulli i XI (faqe 15)
Ekspansioni i Europёs, – nga J. A. Williamson
Pёrkthimi filloi me 25 Prill 1995 – 7 Maj 1995
 
Kapitulli i XII (faqe 15)
-Kulturat vendase tё Afrikёs, – nga Godfrey Lienhard, M.A, M.A., D.P. – Lektor i Antropologjisё dhe Sociologjisё nё Kolegjin Exeter tё Oxfordit.
Pёrkthimi filloi me 7 Maj 1995 – 11 Maj 1995
 
Kapitulli i XIII (faqe 16)
Kulturat vendase tё Amerikave, – nga J. H. Parry, M.B.E., P.D. – Drejtor i Kolegjit Universitetit tё Ibadanit; Prof. i Historisё Moderne tё Kolezhit Universitar tё Indive Perëndimore.
Pёrkthimi filloi me 11 Maj 1995 – mbaroi 19 Maj 1995
 
-Qytetërimet e Indisё dhe tё Lindjes sё Largme, tё Indonezisё dhe tё Paqsorit, – nga G. F. Hudson
(Kët kapitull e kam pas pёrkthye ma përparë dhe s’asht nё dorёshkrim por e kam shkrue nё makinё shkrimi)
 
Kapitulli i XV (faqe 18)
-Shteti kombёtar nё Europё; racionalizmi dhe shkenca, nga John Bowle, M.A.
Pёrkthimi filloi me 19 Maj 1995 – mbaroi me 25 Maj 1995
 
Kapitulli i XVI (faqe 38)
Revolucioni francez, Europa Napoleonike dhe shekulli XIX, – nga F. M. N. Markham, M.A. i Kolegjit Hertford tё Oxfordit.
Pёrkthimi filloi me 25 Maj 1995
 
Kapitulli i XVII (faqe 34)
Shtete Europiane pёrtej detit,
-Shtetet e Bashkuara – nga M. A. Jones, M.A. D.P. – Lektor i Historisё dhe i Institucioneve Amerikane nё Universitetin e Manchesterit.
-Kanadaja – nga Jack Simmons, M.A. – Professor i Historisё nё Kolegjin e Universitetit tё Leicester.
-Amerika Latine – nga C. R. S. Harris, M.A., D.P. – Lektor i lёndёve Klasike i Universitetit tё Adelaides, South Australia,
Australia – nga Jack Simmons
Pёrkthimi filloi me 25 Nёntor 1995
 
Kapitulli i XVIII
Transformimi i Afrikёs dhe i Azisё,
Afrika – nga Jack Simmons
Azia – nga G. F. Hudson.
 
Kapitulli i XIX
Revolucioni industrial dhe ai mjedisor.
Revolucioni industrial – nga J. M. Prest, M.A. – i Kolezhit Balliol tё Oxford-it
Revolucioni i mjedisit – nga J. M. Houston, M.A. B.S.C., D.P. – Lektor i gjeografisё nё Universitetin e Oxford-it.
Kapitulli i XX
Lufta Botёrore, komunizmi dhe demokracia shoqёrore, – nga John Plamenatz, M.A. i Kolegjit Nuffield tё Oxford-it
 
Kapitulli i Mbylljes
Konkluzioni nga John Bowle
.

 

Related Images:

More articles

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.

Portali Radiandradi.com, prej 11 vitesh dhuron kontribute të përditshme në shumë fusha të kulturës, historisë dhe vlerave shqiptare. Herë pas here siti ka nevojë për mirmbajtjeje, rikonstruktim si dhe rikonceptim në formatin letër. Për ta mbajtur këtë punë shumvjeçare, ndër më seriozet dhe më të lexuarat që të vazhdojë aktivitetin bëhet e domosdoshme mbështetja e lexuesve.

Jozef Radi

Redaktor i Radi & Radi

Artikujt e fundit

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.