Programi i përgjithshëm i Kryengritjes së Kosovës në 1919

 

Luftëtarët e Kosovës...

Luftëtarët e Kosovës…

Programi i përgjithshëm i Kryengritjes së Kosovës në 1919

1-Asnjë kryengritës nuk guxon me i damtue shkiet e vendit, veç atyne qi qindrojnë me armë në dorë kundra qëllimit shqiptar.
2-Asnjë kryengritës nuk guxon me ba ndoj shëmtim mbi trupa të vrame t’armikut, as me i xhveshë ata anmiq qi jesin dekun e të plagosun ose të nxanun rob.
3-Plaçka është jasak kryekëputas.

4-As nji kryengritës nuk guxon me i ba ndoj shëmtim mbi trupa të vramë të anmikut, as me i xhveshë ata anmiq qi jesin dekun e të plague ase të nxanun rob.
5-Veprimi ma i gjallë ka me kenë kundra ushtrisë, xhandarmaris e kundra komitave t’anmikut qi kundërshtojnë me armë në dorë, edhe në kjoftë se anmiku banë mizorina kundra shqiptarësh pa armë nenet I, II, III, IV – kanë me u përmbajt plotësisht e rreptësisht.

6-Nji tradhëtar qi kundërshton e lufton krahas me armikun ase veçanisht kundra qëllimit shqiptar ka për t’u vra pa gjyq e pa afat kush do qi të jet. Por nji tradhtuer pa armë në dorë ka m’u gjykue para gjyqit të kryengritësve (paries) e ka me u dënue mbas dokumentash e jo me prralla të hallkut.

7-Me të zaptumit të nji shehrit ase të nji katundit serb, shkiet e vendit ashtu edhe çarshia të ruhen me gjind besnika e kryengritësit ta ndjekin anmikun pa afat e pa bjerrë as nji dekikë nëpër shehre e nëpër katunde.
8-Kot e pa nevojë as gjaku i popullit tonë as gjaku i popullit anmik s’ka m’u mujt me u derdhë. Por aty ku asht nevoja nji kryengritës s’ka me guxue me u kursye as për gjakun e vet e të vetëve.

9-Auropianët, konsollosat, e shka ka qi i përket këtyne kanë për t’u rujtë me gjind ma të besnika e ma të marrun vesht.

10-Të vramët shqiptarë e kanë për t’u shtie në dhe deri sa të vi ndoj komision i huaj. Mizorinat ba prej anmikut kanë për të mbetë mbi dhe për me iu diftue Europës e Amerikës.
.
Dokumenti i Kryengritjes së Kosovës në 1919

Dokumenti i Kryengritjes së Kosovës në 1919

Marrë nga muri i fb i Xhafer Sadikut, 1 mars 2018

.

.

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook