back to top
19.5 C
Tirana
E diel, 19 Maj, 2024

Për Kelmendet apo Clementet… – nga Marino Bizzi (1570-1624)

Gazeta

Malësorët e Mbishkodrës
Malësorët e Mbishkodrës

Për Kelmendet apo Clementet…

nga Marino Bizzi (1570-1624)

Kryepiskopi i Tivarit, i përmend ata në vitin 1610 si “pothuajse të gjithë janë katolikë, duke folur shqip dhe dalmatisht” (popoli quasi tutti latini, di lingua Albanese e Dalmata). Bizzi raportoi një incident në vitin 1613, në të cilin një komandant otoman, Arslan Pasha, bastisi fshatrat e Kelmendit dhe filloi të merrte robër, derisa u arrit një marrëveshje me klanet e Kelmendit. Sipas marrëveshjes, Kelmendi do të dorëzonte pesëmbëdhjetë anëtarët e tyre si skllevër dhe do t’i paguante osmanëve një haraç prej 1.000 dukatësh. Megjithatë, pasi Arslan Pasha priti pagesën e haraçit, Kelmendi bëri një prit, nga një pjesë të trupave të tij dhe vrau rreth tridhjetë kalorës turq. Pas këtij incidenti trupat otomane u tërhoqën në Herceg Novi (Castelnuovo). Mariano Bolizza regjistroi “Climenti” në raportin e tij të 1614 si një vendbanime te ritit romak, duke i përshkruar ato si “një popull i palodhur, i çmuar dhe jashtëzakonisht trima”, me 178 shtëpi dhe 650 burra të armatosur. Më 1614, së bashku me fiset e Kuçit, Piperit dhe Paljabardhit, i dërguan një letër mbretërve të Spanjës dhe të Francës duke pretenduar se ishin të pavarur nga sundimi osman dhe nuk i paguanin perandorisë.
Përleshjet me osmanët vazhduan deri në vitin 1630 dhe kulmuan në vitin 1637-’38, ku fisi do të pengonte një ushtri prej 12.000 (sipas disa burimeve 30.000) të komanduar nga Vuçi Pasha i Bosnjës. Viktimat osmane ndryshojnë nga 4.000 në 6.000, bazuar në burime të ndryshme. Legjenda e Nora e Kelmendit do të vinte në jetë gjatë këtyre luftrave epike
.
Prek Cali mes kelmendasve
Prek Cali mes kelmendasve
***
– Marino Bizzi (1570-1624), the Archbishop of Bar, mentions them in 1610 as “almost all are Catholics, speaking Albanian and Dalmatian” (popoli quasi tutti latini, e di lingua Albanese e Dalmata). Bizzi reported an incident in 1613 in which an Ottoman commander, Arslan Pasha, raided the villages of the Kelmendi and started taking prisoners, until an agreement was reached with the Kelmendi clans. According to the agreement, the Kelmendi would surrender fifteen of their members as slaves, and pay a tribute of 1,000 ducats to the Ottomans. However, as Arslan Pasha waited for the payment of the tribute, the Kelmendi ambushed part of his troops and killed about thirty cavalrymen. After this incident the Ottoman troops retreated to Herceg Novi (Castelnuovo). Mariano Bolizza recorded the “Climenti” in his 1614 report as being a Roman rite village, describing them as “an untiring, valorous and extremely rapacious people”, with 178 houses, and 650 men in arms. In 1614, they, along with the tribes of Kuči, Piperi and Paljabardhi, sent a letter to the kings of Spain and France claiming they were independent from Ottoman rule and did not pay tribute to the empire.

 

Related Images:

More articles

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.

Portali Radiandradi.com, prej 11 vitesh dhuron kontribute të përditshme në shumë fusha të kulturës, historisë dhe vlerave shqiptare. Herë pas here siti ka nevojë për mirmbajtjeje, rikonstruktim si dhe rikonceptim në formatin letër. Për ta mbajtur këtë punë shumvjeçare, ndër më seriozet dhe më të lexuarat që të vazhdojë aktivitetin bëhet e domosdoshme mbështetja e lexuesve.

Jozef Radi

Redaktor i Radi & Radi

Artikujt e fundit

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.