Marcus Aurelius – Gothicus, Roman Emperor

Mark Aureli (213-270) - Marcus Aurelius Claudius Augustus Gothicus

Mark Aureli (213-270) – Marcus Aurelius Claudius Augustus Gothicus

Marcus Aurelius – Gothicus, Roman Emperor

Marcus Aurelius Claudius – illyrius-dardanium est,
(Marcus Aurelius Claudius është illyro-dardan)
i lindur në Smirnum Dardanis, illyricum sacrum.
Emri i plotë: Marcus Aurelius Claudius Augustus Gothicus
Lindja: Sirmium ose Sremi Dardania, 10 maj 213
Vdekja: Roma ose Sirmium, janar o gusht 270 (56/57 vjet)
Paraardhësi: Gallienus
Pasardhësi: Quintillo
Mbretërimi: 268-270 pas Krishtit
.
Mark Aureli, lindi në Iliri nga një familje e shquar rreth vitit 213. Ai kishte fituar besimin e Trajan Decius, i cili i kishte besuar atij mbrojtjen e kufijve veriorë të Greqisë duke e bërë atë një tribun ushtarak gjatë mbretërimit të tij (249-251). U shqua për aftësitë e tij ushtarake, veçanërisht në mbrojtjen e Termopileve kundër barbarëve në vitin 250.
Nën Valerianin (midis 253 dhe 257) ai u bë tribun i Legio V Martia dhe më pas guvernator i Ilirisë (dux totius Illyrici), të cilin e mbrojti për dhjetë vjet nga presioni i Gotëve.
Valeriani e kishte emëruar atë, tribun ushtarak, guvernator të Ilirikut dhe kryekomandant të provincave të Danubit të poshtëm.
Goticus i mundi Alamannët në Liqenin Benacos, afër Liqenit Garda (268)
Ai shkatërroi një turmë Gotësh, Heruli-n dhe Gepids-in, të cilët kishin shkatërruar Greqinë dhe brigjet e Detit Mesdhe, në betejën e Nishit, sot në Serbi. Për këtë iu dha edhe titulli “Gotik” në vitin 269 – (Gothicus maximus).
 
Vdekja e Mark Aurelit
Vdiq para kohe nga murtaja në Sirmium, në gusht 270, kur po përgatitej të përballej me një pushtim të ri të barbarëve në Danub. Disa dyshojnë për helmim për ta hequr nga froni.
Vdekja e tij ishte një humbje për Perandorinë Romake, e cila më në fund kishte gjetur një udhëheqës ushtarak, politik dhe i dashur nga populli.
.
Marrë nga muri i fb i Albanian Archeology, 28 Qershor 2021
 
Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook