Kujtesa për kombet e vegjël… nga Artan Kafexhiu

Artan Kafexhiu

Artan Kafexhiu

Kujtesa për kombet e vegjël…*

nga Artan Kafexhiu

 
***
Kombet e mëdha, gjithmonë janë sjellë si gangsterë, e kombet e vegjël si prostituta. - Stanley Kubrick
 
***
The great nations have always acted like gangsters, and the small nations like prostitutes. - Stanley Kubrick
 
***
Kombet e vegjël janë si femrat e veshura në mënyrë provokuese. Ata tundojnë mendjet djallëzore. - Julius Nyerere
 
***
Small nations are like indecently dressed women. They tempt the evil-minded. - Julius Nyerere
 
***
A s’mundet ai, të gjejë brenda vetes zemërgjerësinë, të pranojë se është një komb i vogël, i cili i vetëm i qëndroi, jo për një vit apo dy, por për qindra vjet agresionit; që duroi plaçkitjen, urinë, masakrat e pafund, që u rrah shumë herë për vdekje, e kur kthehej përsëri në jetë, vazhdoi të luftojë; një komb i vogël, që kur nuk pranoi të nënshtrohet, e kurrë s’e ka dorëzuar shpirtin. - Eamon de Valera
 
***
Could he not find in his heart the generosity to acknowledge that there is a small nation that stood alone not for one year or two, but for several hundred years against aggression; that endured spoliations, famines, massacres in endless succession; that was clubbed many times into insensibility, but that each time on returning [to] consciousness took up the fight anew; a small nation that could never be got to accept defeat and has never surrendered her soul? - Eamon de Valera
 
***
Por drejtësia është më e çmueshme se paqja, e ne duhet të luftojmë për gjërat, që gjithmonë i kemi për zemër – për demokraci, për ata që i bindet fuqisë(pushtetit), t’iu dëgjohet zëri në qeverinë e tyre, për të drejtat dhe liritë e kombeve të vegjël, për mbizotërimin universal të së drejtës të një bashkësie të tillë zërash popujsh të lirë, që i sjell paqe e siguri të gjithë kombeve dhe e bën vet botën, më në fund të lirë. – Woodrow Wilson
 
***
But the right is more precious than peace, and we shall fight for the things which we have always carried nearest our hearts–for democracy, for the right of those who submit to authority to have a voice in their own Governments, for the rights and liberties of small nations, for a universal dominion of right by such a concert of free peoples as shall bring peace and safety to all nations and make the world itself at last free. – Woodrow Wilson
 
***
Sado keqardhje mund të kemi për një komb të vogël, që përballet me një fqinj të madh e të fuqishëm, s’mundemi pavarsisht rrethanave që zhvillohen, të përfshijmë të tërë perandorinë britanike në një luftë për llogari të tij. Nëse duhet të luftojmë, duhet për shkaqe më të mëdha se kaq. - Neville Chamberlain
 
***
However much we may sympathize with a small nation confronted by a big and powerful neighbor, we cannot in all circumstances undertake to involve the whole British Empire in a war simply on her account. If we have to fight it must be on larger issues than that. – Neville Chamberlain
 
***
Nga gjithë kombet e tokës, ndoshta grekët e vjetër, i kaluan skocezët në kontributin e tyre ndaj njerëzimit. - Winston Churchill
 
***
Of all the small nations of this earth, perhaps only the ancient Greeks surpass the Scots in their contribution to mankind. - Winston Churchill
.
*Thënia e fundit, zbulon paragjykimet e Churchill-it ndaj historisë dhe ekzagjerimet, si eurocentrist, duke i dhënë merita më shumë se në të vertetë i takon këtyre dy kombeve.
Plus, neglizhimin e harresën totale historike ndaj kombit shqiptar; ai as që e llogariste fare ekzistencën e tij.
Siç e kam përmendur edhe më parë, ndoshta, ndoshta, patologjitë e tij vinin nga druri që hëngri në Dardanele nga ushtarët e gjeneralët shqiptare të inkuadruar në ushtrinë turke (shumica e saj), që mbrojti ngushticën. Kjo humbje e turpëshme, e ktheu Çurçillin në Britani, në një insinjifikancë politike e ushtarake për gati dy dekada, krejt pa peshë e pa i besuar ndonjë post, deri në fillimet e Luftës së Dytë Botërore.
.
Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , , , , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook