“Kthimi symbyllur në vendlindje” – nga Faruk Myrtaj

Babë e bir, Hilmi & Faruk Myrtaj

Babë e bir, Hilmi & Faruk Myrtaj

“Kthimi symbyllur në vendlindje”

nga Faruk Myrtaj

Babai Ynë, i iku fshatit herët. Pa mbaruar mirë lufta. Ia rriti gjyshi moshën, që të fillonte mësues. Intuitivisht, nuk e desh kthimin në fshat. Nuk u lidh kurrë me ullinjtë, me vreshtat, me truallin atje si pronë. As neve nuk na foli për prona…
Por, ne që e dinim, ia shihnim buzën që i dridhej për vendlindjen, Trevllazërin…
Në vitet e fundit iu fanit njëra nga kodrat e atjeshme, kur hyn në Trevllazër. Ishte pronë e Myrtajve, Riza Selimit, gjyshit tonë. 
Pikërisht në të, Hilmiu bëri skicën për rikthimin. 
Sy-mbyllur, vendosi të kthehej. Vetëm vdekur. 
Jo për ata që u rrekën ta kthenin në fshat si të pa-dëshiruar. 
Ai po kthehej për qejf të vet, për shpirt të vet…
Në mënyrën e Tij! “…in my own way” – këndonte Frank Sinatra, por… tjetërkund!
Vendosi të kthehej në vendlindje duke skicuar/dekretuar, hapjen e një varreze nga e para.
Atje, nga ajo majë-kodre, shihet tërë Gjiri i Vlorës me blu Joni det që, pasi ishullohet me Sazan (dhe “Vatanet e mia”) bëhet Adriatik! (E mbajti tërë jetës, edhe fshehur, një hartë të Shqipërisë Reale të vjetit 1942…)
Shihen prej atje tërë relievet e Lumit të Vlorës, deri përtej Drashovicës së Sabos, motrës së madhe, dhe Fieri e motrës tjetër të Tij, Buqes! 
Natyrisht Armeni i Kasajve të Gjyshes Harziana. Por si të harronte Selenicën ku besoi se projektonte fillimin e Udhës së Dijes së bijve të tij?!
Gorishova, prej nga Barie Myrtaj (Shehaj), ishte nisur Nuse me Shtatë Kuaj, për t’u bërë Fat-Njëjta me Të dhe Nëna Jonë, dukej e bekuar prej aty…
.
Varri i Hilmi Myrtajt në Trevllazër - "Tërë bota, duket prej aty!"

Varri i Hilmi Myrtajt në Trevllazër – “Tërë bota, duket prej aty!”

Tërë bota, duket prej aty! 
Për mbërritjen e saj ai ktheu në himn qëndresën e tij dhe kujtesën tonë, sado jo kollajtë. 
Është krejt e besueshme për ne, fëmijët e Tij, se ai e dinte qysh në nisje këtë Udhë të Vetën.
Ndodhi që ai vet e shtoi mundin e mundimin, ndonjëherë, shtoi dhimbjen për hir të kryelartësisë së tij, e mundoi ndonjë herë më shumë se sa si nënë të fëmijëve Barien e Tij, nënën tonë, por gjithnjë mbeti sakrifikuesi dinjitar, edukatori i pashembullt, ftuesi për jetë sa më të vërtetë…
Për këto e të tjera, kur ndjeu afrimin e Fundit, babai ynë skicoi aty, një varrezë të re, nga e para. 
Dhe, si tërë jetës së tij, pa kërkuar kurrë nga të tjerët çmim më të madh seç ishte gati të paguante vet, do të shkonte vet, i Pari, në atë “vendbanim” të ri Varrezë të Re: 
Ishte i Vdekuri i Parë Aty…
.
Marrë nga muri i fb i Faruk Myrtajt 8 gusht 2021
 .
 
Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook