back to top
15.5 C
Tirana
E diel, 14 Prill, 2024

Durrës – Viti 1950 – Shtetëzimi i shtëpive, dyqaneve e depove – nga Kastriot Dervishi

Gazeta

Durresi i Viteve '40
Durresi i Viteve ’40

Durrës – Viti 1950 – Shtetëzimi i shtëpive, dyqaneve e depove

nga Kastriot Dervishi

Deri në vitin 1950, regjimi komunist kishte bërë konfiskime pronash të “armiqve të popullit”, shtetëzime të ekonomive e sipërmarrjeve të mesme e të mëdha, si dhe shtetëzime të një kategorie ish funksionarësh, të cilët nuk i kish ngecur dot t’i akuzonte si “kolaboracionistë”. Këtu hynte edhe prona e trajtuar si e shtetëzuar me reformën agrare. Mirëpo, pavarësisht këtyre, kishin ngelur plot shtëpi, dyqane dhe depo që posedoheshin nga privati. Për këtë arsye doli dekretligji nr. 801, datë 22.3.1950 “Mbi shtetëzimin e disa ndërtesave private”.
Më poshtë lista e pronarëve të Durrësit të sekuestruara përmes këtij ligji:
.

Durresi - Qendra e dikurshme
Durresi – Qendra e dikurshme
1.Pol, Mihallaq, Petraq e Aristidh Ruço, – 1 shtëpi, 1 dyqan, 1 depo
2.Ali Beshiri, – 1 shtëpi
3-.Vëllezër Bakiri e Syrja Emini, – 1 shtëpi
4.Avdulla, Bajram e Muharrem Beja, – 1 shtëpi
5.Mehmet Hamiti e Emin Koçi, – 1 shtëpi
6.Sterio Petro Koxhaj, – 5 shtëpi
7.Manush Faiku e H.Bilali, 1 shtëpi
8.Trashëgimtarë të Ibrahim Subashit, – 2 shtëpi, 4 dyqane
9.Mina Haxhi Nikolla, – 1 shtëpi
10.Anastas Voilla, – 1 shtëpi
11.Aleksandra Zagoridha, – 3 shtëpi, 1 dyqan, 1 depo
12.-Eleni Shpendopulli, – 1 shtëpi
13.Jakup Katundi, – 1 shtëpi, 1 depo
14.Mahmut Beshiri, – 4 shtëpi
15.Fetah e Reshat Bllaca, – 1 shtëpi
16.Lluka Rufa, – 1 shtëpi
17.Vëllezër Gjata, -1 shtëpi
18.Hajdar Toska, – 2 shtëpi
19.Ines Kauri, – 1 shtëpi
20.Vëllezër Koka, – 3 shtëpi
21.Abdylla Rexha e vëllezër, – 2 shtëpi
22.Levo Bodikan, – 1 shtëpi
23.Levan Badikan e Haki Ballkian, – 3 shtëpi
24.Adem Sula, – 4 shtëpi, 3 dyqane
25.Vëllezër Haveriku, – 3 shtëpi
26.Jani Nushi e vëllezër, – 5 dyqane
27.Tolo Koçi Muzina, – 1 shtëpi
28.Omer Beshiri, – 2 shtëpi
29.Marika Petraq Kera, – 1 shtëpi, 2 dyqane, 1 depo
30.Llambri Marto, – 1 shtëpi
31.Ramazan Velia, – 2 shtëpi
32.Liman Beshiri, – 9 dyqane
33.Trashëgimtar e Vançi Gogo, – 3 shtëpi, 2 shtpi
34.Rexhep Çitaku, – 2 shtëpi, 1 depo
35.Isuf Jareci, – 1 shtëpi
36.Emilio Tedeskini, – 1 shtëpi
37.Ali Veli, – 2 shtëpi
38.Ali Ferhati, – 2 shtëpi, 1 dyqan
39.Sulejman Kapedani, – 3 depo
40.Petro Mantho Jorgji, – 1 shtëpi
41.Spiro Tom Truja, – 1 shtëpi
42.Vigjina Truja, – 1 shtëpi
43.Zenepe Beshiri, – 1 shtëpi
44.Stefan Kol Tati, – 1 shtëpi
45.Selman Çelkupa, – 1 shtëpi
46.Petro Spiro, – 3 dyqane
47.Hasan Korbi, – 4 shtëpi
48.Ali Beshiri, – 8 dyqane
49.Haxhi Shehu, – 1 shtëpi, 2 dyqane
.
Durresi - Rezidenca Mbreterore
Durresi – Rezidenca Mbreterore
50.Selman Bedeni, – 1 shtëpi
51.Syri Toptani, – 1 shtëpi
52.Refael, Jakoel, – Mihal, Antigon Koja – 1 shtëpi
53.Petro Danicka, – 1 shtëpi
54.Mihal Alqiviadh Koja, – 1 shtëpi
55.Trashëgimitarët Qazim Kau, – 1 shtëpi, 6 dyqane
56.Isuf Basha, – 1 shtëpi, 3 dyqane
57.Trashëgimtarët Vangjel Spiro, – 2 shtëpi, 3 dyqane
58.Çeçile Toptani e Bibika Vila, – 2 shtëpi
59.Stefan Rufa, – 1 shtëpi
60.Kosta Papa e pjesëtarë, – 2 shtëpi
61.Terezina Zaja, – 2 shtëpi
62.Trashëgimtarët e Vasil Papës, – 1 shtëpi
63.Aretina Manushi e Kalipse Pali, – 1 shtëpi
64.Rifat Myshketa, – 3 shtëpi, 2 depo
65.Rifat e Asim Myshketa, – 1 shtëpi
66.Asim Myshketa, – 1 shtëpi, 2 depo
67.Mustafa Kosova, – 4 shtëpi
68.Asim Myshketa, Ali Kruja, – 5 shtëpi
69.Makbule Mborja, – 1 shtëpi
70.Urani Leka, – 1 shtëpi
71.Sotir Milto Dushi, – 2 shtëpi
72.Vasil Vava, – 2 dyqane, 1 depo
73.Ali Isuf Hasani, Xhafer Qosja, – 1 depo
74.Mustafa Basha, – 3 shtëpi, 1 depo
75.Mellania Dovana, – 1 shtëpi
76.Trashëgimtarët e Lec e vëllezër Dovana, – 3 shtëpi, 1 depo
77.Bijtë e Pjetër Gurashit, – 1 shtëpi
78.Sul e Dervish Rama, – 1 depo
79.Nuredin Pustina, – 1 shtëpi
80.Nurije Frashëri, – 3 depo
81.Mihal e Thoma Papa, Mikel Llambi, – 1 shtëpi
82.Izedin Beshiri e pjesëtarë, – 2 shtëpi, 18 dyqane
83.Shaban Cerloi, – 1 shtëpi, 1 dyqan
84.Dhimitër Vokopola, – 1 shtëpi, 1 dyqane
85.Spiro e Thoma Tiri, – 1 shtëpi, 2 shtëpi,
86.Besin e Taf Lila, – 1 shtëpi
87.Muharrem Qosja, – 1 shtëpi
88.Ismail Tartari, – 2 shtëpi, 4 dyqane
89.Petraq Dollani, – 1 shtëpi
90.Xhevat Gabeci, – 1 shtëpi
91.Vëllezër Fani, – 1 shtëpi
92.Vëllezër Fani, – 1 shtëpi,
93.Mihal Toti, – 1 shtëpi,
94.Hasan Mema, – 1 shtëpi, 1 dyqan
95.Mynir Boni, 1 shtëpi
96.Refat Cerloi, 2 shtëpi
97.Trashëgimtarët e Vanç Gogës (50% e pjesës), – 1 dyqan, 1 depo
98.Pandeli Gjezi, – 1 shtëpi, 1 depo
99.Jani Prifti, – 1 depo
100.Ismail Kulla, -1 shtëpi,
101.Mustafa Zhuli, – 1 depo
.
Të ngjyrosura janë Familjet Beshiri që kanë pësuar një masakër të vërtetë!
 .
Marrë nga Muri i FB i Kastriot Dervishit, 18 qershor 2021
.

Related Images:

More articles

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.

Portali Radiandradi.com, prej 11 vitesh dhuron kontribute të përditshme në shumë fusha të kulturës, historisë dhe vlerave shqiptare. Herë pas here siti ka nevojë për mirmbajtjeje, rikonstruktim si dhe rikonceptim në formatin letër. Për ta mbajtur këtë punë shumvjeçare, ndër më seriozet dhe më të lexuarat që të vazhdojë aktivitetin bëhet e domosdoshme mbështetja e lexuesve.

Jozef Radi

Redaktor i Radi & Radi

Artikujt e fundit

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.