Shkodra përuron shtatoren e Martin Camajt

Shtatorja e Martin Camajt - Shkoder 2015

Shtatorja e Martin Camajt – Shkoder 2015

Shkodra

përuron shtatoren e Martin Camajt

Shkrimtari dhe studiuesi Primo Shllaku tha se:
“...Rasti i datëlindjes së Martin Camajt
 duhet t’i japë shkak mendimit kritik dhe mendimit intelektual shqiptar
që të fillojë më në fund të zbërthejë deri në fund
veprën e Martin Camajt…!”

Primo Shllaku (1947)

Primo Shllaku (1947)

Me shtatore dhe konferencë shkencore, të enjten në Shkodër është kujtuar albanologu e shkrimtari Martin Camaj, në 90-vjetorin e lindjes.
Shtatorja e punuar nga skulptori shkodran Skënder Kraja, ka zënë vend pikërisht para institucionit ku ka vepruar, Bibliotekës Universitare të këtij qyteti. Përurimit i ka paraprirë konferenca me temën “Camaj-Letërsia tjetër”, e organizuar nga Senati Demokristian, Dekanati i Fakultetit të Shkencave Shoqërore i Universitetit të Shkodrës “Luigj Gurakuqi” dhe shoqata atdhetare “Dukagjini”.
E drejtuar nga presidenti i Senatit Demokristian, shkrimtari Lazër Stani, studiuesit Arben Prendi, Xhevat Beqiri, Ledia Dushi, Sadik Bejko, Ndue Ukaj, Bardhyl Londo, Primo Shllaku e Prend Buzhala kanë qenë ata të cilët nga pikëvështrime të ndryshme kanë trajtuar profilin dhe krijimtarinë e Camajt.

Bardhyl Londo (1948)

Bardhyl Londo (1948)

Shkrimtarët e studiuesit Bardhyl Londo e Primo Shllaku, vlerësuan lart figurën e Martin Camajt për veprën e madhe që ka lënë në fushën e letërsisë, gjuhësisë dhe në aspekte të tjera të çështjes shqiptare.
“Është një ditë e gëzuar dhe e shënuar, sepse ka ardhur koha që ky personalitet i letërsisë shqipe, kulturës shqiptare të zërë vendin që meriton, t’i jepej ai vend që duhet t’i ishte dhënë prej kohësh, por kuptohet që arsyet e ndryshme politike nuk e kanë lejuar që ta marrë atë!”, – ka thënë Londo.
Shkrimtari i njohur në vijim të fjalës tij ka lartësuar figurën e Martin Camajt. “Ishte një nga shkrimtarët më të rëndësishëm të letërsisë shqipe, në të njëjtën kohë ishte edhe një intelektual i shquar i mendimit, i botës dhe i shpirtit shqiptar!”, ka thënë ai.
Ndërsa shkrimtari dhe studiuesi Primo Shllaku ka thënë se: “Rasti i datëlindjes së Martin Camajt duhet t’i japë shkak mendimit kritik dhe mendimit intelektual shqiptar që të fillojë më në fund të zbërthejë deri në fund veprën e Martin Camajt…” shkruan Koha.net

Dr. Martin Camaj (1927-1992)

Dr. Martin Camaj (1927-1992)

Martin Camaj (1925-1992) është përfshirë pothuajse në të gjitha antologjitë ku flitet për shkrimtarët shqiptarë. Njihej si njëri ndër albanologët më të shquar, kryesisht me punimet mbi gjuhën shqipe dhe historinë e saj. “Meshari i Gjon Buzukut” (Romë 1960), “Tekst mësimor i gjuhës shqipe” (Wesbaen 1969), ”E folmja shqipe në provincën e Avelinos” (Firence 1971),”Gramatika shqipe” (Wesbaden 1974), si dhe “Antologjia e këngës shqiptare” (Dusseldorf 1974) janë disa nga veprat e tij.
Marrë nga KultPlus.com  16 tetor 2015

Martin Camaj - Biblioteka e Universitetit 2015

Martin Camaj – Biblioteka e Universitetit 2015 (foto ndue ulaj)

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook