Mbi Rezistencën Intelektuale – nga Leka Ndoja

Studiesi Leka Ndoja

Studiesi Leka Ndoja

Mbi Rezistencën Intelektuale

nga Leka Ndoja

Kur thirret nji lëvizje politike ajo vërtet niset nga kundërshtia, nga hetimi i thyemjes së moralit social, por vetëm kur merr formë strukturuese intelektuale quhet “rezistencë”. Kështu pa nji rezistencë intelektuale çdo kundërshti picorre, individuale, kundër dikujt, trajtohet si “filistinizëm”.
Rezistenca intelektuale asht shkalla ma e naltë e rezistencës, as shuejtja e idoleve, nuk përban “rezistence”.
Intelekti suprem vepron në nji kohë rreziku suprem. Lëvizja Nishani niset nga imperativi subjektiv i Kantit, nji ego e paplotësueme kryehere a e sodit, pa njoftë backgroundin socio-kulturor ku vetështillet origjina. Filistinizmi asht aktual dhe program mund të bahet vetëm nji alternativë e shkrueme me metodë shkencore, nëse ka dhanë ndonji provë para dijes së autokoshiencës…
.
Marrë nga Muri i Vrethe Lnika, 9 maj 2021
 .

 

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook