A jemi të mençur?! – nga Ilir Allkja

 

Otto Witte

Otto Witte

A jemi të mençur?!

nga Ilir Allkja

Edhe pas shkëputjes nga perandoria osmane, pas shpalljes së pavarësisë më 1912, shqiptarët nuk mundën të ndërtonin e të mbanin në këmbë një shtet.
Në vitin 1913, ndërkohë që Shqipëria ishte e pushtuar nga serbët, grekët, disa myslimanë shqiptarë ftuan Halim Eddine, nipin e Sulltanit, të vinte dhe të kurorëzohej mbret, por ai nuk e pranoi ftesën, nuk erdhi kurrë.
Një akrobat cirku në Gjermani, Otto Witte, i cili kuptoi se kishte ngjashmëri me Halim Eddine, Witte udhëtoi për në Durrës me një mik, Max Schlepsig.
Me të zbritur nga trageti, ai pretendoi se kishte arritur të kurorëzohej mbret nga fuqitë e mëdha më 13 gusht 1913.
Ai ju kërkoi shqiptarëve financa, pallat, harem, shërbëtorë, kërkesa që ju plotësuan për pesë ditë, thuhet.
Otto Witte madje i shpalli luftë Malit të Zi.
Thuhet gjithashtu se ai mori një pjesë të konsiderueshme të thesarit të mbretërisë, dhe së bashku me Schlepsig ai arriti të shpëtojë nga pallati me ndihmën e haremit dhe përfundimisht u largua nga Shqipëria.

Ndriçim Mlika
Kanë pasë edhe kojshitë raste ma flagrante.
Malin e Zi e ka sundue për shtatë vjet Stefan Mali, nuk dihet kush ishte por pretendonte se ishte i shoqi i Katerinës së Madhe që kishte ikë nga burgu e po strehohej në Mal të Zi.

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook