8 rrugë në botë që mbajnë – emrin e Shkodrës

Shkodra e viteve Dyzetë

Shkodra e viteve Dyzetë

8 rrugë në botë që mbajnë – emrin e Shkodrës

Janë 8 rrugë në botë që mbajnë emrin e Shkodrës. Ja ku gjenden ato…
Qyteti i lashtë i Shkodrës, jo rastësisht e gëzon emrin e madh që ka.
Jehona vjen nga shekujt, që nga koha e Agronit e Teutës e deri te Rrethimi i famshëm i Shkodrës, kur qyteti u bëri ballë osmanëve edhe për 15 vjet mbas vdekjes së Gjergj Kastriotit – qëndresë që i dha edhe më shumë emër e lavdi kësaj qendre të lashtë.
Shkodra njihet më shumë me emrin italian Scutari dhe janë së paku, tetë qytete në botë që kanë rrugë me emrin e qytetit të njohur shqiptar:
Një nga rrugët kryesore në Venecie, dikur e njohur si Venedik – quhet Via Scutari. Emri i kësaj udhe të vjetër e mjaft të vizituar nga turistët, domethënë “Rruga e Shkodrës”, është dëshmi e lidhjeve të hershme, që qyteti shqiptar ka pasur me Republikën e Venedikut.
Në Stamboll, një lagje e tërë mban emrin Uskudar, që është variant osman i emrit Scutari.
Edhe ky vend është emërtuar për nder të famës së Shkodrës, siç shënojnë kronikanët e kohës, një tjetër provë që përforcon këtë lidhje me shqiptarët është fakti që përballë Uskudarit ndodhet lagjja Arnavutköy, që domethënë “Fshati Shqiptar.” Këto dy lagje, i ndan vetëm ngushtica e Bosforit.
Londra ka gjithashtu, një rrugë me emrin e Shkodrës: Scutari Road. Gjendet në një anë të vjetër dhe mjaft të pasur të qytetit.
Në hartën e një qyteti të vogël në jug të Francës, një tjetër rrugë shkodrane, në Aïcirits-Camou-Suhast ndodhet Rue Escutary. Është interesante pse ka zënë vend emri i Shkodrës, në një zonë baske, përgjatë kufirit me Spanjën.

Shkodra e Vjetër

Shkodra e Vjetër

Në Hualpen (shq. ëalpen) të Kilit të largët, ka po ashtu një rrugë me emrin e Shkodrës, Escutari.
Vendbanimi latinoamerikan ka edhe rrugë tjera me emra të qyteteve shqiptare, për të cilat kam shkruar më parë – thotë autori për diasporën shqiptare. Por nga të gjitha vendet, Italia ka më së shumti shtigje që nderojnë Shkodrën, po i rendis me radhë, disa qytete që i gjeta: Katania, Kozenca, Milano, Massa dhe Viareggio.
Në Beograd, kryeqytetin e Serbisë, lagjja më e vjetër dhe zona më e vizituar sot nga turistët, quhet Skadarlija. Emrin ia kanë vënë banorët e dikurshëm, që shpresonin që lagjja e tyre t’i ngjante sadopak Shkodrës. Janë disa kronika që shpjegojnë se, përse serbët kërkonin të imitonin qendrën më të njohur të Ballkanit të kohës, Shkodrën.
Një rrugë në Zagreb është pagëzuar Skadarske Ulice – në shqip “Rruga e Shkodrës.”
marrë nga diasporashqiptare.al

.

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook