Arkivë për » Qershor, 2015 «

Qentë ballkanas tregim nga Rezart Palluqi

Qentë ballkanas tregim nga Rezart Palluqi Qenin e Albanit, të quajtur Ilir. Ndodhte që e kafshonin fqinjët e tij, sidomos qeni serb dhe ai grek; ai italian më pak, pse qe ca Lexo Me Teper.

Ku shkove e ku na le, o Teki Dervishi! nga Salih Kabashi

Ku shkove e ku na le, o Teki Dervishi! nga Salih Kabashi Njëmijë herë më ka mrekulluar. Njëmijë herë të tjera më ka çmendur. Më mrekullonte me brilancën e shkrimeve të tij. Lexo Me Teper.

Sakrificë Prindi… nga Ilir Seci

Sakrificë Prindi… nga Ilir Seci Ndejtëm sa ndejtëm në Theth dhe të enjten e kishim planin me ba rrugën prej aty e në Valbonë… Kah ora pesë e mjesit u çuem, bamë gati Lexo Me Teper.

Et’hem Haxhiademi – Prej së largu… (Lyra -1939)

Lirika e nji tragjiku nga Jozef Radi Heshtja e gjatë mbi Haxhiademit, duhej ta kish vra kahera Muzën e Tij. Por mendoj dhe besoj se mrekullisht ka ndodhë dhe ka me ndodhë e Lexo Me Teper.

Pikëllimi i Paskaj i nji Poeti – Jozef Radi bisedon me Poetin Gëzim Hajdarin 2004

Pikëllimi i paskaj i nji Poeti Bisede e Jozef Radit me poetin Gëzim Hajdari mbi Librin “Gjëmba të Zinj” (Spine nere) 2004 Kronikë dhe intervistë e kahershme (2004) me Poetin Gëzim Hajdari Mbrëmja e 8 marsit, në Lexo Me Teper.

Elbasani – (sipas kronikanit osman Evlija Çelebiu)

Elbasani (sipas kronikanit osman Evlija Çelebiu) Në nëntor të vitit 1670, kronikani osman Evlija Çelebiu mbërriti në Elbasan pasi kishte përshkuar krahinat e Shqipërisë Jugore e kishte vizituar Gjirokastrën, Vlorën, Beratin, Durrësin Lexo Me Teper.

Parathanëje e “Lyrës” – Et’hem Haxhiademi (1937)

Et’hem Haxhiademi Lyra – Poezi – (1939) ********** Parathanëje ~~~~~~~~~~~~~ Në nji kohë si kjo e jona, me u marrë njeriu me poezí a me ç’do art t’jetër të bukur, asht nji punë e kotë Lexo Me Teper.

Gjermania pasnaziste dhe Shqiperia paskomuniste nga Prof. Asoc. Dr. Thanas L. Gjika

Gjermania pasnaziste dhe Shqiperia paskomuniste nga Prof. Asoc. Dr. Thanas L. Gjika Gjermania naziste më 9 maj 1945, njohu humbjen dhe firmosi kapitullimin e sistemit nazist. Funksionarët dhe ushtarakët e lartë që Lexo Me Teper.

Shtresë e përbashkët onomastike mes gjuhës sardine dhe shqipe, “rastësi”?! nga Lekё Pepkolaj

Shtresë e përbashkët onomastike mes gjuhës sardine dhe shqipe, “rastësi”?! nga Lekё Pepkolaj Më shumë se tridhjetë autorë të vjetër grek e latin na flasin per Pellazgët (detarë e piratë) që gjendeshin ne Lexo Me Teper.

Dhuna, si instinkt komunist *Dr. Dije Demiri-Frangu

Dhuna, si instinkt komunist *Dr. Dije Demiri-Frangu mbi Romanin “193 kafazet” i Rezart Palluqit Romani ‘193 Kafazet’, i Rezart Palluqit, është një befasi artistike në letërsinë shqipe, para së gjithash për prozën e Lexo Me Teper.

Lideri – (Çfarë e bën liderin) nga Michael Korda

Lideri – (Çfarë e bën liderin) nga Michael Korda Michael Korda është autor i bestsellerve të tillë si “Pushteti” (1975), “Shovinizmi mashkullor” (1979), “Jetë fatlume” (1979), dhe “Mbretnesha” (1985). Në këtë ese, Lexo Me Teper.

Et’hem Haxhiademi – Nymfat e Shkuminit (Poemë – Lyra)

Et’hem Haxhiademi – “LYRA” 1939 II Nymfat e Shkuminit ************************** Ndër zaje të Shkuminit ku rrëqethen E të shkumzuëme valët prap përndahen, Ku lisat buzës s’tij e rrisin gjethen, Nymfat po lahen. Ato jan’ ndemun n’ujin e kullumun’ E Lexo Me Teper.
Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook