Vrasja e Dytë e “Prek Calit” nga Paulin Z. Zefi

Kulla e Prek Calit sot...

Kulla e Prek Calit pak vite ma pare…

Vrasja e Dytë e “Prek Calit”

nga Paulin Z. Zefi

Materiale të mbledhuna,
në lidhje me rrënimin dhe gjoja restaurimin
e kullës së heroit të Malcisë Preng Calit…
.
Prek Cali i ri

Prek Cali i ri

Metoda inovatore dhe më e përsosur për të restauruar një Monument Kulture sipas optikes se IMK&MK është që fillimisht objektet të lihet në mëshirën e fatit deri sa të rrënohen dhe më pas të shkatërrohen duke e shkulur nga themelet me eskavator dhe duke e rindërtuar me beton e hekur sipas modelit origjinal”!!!
Kështu po ndodh sot me Kullën e Heroit të Kombit Shqiptar, Malësorit (Kelmendasit) të pavdekshëm “Prek Cali (1878-1945)
Vetëm në Shqipëri ndodhin fenomene të kësaj natyre me Monumentet e Kulturës. Në vend që të ndërhyhet nëpërmjet teknikave të konservimit, të konsolidimit dhe të restaurimit pa i dëmtuar strukturat murale origjinale, këtu ndodh që objektet e Trashëgimisë Kulturore t’i nënshtrohen një procesi kriminal që konsiston në rrënimin dhe shembjen e plotë të objektit dhe më pas rindërtimin nga themelet…!
Imagjinojeni sikur Italia të shembte gjithë ndërtesat e amortizuara në qytetin e Venezias dhe më pas t’i rindërtojë mbi themele te reja me hekur e beton dhe jo mbi drurë të stazhionuar duke imituar fasadat e objekteve historike ekzistuese!!!
(Fotot e vendit të ngjarjes nga Gazetari profesionist: Simon Shkreli)
.
Fadromat shkatërruese të kullës së Prekë CalitFadromat shkatërruese të kullës së Prekë Calit

Fadromat shkatërruese të kullës së Prekë Calit (s. shkreli)

Arben Çokaj, sqaron
Paulin Z. Zefi, sqarimi nga Bashkia Malësi e Madhe për rastin në fjalë është i tillë:
Shtëpia e Prek Calit në Velipojë të Vermoshit ka qenë repart ushtarak, e aty ka patur edhe ndërtesa të tjera, të ndërtuara në kohën e komunizmit. Por vetë kulla ka qenë e dëmtuar, thuajse rrënojë.
Tre qytetarë kanë filluar ndërtimin e një muri aty, me idenë sipas tyre të ndërtojnë kullën e Prek Calit. Por meqë territori aty, në hipotekë figuron si pronë e shtetit, ndërtimi nuk mundet në asnjë rast të bëhet pa lejen e duhur nga Bashkia Malësi e Madhe.
Mbasi Bashkia ka hetuar se po bëhet ndërtim, inspektoriati i ndërtimit ka kontaktuar me ndërtuesit dhe u ka kërkuar atyre të paraqesin projektin dhe dokumentacionin e duhur se çfarë po synojnë të bëjnë dhe të kërkojnë lejen e ndërtimit konform ligjit.
Por treshja që ka filluar punën aty, ka vazhduar ngritjen e murit, pa pyetur për ligjin, për kërkesën e inspektoriatit të ndërtimit dhe kanë ngritur pa leje një mur të ri. Në këto kushte, inspektoriati i ndërtimit ka ndërhyrë dhe ka pezulluar ndërtimin, duke rrëzuar edhe atë pjesë të murit të ri, që është ndërtuar pa leje.
Bashkia e vlerëson iniciativën e lirë e private edhe në këto raste kur mblidhen fonde private për të bërë ndërtime të tilla me qëllime patriotike e për atraksione turistike – sipas bashkisë kjo – por gjërat duhet të mësohemi t’i bëjmë konform ligjit e brenda rregullave ligjore!
.
Prek Cali (1872-1945)

Prek Cali (1872-1945)

 
Paulin Z. Zefi
Sonte dhe nesër përgjate gjithë ditës do të transmetohet reagimi im në TV Kombëtare dhe lokale ku kam falenderuar Shqiptarët e USA për financimin dhe projektit restaurues pooooor: kush është “Thembra e Akilit” i nderuar Gjon Zek Vuktilaj?! Nëqoftëse juve keni paraqitur projektin dhe dokumentacionin përkatës, atëhere bëjeni publike “Lejen e ndërtimit”! Pse Bashkia e Malësisë së Madhe ka dërguar fadromat për t’i rrënuar muret e reja dhe ato të vjetra (kjo e dyta ështe krim makabër) dhe pse policia e pseudo-Shtetit Shqiptar nuk lejon gazetarët që të afrohen aty, apo kur terrorizon Kelmendasit duke ju konfiskuar edhe celularët në mënyrë që të mos shkrepin foto kompromentuese?! Po e gjithë ajo sasi e madhe betoni, çfarë dreqin kërkon aty?! Këtu ka shumë Pse?!? Kjo është një lojë shumë e pistë ku rezultati është ky;
1-Anëtarëve të Shoqatës “Prek Cali” ju ka shkuar mundi dëm dhe tragjedia e vërtetë është:
2-Kulla e Prek Calit nuk ekziston më, përveç atij trakti ose fragmenti mural!!!
Çfarë dreqin po bëhet kështu?!?
Marre nga faqja e fb e Paulin z. Zefit, 15 shtator 2017
.
Prek Cali në Burgun e Gjirokastrës

Prek Cali në Burgun e Gjirokastrës

Nuk kishte si me ndodhë ndryshe, pos me u shembë kulla e Prek Calit. Çka mund bante tjetër nga nji sistem i ashtequejtun demokratik që për 27 vjet restauroi shtëpine e lindjes së diktatorit Hoxha dhe shërbëtorëve të tij ma të devotshëm.
Kullën e Prek Calit nuk kishin si me e restaurue bijte e etënve që në senen 1945, hynë në Kelmend nga kufini jugosllav dhe e rrethuen atë kullë me ndihmën e forcave serbe.
-”Nuk e bajmë gabimin e baballarëve tanë – kumton ky rrafshim i kullës, – duhej ta kishin rrafshue me 1945.”
Kullën e Prek Calit nuk e restauruen as ata shtihanat që për 27 vjet shtiheshin si demokratë, shtihanë që morën pushtetin por asnjihere nuk u ra ndërmend për legjendën e kombit, kelmendasin që mbrojti kufinin shqiptar. Jo, nuk kishin nge me nderue e vlerësue figurat e kombit si Prek Cali e At Fishta, komunistët dhe shtihanat demokratë kanë idhujt e tyne, falë të cilëve vazhdojnë me sundue edhe sot…

Marre nga faqja e fb e Ilir Secit, 16 shtator 2017
 
 
 
 

 

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , , , , , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook