Vigan që prehje nuk gjen… Balladë nga Petraq Kolevica

At Gjergj Fishta (arkivi Marubi)

At Gjergj Fishta (arkivi Marubi)

Vigan që prehje nuk gjen…

Balladë nga Petraq Kolevica

…në nderim e kujtim të Epikut më të Madh të Shekullit

At Gjergj Fishtës…

Për kujtim At Zef Pllumit
…prej Petraq Kolevicës

Gati dhjetë vite më parë,
Petraq Kolevica – arkitekt, përkthyes, studjues, shkrimtar…
po mbi të gjitha intelektual fisnik, i shqetësuar për fatin e kulturës dhe vendit të vet,
ka shkruar këto vargje për At Gjergj Fishtën
dhe ngjarjen e profanimit të varrit të tij…
Një balladë rrënqethëse!
Është diçka e vërtetë po edhe e përsëritur…
sepse e njejta histori ka ndodhur dikur edhe me heroin kombtar Gjergj Kastriotin!
Edhe atij pas vdekjes, turqit, të cilëve ai u kish kallë datën për 25 vite,
i profanuan varrin dhe i morën eshtrat e tij…
po të njejtën gjë, 5 shekuj më vonë e përsëritën edhe kanibalët e komunizmit,
eshtrat e nji tjetër simboli kombtar: At Gjergj Fishtës,
i nxorrën prej varrit dhe i hodhën në lumë…
Vargjet e kësaj Balade të Kolevicës e kanë përjetsuar këtë çast.
Ato sa janë madhështore aq edhe tronditëse…
Sepse për të profanuar At Gjergj Fishtën, ata dhunojnë edhe nji dishepull të tij…
Nji falenderim i madh, për autorin e kësaj ballade të pavdekshme…
j. radi, 19 shtator 2014

Petraq Kolevica

Petraq Kolevica

Vigan që prehje nuk gjen…

Mes territ të natës, nja katër spiunë
nji Frat të pafat, tërhiqnin me dhunë

E nxorrën nga burgu, ku hoqi sa mundi
Tani, më të keqen, do hiqte së fundi.

E shanin, e tallnin, gjithë rrugës pa rreshtur
sa vajtën te varri në kishën e heshtur

Atje ishte varri, ku prehej Poeti
Vigan’i Lahutës, që prehje nuk gjeti.

Dhe Frati shpejt puthi, një gur të llustruar
kur pa përmbi të – At Gjergj Fishta -  shkruar.

O Frat-o, i thirrën, na kazmën dhe bjeri,
shkallmoje krejt varrin, me pllaka mermeri

“Ky vorr ba m’u prish, ka m’u prish Shqypnia!
Dhe ra e pushtoi varrin, me krahët e tija.

Po horrat e çuan, e shembën me grushta
dhe varrin e prishën me kazma ata pushta.

Tani Frat-o jepi, gërmo shpejt e shpejt
dhe eshtrat e varrit, këtu nxirri krejt!

Dhe Frati gërmonte, ç’të fliste më kot?!
Dhe eshtrat që nxirrte, i lante me lot

I nxorri të gjitha, po kafka ku ish?!
Kërkoje – i thirrën, – kërkoje sërish!

Dhe Frati kërkonte, me thonj e me duar
që mos ta dëmtonte at kafkë aq të çmuar.

Dhe ja ku e gjeti! Me gishtat e mpirë,
e ngriti, e puthi… dhe ngeli i ngrirë.

Si dridhej në duar, kjo Kafkë e poetit!
Figura e Fratit – Fantazmë e Hamletit!

Tani Frat-o futi, kokallat në thes!
Dhe Frati i fuste, ngadalë me kujdes.

Dhe thesin ata, mbi shpinë ia vunë
rrëshqanthi e shpunë, te ura mbi Bunë.

E tani o Frat, flaki kokallat në lumë
Ktë jo! – tha Frati – Ktë, jo, s’e baj unë!

Si the mo! – i thirrën – Si the ti mor qyq?
Po Frati s’përgjigjej, se po bënte kryq!

-Këputi një shqelm, të dëgjojë idioti,
Po Frati s’dëgjonte, se lutej te Zoti.

Dhe qentë e tërbuar, s’duruan më shumë,
kockat edhe Fratin, e flakën në lumë…

Dhe ikën të qeshur, e duke nxituar
të merrnin shpërblim për krim’n e shëmtuar.

E ndërsa fundosej, kufoma e Fratit
Agimi po zbardhte, nga pas Rozafatit

Dhe ujrat e Bunës, vërshonin… ushtonin,
Poetit dhe Fratit… lavdinë i këndonin!
Tiranë, 16 shkurt 2006

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta, Kafe letrare  Etiketat: , , , , ,
Një përgjigje

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook