Vepra e botuar e Dr. Prof. Kolec Topallit

Vepra e botuar e Kolec Topallit

Vepra e botuar e Kolec Topallit

Vepra e botuar e Dr. Prof. Kolec Topallit

Monografi, Tekste Univeristare, Memuaristike

.

I. Monografi

1) Theksi në gjuhën shqipe. Shtëpia Botuese Enciklopedike, Tiranë, 1995, 532 f.
2) Për historinë e hundorësisë së zanoreve. Shtëpia Botuese Enciklopedike, Tiranë, 1996, 196 f.
3) Zhvillimi historik i diftongjeve në gjuhën shqipe. Shtëpia Botuese “Toena”, Tiranë, 1998, 418 f.
4) Shndërrime historike në sistemin zanor të gjuhës shqipe. Shtëpia Botuese “Toena”, Tiranë, 2000, 456 f.
5) Sonantet e gjuhës shqipe. Shtëpia Botuese “Mësonjëtorja”, Tiranë, 2001, 466 f.
6) Mbylltoret e gjuhës shqipe. Shtëpia Botuese “Gjergj Fishta”, Tiranë, 2002, 388 f.
7) Fërkimoret e afrikatet e gjuhës shqipe. Shtëpia Botuese “Dita 2000”, Tiranë, 2003, 388 f.
8) Dukuritë fonetike të sistemit bashkëtingëllor. Shtëpia Botuese “Mësonjëtorja”, Tiranë, 2004, 330 f.
9) Fonetika historike e gjuhës shqipe. Shtëpia Botuese “Dituria”, 2007, 712 f.
10) Ricerche sulla storia dell’accento in albanese. Università della Calabria, Cosenza, 2007, 234 f.
11) Evolucioni historik i përemrave të shqipes. Qendra Ndërkombëtare e Kulturës “Pjetër Arbnori”, Tiranë, 2008, 296 f.
12) Nyjat e shqipes. Shtëpia Botuese “Toena”, Tiranë, 2009, 380 f.
13) Sistemi rasor i emrave të shqipes. Shtëpia Botuese “Plejad”, Tiranë, 2009, 470 f.
14) Sistemi foljor i gjuhës shqipe. Shtëpia Botuese “Plejad”, Tiranë, 2010, 667 f.
15) Gramatikë historike e gjuhës shqipe. Shtëpia Botuese “Kristalina”, Tiranë, 2011, 1740 f.
16) Fjalor etimologjik i gjuhës shqipe. Botimet Jozef Durrës, 2017, 1984 f.
.
Prof. Kolec Topalli

Prof. Kolec Topalli

II. Tekste universitare

1) Bazat e fonetikës historike të gjuhës shqipe. Shtëpia Botuese e Librit Universitar, Tiranë, 2005, 174 f.
2) Bazat e gramatikës historike të gjuhës shqipe. Shtëpia Botuese e Librit Universitar, Tiranë, 2011, 301 f.
.

III. Memuaristikë

1) Një jetë me brenga (kujtime).

 

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: ,
Një përgjigje
 1. Jozef Radi Tha:

  Para pak ditësh, u bë një protestë para Akademisë së shkencave, gjë të cilën e quaj mjaft të drejtë. Problemi është se Njeriu i Protestës, kishte si akuzë një libër që mezi e mbante dhe një personalitet që nuk mund të barabitet me autorin e librit…
  Këtu fillon e padrejta, simbas meje.
  Një libri me 2000 faqe duhet t’i përgjigjen njerëz me autoritet profesional dhe autoritet shkencor. Në një fushë si gjuhësia, ku të gjithë mund të pretendojnë se e njohin, për faktin se e ushtrojnë atë, nuk e gjej të saktë.
  Edhe unë personalisht kam debatuar me profesorin, por kjo nuk më pengon të jem mirënjohës i punës së tij…
  Asnjë punim në fushën e gjuhsisë nuk është shterrues…
  Këtu po paraqesim veprën e plotë të botuar të Profesor Kolec Topallit… më pas do të paraqesim krejt veprimtarinë e tij profesionale, për të cilën Akademia Shqiptare, duhet që krahas falenderimit, t’i kërkojë ndjesë autorit për mosvlerësimin si duhet të kësaj vepre, e cila botimet e para i njohu në moshën 57 vjeçare…
  jozef radi
  Vepra e botuar e Dr. Prof. Kolec Topallit

  Petraq Truja
  Prof. Kolec Topalli gjuhëtar dhe euridit i shquar po i pavlerësuar.

  Kazanova Aliaj
  Po të kishte pasë teserën e kuqe të partisë komuniste e kishte rrugën e hapur po të ishte dhe antarë i lidhjes së shkrimtarëve me fillin e kuq… se Shqipëria koloni e komunizmit asht dhe kshtu një euriditi e studiuesi këmbëngulës si z.Kolec Topalli… do e ketë të vështirë…!!

  Lola Shehi
  Edhe unë e ndoqa fjalimin në protestë dhe shfaqa habi e rezerva!!

  Rozina Guli
  Ishte dashtë me kenë me gjithe familje i pandershëm… Joooo, me qytetari shembullore shkodrane, kulture e trashigimi… bile i gjithë fisi!

  Klaudia Gargjola Shllaku
  Kolec Topalli, nga nji familje e persekutueme historikisht, nga rregjimi diktatorial, shembull intelektit dhe ndershmenije, meriton respektin ma të madh, asht nder që kena studjues të tillë, që me shumë sakrifica arrijnë t’i japin publikut këtë studim me kaq vlerë.

  Kin Gega
  …nuk e kam fjalorin etimologjik të z. Topalli, por pa një hulumtim shkencor për stabilizimin e prejardhjes dhe evoluimit të fonetikës së shqipes e të gjuhve antike: aramaike/hebraike, fenike, greke, latino dhe të zhvillimit të sllavishteve, botimi i një fjalori të tillë ishte padyshim ngutje dhe mbart me vete një mendësi të turbullt e që çon ujë në mullinin e huej! Në “Bazat e gramatikës…” ka më shumë konstatime se sa hulumtime prej shkencëtari dhe përligjshmëria e asaj çka shkruan mungon… Mania për t’u paraqitur si poliglot e për të vu pikat mbi ë, për të shkruar se kjo fjalë vjen nga x a y gjuhë është shprehje mosnjohje e ligjeve të brendshme të pavaruna të gjuhsisë dhe shqipja jonë po vuan prej Biblave të shkruara me ngutje!

  Jozef Radi
  Zoti Gega, librat e gjuhësisë e në mënyrë të veçante të etimologjisë, janë libra të diskutueshëm dhe asnji që shkruen nji libër të kësaj natyre, nuk ka ndonji çelës të së vërtetës po veç të hamendësive shkencore. Libri i Topallit asht i pari në llojin e tij, dhe mjaft prej punës së tij do të mbetet kjo asht e sigurt… Por duhen të tjerë me vazhdue dhe plotësue, me hedhë poshtë apo me vlerësue… Shqipja ka një fat të keq asht gjuhe e dokumentueme vonë, pikërisht kjo krijon nji supremaci të përkohshme të gjuhëve të kodifikueme më parë… Ajo që asht tejet e pakandshme te ju zoti Gega… asht fjalia e parë…!! Unë nuk do të guxoja me thanë ndonji fjalë, kur e shkruej nji fjali të parë ashtu si ju!

  Kin Gega
  Jozef Radi ju shkruajta se nuk kam fjalorin, por kam botimet e tjera dhe jam i sigurtë se është gabuar me mënyrën e të konceptuarit dhe në mungesën e njohjes së ligjit të pavarsisë së evoluimit fonetik. Nëse i njihni veprat e z. Topalli – më tregoni ku thuhet a shkruhet ligji i mâsipërm! Mbase edhe më ka kaluar pa e vënë re! Pa njohur atë ligj, asnjë gjuhtar nuk mund të niset as të arrijë në të vërteta…
  Nderime!

  Nexhi Islami
  Kin Gega Pse po e vlerësoni një fjalor pa e shfletue e pastaj lexue?

  Natasha Pustina
  Kur nuk e ke fjalorin, ju shpaloset diçka që dini për përcaktimin e një fjalori etimologjik
  Natyrisht të thuesh për një vepër madhore, unë nuk marr përsipër të jap mendim, por vuajtjen që nuk e kemi një të tillë, që t’i referohemi herë pas here, e ndjejmë
  Jozef Radi mendoj se keni shumë të drejtë.
  Unë, për vetë, di që Kolec Topalli është një studios këmbëngulës, që për këtë fjalor ka punuar 30 vjet, është një gjuhëtar skrupolos, me shumë gjuhë të huaja të zotëruara.
  Habitem si ai protestuesi, me një të shkuar, aspak sinjifikative, merr kurajo të shpreh gjithë ato broçkulla të shëmtuara.

  Jozef Radi
  Pikërisht znj. Natasha i vura krejt botimet albanologjike në mënyrë që ballafaqimi të jetë pak dinjitoz dhe skrupoloz… jo me pushkë krahut!!!

  Kin Gega
  Nexhi Islami pershëndetje! Botimet e z. Topalli i kam studiuar dhe autorin e njoh për ngutjet konkluzive të shprehuna ndër botime. Nëse keni ndonjë pergjigje persa i drejtohem z Jozef Radi lidhur me ligjin themelor të evoluimit fonetik – të panjohur e të papraktikuar në studimet e z Topalli, me tregoni e ju falënderoj!

  Frida Vokopola
  Unë kam dëgjuar nga pala që e kundërshton që ka nxjerrë ose pranuar në fjalorin etimologjik, si fjalë të huazuara nga gjuhët sllave një numër të madh fjalësh. Ashtu si edhe Akademikja A. Omari, librin e të cilës e kam nëpër duar dhe ka fjalë që flasin shqip dhe akademikja nuk i dallon apo nuk përpiqet të thellohet vetë por pranon çfarë kanë thënë të tjerë përpara saj, edhe kur fjala duket haptas. Dhe profesori i ka bërë asaj komplimentat për punën e zhvilluar. Kritika fare. Ka shumë kompromis midis palëve.

  Agron Dalipaj
  I nderuar z. Radi, ju thoni se: “Një libri me 2000 faqe duhet t’i përgjigjen njerëz me autoritet profesional dhe autoritet shkencor”. Bukur fort. Ndaj ka oponencë shkencore dhe këtij libri ja ka bërë oponencën drejtori i Institutit të Gjuhësisë z. Valter Memisha. Pasi ja kërkova dy herë oponencën ndaj veprës në fjalë të Topallit, me shkresë ligjore mbështetur në ligjin për transparencë dhe informim, ky drejtori zeshkan, i detyruar nga ligji më jep opnencën që ai i kish bërë fjalorit të Topallit dhe e gjitha ish dy fletë A4. Po aq ishte dhe recensa e znj. Omari. Ju e dini, se nëse një student paraqet një detyrë kursi me vetëm dy fletë, atij nuk i pranohet. Kam nji pyetje për ju: cila është e reja shkencore si zbulim a prurje në gjithë veprat e Topallit që ju ia keni rreshtuar në postimin tuaj!? Sasia nuk dmth gjithherë vlerë. Edhe E. Hoxha shkroi serinë me 65 vepra por… çka na vlen tash prej tij? Ajo që unë ngulmoj nuk ka të bëjë me jetën e Topallit, por me veprën e fundit të tij, me fjalorin. Përse u dashka të flasin të gjithë dhe personat përgjegjës për këtë vepër joshkencore e me pasoja të rënda kundër kombit shqiptar, për të cilën unë i akuzoj, heshtin!? Akuza ime është e rëndë. Omari hesht. Memisha hesht. Topalli hesht. ASH-ja jep çmim dhe hesht. Sot, unë jam i vetmi autoritet shkencor i pakundërshtueshëm që mund të bind edhe gjithë elefantët e Afrikës, se fjalori i Topallit është vepër armiqësore e pozicionuar qartë kundër kombit shqiptar. Normalisht, për këtë akuzë, nëse do ishte shpifje, mua duhet të më çonin në prokurori. Edhe kjo nuk ndodh. Z. Radi, jepini pak rëndësi aksiomës se “heshtja është pohim”. Fjalori i Topallit e sjell shqipen 93% të huazuar. Ai fjalor nuk mbështetet aspak në parime shkencore të etimologjisë, porse në të, opinionet e gjithë sllavistëve dhe filosllavistëve sillen si referenca shkencore dhe pranohen si etimologji. Në vazhdim, unë do i tregoj publikut shqiptar në median vizive, me fakte diskretituese shkencore nga vetë fjalori i Topallit, se çfarë akademiku ëshë ai dhe se vepra e tij ka vlerë vetëm për ideologjinë serbe. Ju do shihni me sytë tuaj se çka i bëhet me këtë vepër gjuhës shqipe. Djalli fshihet në detaje dhe unë jam në gjendje t’ua tregoj ato. As sasia e botimeve e as biografia nuk e shpëtojnë Topallin nga stigmatizimi që i sjell vepra e tij e fundit. Thjesht, Topalli qe i përzgjedhuri i djallit e gjetja e duhur për të qenë autori i një mynxyre që quhet fjalor etimologjik. Mundem të vërtetoj gjithë sa shkruaj…

  Robert Omeraj
  Agron Dalipaj, Të përshëndes. me autorin e librit në fjalë duhet që të kërkosh nji dialog të hapur në televizion që ju të argumentoni të kundërtën e pretendimit të “autorit”… vazhdo i palodhur.

  Agron Dalipaj
  Të përballet Topalli me mua publikisht!?
  Përballja shkencore publike nuk është në stilin e tij e as në stilin e akademikëve shqiptarë. Këta janë mësuar që ua miraton veprën partia. Përballja është normë sa morale aq edhe shkencore. Fakti, që këta fshihen, i thotë të gjitha. Topalli është akademik prej parafine dhe shkrin që në fillim të përballjes. Janë shumë gazetarë që i kanë thirrur në përballje me mua dhe ata nuk munden.
  Ndaj çështja do vejë në prokurori dhe gjykatë. Duan s’duan, do ta kenë përballjen.

  Jozef Radi
  Për të ndihmuar zoti Dalipaj do të paraqes gjithë konferencat shkencore ku ka marrë pjesë zoti Topalli në 25 vjet që ta masni pak me ashpër atë shpirtin tuaj ofensiv… Pra del qartë se e keni thjeshtë me zotin Topalli dhe jo me Akademinë dhe kjo nuk ju bën ndonjë nder të madh!!!!

  Agron Dalipaj
  Nuk është serioze kjo që thoni z. Radi. Nuk kam asgjë personale me z. Topalli. Dhe nuk mund të gjendet dikush që të pohojë këtë që ju thoni. Idea juaj për ta personalizuar çështjen përmban dinakëri akademike me synim për ta degjeneruar aktin e shëmtuar të shkombtarizimit të çdo fjale të shqipes në një debat zënke midis Dalipajt e Topallit. Jo zotëri, nuk ngrihem thjesht kundër Topallit. Kam shkruar të njëjtën gjë ndaj Çabejit në 12 faqe gazetë në një artikull me titull “Eqrem Çabej shenjtor apo djall i gjuhës shqipe”. Më shpallën antikombëtar dhe më përzunë përjetësisht nga universiteti ku isha student part-time. Mendoni se e kisha personale dhe me Çabejn!? Jo zotëri. E kam personale me linjën proserbe në Akademinë e Shkencave që promovon një sukses serb si fjalori i Topallit. Këtë radhë nuk do i lë gjërat pa i çuar në fund. Gur mbi gur nuk do lë deri sa libri antishqiptar i Topallit të damkoset si i tillë edhe nga akademia e shkalapjerdhur e Tiranës. Nuk do lë pa përdorur çdo të drejtë ligjore deri sa e vërteta të vejë atje ku duhet. Nisma ime do kthehet shpejt në kauzë për shumë e shumë shqiptarë dhe do jeni dëshmitar se ne do ta zhbëjmë akademinë proserbe të Tiranës. Pas Topallit do dalë një tjetër që ta nxjerrë shqipen 100% të huaj e ne nuk do lejojmë këtë. Ju lutem, mos e quani personale.

  Alfred Koçobashi
  Epo ky që pretendon se ka shkruar dhe kundër Çabejt, humba kohë me lexu dhe këto dy rreshta. Ilaçet djalë, ilaçet!

  Alfred Koçobashi
  Ti je një i marrë me u lidh themi ne nga Shkodra. Autoritet shkencor ti! Agjitator dhe vegël e atyre që dhe Fishtën e quajtën antikombëtar për 50 vjet dhe i zhvarrosën dhe kockat. Demagog dhe nxitës i urrejtjes krahinore. Hajde beje këtë debat në Katedrën e Gjuhësisë së Universitetit të Shkodrës ku u pregatitën plejada e mësuesve të gjuhës Shqipe gjatë gjithë kohës së komunizmit apo në G’juhadol në Qendrën Albanologjike të Françeskanëve të mëdhej. Hajde tek Selia e Shoqërisë Bashkimi ku u strukturua alfabeti dhe u hartua abetarja dhe fjalori i parë i Shqipes moderne apo tek Komisia e Gjuhës Shqipe. Ti sharlatan duke atakuar Kolec Topallin indirekt këtu e ke gjithë hallin.
  Vazhdoni të njejtën luftë me mjete të tjera por me të njejtën agjitacion dhe propagandë. Ti thuash një patrioti akademiku Shkodran pro serb apo grek është si ti thuash ditës nate. Mbaj me shëndet Stilot, Zhejt, Sanskritishten apo Pellaxgjishten. Historinë dhe shkencën nuk e shtrembëroni dot më ajo është e lirë tashme. Ashtu si shumica e turmës që mundoheni të manipuloni në strehën e fundit të dallaveraxhiut edhe un nuk e kam parë fjalorin, por mes keqdashjes dhe fetishizmi tënd un ndjej thelbin shkencor të autorit. Ai ashtu si i madhi Çabej, Jokli etj gjigande të Albanologjisë thojnë se Shqipja është gjuha më e vjetër e Europës, nëna e të gjitha gjuhëve. Por pikërisht se duke qenë më e vjetra është dhe më e thjeshta dhe më e pa zhvilluara. Një trung unik, origjinal i mbushur me masë huazimesh të natyrshme të vendeve që janë relatuar me në të cilët na avancuan shpejtësinë e zhvillimit, por nuk ndryshonin dot faktorin kohë (vjetërsi). Sharlatanizmi yt në këtë lëndë ngjason më atë të etërve tuaj të zonave operative që në 1944 justfikonin pozicionin e popullit tonë në revolucionin klasore si shoqëri kapitaliste e zhvilluar me luftë klasash punëtore të shfrytëzuar dhe sindikaliste të paepur. Pararojë dhe krah për krah me popullin Sovjetik. Pra autoktonia dhe dinjiteti i popullit tonë nuk ishte vjetërsia, folklori zakonet doket mos agresiviteti, prona familjare, nderi, mikpritja apo eposi por lufta e klasave dhe revolucioni. Tani me të njejtën poshtërsi por me mjetet e tjera të strofkullës së fundit gjoja ju na u bëtë nacionalista i jeni qepur gjuhës Shqipe për të krijuar sherre me gjithë dyrnjanë se jeni bijtë e sherrit dhe pa sherr nuk mbijetoni dot. Ne në Shkodër dijmë diçka që nuk e zbehin sharlatan si puna jote që kemi kaluar plot, që familja e nderuar e Prof. Topallit ka kontribuar me pasurinë e tyre për të hapur shkollat Shqipe në Kosovë në vitet 1910-1930. Për të tjerat nuk ja vlen më harxhu kohë me ty.

  Luan Shmilli
  Alfred Koçobashi ulini pak “armët” nëse jeni profesionist i gjuhësisë… nuk kanë vend biografitë politike çfarë ke qenë a je, i deklasuar me a pa të drejtë nga shkeljet e ligjeve të kohës që në asnjë Sistem nuk shkelen porosit kinezët kristianë Papa Francesko se përgjegjësia është personale dhe nëse je dënuar gabimisht në monizëm, jo politika duhet të riabilitojë a “masa e re komuniste (anti duhet thënë) por drejtësia që jep vendim riabilitimi dhe pastaj dekorimet politike partiake të gabuara, sot, pishtar a kandil, kështu kur flisni e bëni si dikur totalitarët biografi po komuniste e luftë të re klasash… në një vepër shkencore flet vetëm puna e kryer dhe autori vetpërgjigjet e vetshpjegon “studimin” e tij me detaje… Natyrisht nuk besoj se është vepër antikombëtare puna e prof. Topallit, por nëse ka ndonjë pasaktësi kjo duhet vetpranuar sëpari nga autori dhe të korrigjohet publikisht “lapsusi” apo pasaktësia… unë nuk e kam lexuar librin, por nga çfarë lexojmë në shtyp dhe rrjet duket se gabimi i prof. Topallit shkon në faj… sepse fjalët e shqipes së stërlashtë sillen si të huazuara nga sllavët… Nuk është e vërtetë kjo? Ja autori i respektuar sipër që nuk e njoh a takuar nga afër asnjëherë, na sjell dhe sjell fakte tronditëse… unë kam studjuar për gjuhë letërsi në universitetin e Elbasanit kam bërë disa kurse post universitare në Itali që natyrisht nuk do të thonë asgjë, por kur lexoj oponencat e gjuhtarëve shqiptarë që i bëjnë librit voluminoz dhe nxjerrin faje dhe inate, si nxirrni ju i respektuar, tronditem se prof. është shqiptar dhe natyrisht i kualifikuar por fakti del kokfortë… Kurajua e kritikëve për mua duhet parë me shumë se biografia e dikurshme e prof. Topallit, imja a jotja… Flet vetë vepra që nëse nuk është kopjo sllaviste, ka mendoj dhe une, disa gabime të rënda… Le të na e argumentojë qetësisht vetë prof. Topalli se nuk ka më prerje kokash a frikë përballje… fundja kush punon edhe gabon! E rëndësishme është të ketë sa më pak epigonizëm nga ardhësit e vonë, në këto troje ballkanike, sllavët, sepse shkëmbime fjalësh si në çdo gjuhë me fqinjë tjetërgjuhësh, edhe shqipja ka… por kur del fjala shqipe a fjalët… e substratit sllav dhe në realitet janë të lashtësisë shqipe si dhe janë thënë, si t’i themi “bravo prof. Topalli… ke qene dhe i persekutuar, a komunist i maskuar, se shkollën si ta dhanë?” Këto janë budallallëqe të militantizmit të ri politik, ana tjetër e së njejtës monedhë totalitare në posttotalitarizëm… Komunistët e rinj totalitare bij të partitokracisë së pashkulshme, mbrojnë neokomunistin që ka bërë mirë librin dhe, armiqtë, ata që nuk i duan të mirën komunistit te ri të demokracisë partitokratë, e hedhin poshtë… Duhet të flasë, mendoj, vetë prof. Topalli; gabimet e të cilit mendoj dhe unë janë të dukshme, por jo me çdokusht antikombëtare… Kritikët e tij kanë të drejtë sepse janë dhe profesionistë që, mbi të gjitha, kanë sjellë faktet ku ka gabuar, sipas tyre “antikombëtare”, prof. Topalli.
  Le të dëgjojmë për kritikat e shfaqura (s’duhen fare të tjerat biografitë a çfarë ka shkruar me parë – librat gjithnjë e më pak lexohen) të ballafaqojmë faktet!

  Jozef Radi
  Unë daljen e një njeriu me një libër 2000 faqesh në protestë e të flasësh për linçim dhe armiqësi populli nuk e konceptoj dot, e për 65 veprat e merhumit që i bënte Instituti po nuk vendoste asnji nga dokumentat ku jepeshin urdhërat e tij për vrasje… Krahasimi yt jo çalon po është tejet i pashije. Jam me oponent unë ndaj Topallit se ju…

  Agron Dalipaj
  Ju jeni oponent ndaj Topallit?! Duke i reklamuar veprat bëhet oponenca? Fjalori i tij është një manifest i vërtetë kundër gjuhës shqipe. Ju, z. Radi nuk jeni as gjuhëtar e as etimolog dhe nuk keni asnjë përgjegjësi konkrete për këtë çashtje. Pozicioni juaj asht delikat pasi e keni mik Topallin. Ai lypet me e kshillu të shprehet vet për atë çka akuzohet ose të shprehen ata që ja miratuan librin. Përgjegjësia asht edhe e dy akademive. Topalli as nuk ka qenë e as asht etimolog. Ai nuk e mbron dot fjalorin e tij. Moralisht ai ka rënë. Tash duhet ta hedhim poshtë edhe shkencërisht. Asnjë akademik nuk asht në gjendje me e ndihmu Topallin. Kur puna qelbet shumë, ata ja lënë njeri tjetrit doçin te dera.

  Jozef Radi
  E kam mik Platonin… po më shumë mik kam të vërtetën…!

  Adi Nova
  Po ndjek debatin mes jush e Agron Dalipaj dhe në fund shtoni se keni mik të vërtetën dhe pres të dëgjoj edhe më tepër argumentet e të dy palëve mirëpo veç të njërës palë po dëgjoj, të këtij patrioti që në mënyrë të palodhur po mundohet të sfidojë Akademinë ë Shkencave e jo vetëm autorin e librit por nuk po kuptoj heshtjen e “malit që s’bëzan”. E vërteta nuk është më monopol si dikur, ajo gjykohet nga audienca e gjerë pas një debati shkencor gjë që nuk po ndodh, gjë që më lë të kuptoj se e vërteta po fshihet.

  Jozef Radi
  Pse facebook-u është vendbeteja e shkencës dhe patriotizmit zoti Nova…? Akademia është institucion madhor i një vendi dhe Kolec Topalli, nji intelektual me veprën e paraqitur si më sipër, i cili deri në 1992, nuk u ngjit më shumë se një mësues i zonave të thella!!! Mbas 1995… kur ka nisur të dalë edhe vepra e parë ka sjellë krejt këtë vepër, i pambështetur nga Akademia e Shkencave…
  Zoti Dalipaj, argumentet patriotike i ka në daljen me një libër 2000 faqesh dhe me një emër të nderuar… si dhe me një përqindje qesharake sllavizmash në gjuhë shqipe…!!!
  Nuk e quaj veten të aftë t’i bëj oponencë profesionale veprës së Topallit: gjithë kësaj vepre, po i sigurt jam se kjo vepër është shumë e rëndësishme, për ata që nuk duan të shfaqen patriotë slloganesh… Topalli është një i përjashtuar ekselent i kësaj Akademie! Kaq! Këtu mbaron edhe diskutimi im… Do të paraqes më vonë gjithe ligjëratat që ka mbajtur zoti Topalli nëpër botë… që të kuptohet pak më qartë pozita e secilit prej nesh…!

  Adi Nova
  Më vjen keq i nderuar, por nuk po kuptoj pse anashkalohet kryesorja, debati shkencor. Unë psh mund të zgjohem një ditë e të them që shkencëtarët gënjejnë e nuk është hëna satelit i tokës por e kundërta dhe të pretendoj se kam fakte dhe të kërkoj ballafaqim. Në momentin që unë gjendem përpara fakteve të pakundërshtueshme thjesht tërhiqem, por mungesa e ballafaqimit është fillimi i mbulimit të të vërtetës. Akademia përbëhet nga shkencëtarë vërtet por kjo nuk do të thotë se ata qëndrojnë në majën e Olimpit e nuk denjojnë të përballen me një studiues të pavarur. Facebook mund të shërbejë si një mjet komunikimi, si një telefon që i bije zilja por nuk po e ngre njeri se ka frikë të flasë, nuk pranon të përballet. Kundërshtuesi është gati të përballet edhe ligjërisht por përgjigje nuk ka.

  Agron Dalipaj
  Z. Radi, ju i keni ndjekur postimet e mia etimologjike për një sërë fjalësh që Topalli, pa argumentim logjik etimologjik, i pranon si serbe. Numuri i sllavizmave që Topalli ka pranuar si huazime në shqip nuk është qesharak, por kalon në disa mijra. Ju e respektoni Platonin shumë dhe këtë e bëni në dëm të së vërtetës.

  Agron Dalipaj
  Me ju z. Radi që kërkoni të na tërhiqni drej aparencës “akademike” të z. Topalli dhe t’i largohesh sa mundesh debatit për brendinë e asaj që është thelbi i çështjes: shkombëtarizimi gati fjalë për fjalë i krejt leksikut të shqipes që bën Koleci, nuk mund të arrijmë gjëkundi. Nëse një vepre etimologjike, si ajo e Topallit, arrin dikush t’ja rrëzojë shkencërisht 100 fjalë, vepra bie e gjitha. Përpos kësaj, mundem të vërtetoj se Topalli nuk ka bërë etimologji. Ai ka bërë një përçudnim etimologjik të gjuhës shqipe. Kaq.

  Jozef Radi
  Unë nuk jam akademik, kam një gjykim modest timin për Akademinë Shqiptare, fb e përdor për komunikim me dashamirë të kulturës, artit, politikës, dhe nuk vërvis ndonjë “flamur patriotizmi”. Beteja me Akademinë është betejë me 75 vite komunizëm e postkomunizëm… dhe jo me një njeri dhe profesionist që sipas meje, është model intelektual, gjë që ndokujt mund të mos i pëlqejë fare… Dhe se zemërimi ndaj Topallit ka një shpjegim fare të thjeshtë… Mbas një persekutimi terrorizues për gjithë jetën, mbas 1995, ai me një vullnet të hekurt ngriti një vepër serioze të pashoqe e të pakrahasueshme me askënd, gjithnji simbas meje, e cila me gjithë problemet që mund të paraqesë, është shkencore dhe që koha do t’i japë vendin e merituar… Jashtë kësaj ideje, unë nuk merrem me askënd që kërkon të bëhet i rëndësishëm nga drita e objektit që ai kërkon të godasë…
  Shëndet e të mira… miqtë e mi!

  Agron Dalipaj
  Fortësia e një metali ndjehet në kudhër. Nëse vepra e Topallit, e pranuar vetëm me dy fletë oponencë nga një zonjë që nuk ka kurrfarë lidhje me etimologjinë, do t’u serviret shqiptarëve si shkencë e kulluar dhe nga ana tjetër e nxjerr shqipen 93% të huazuar, është një dhuratë e çmuar për armiqtë tanë shekullorë që mezi ç’presin që ne ta vetshpallim gjuhën tonë krejt të huaj. Në motivimet e mia etimologjike nuk nxitem nga patriotizmi. Jam patriot dhe di mirë se shkenca e nxitur nga patriotizmi përfundon si paçavure. Nga ana tjetër të “bësh shkencë” duke e nxjerrë gjuhën e kombit tënd 93% të huaj për “kozmopolitizëm shkencor” për të abuzuar në favor të supermacisë gjuhësore serbe, vërjani vet emrin z. Radi. Shkencë pa oponencë nuk kish as në kohën e merhumit. Blerja e oponencës duke këmbyer firmat midis dy akademikëve quhet përdhosje shkencore, për të mos thënë diçka më troç. Nuk kam asnjë zemërim personal ndaj Topallit si person. Biografia e tij nuk ka lidhje me shkencën dhe etimologjinë. Burrëria qëndron në anën e atij që nuk i fshihet përballjes shkencore. Jam gati të përballem me këdo akademik dhe me të gjithë akademikët së bashku e njëherazi për çështjen e fjalorit të Topallit. Skutha nuk ka qenë asnjëherë banesa ime!

  Kazanova Aliaj
  Akademitë e ngrehuna mbi një fondament ku filli i kuq ishte kordelja e ngjyrosur me gjakun e të përjashtuarve dhe të burgosurve intelektualë të lauruar në akademitë e Europës dhe të botës që u burgosën e u vranë nga nga diktatura ,që e shpërfytyrunë shkencën e letërsinë e gjuhën shqipe dhe e zëvëndësune me dogmat e të shiturve vetëm akademi nuk quhet..!! Po asht një enë e vjetruar ku përziheshe çorba e atyre pseudo-akademistave, që nuk mund të botonin asnjë rresht e asnjë faqe nëse nuk ishte qëndis me fillin e kuq të inkriminum e të mohimit të vlerave të atyre intelektualëve, që ishin kolona të shkences e të artit dhe letërsise shqipe… që u përjashtuan nga mundësia, për të fuqizu subkoshiencën dhe formimin e qytetarëve me të vërtetën shkencë dhe jo me dogmat e diktaturës vrasëse.!! Këto janë të vërteta të fuqishme dhe shkenca nuk ka progres me dogmat e diktaturës, por me dhe mbi të vërtetën e vlerës së intelektualëve dhe jo të rraqeve të vetquajtur… doktorë dhe profesorë me teserën e partisë mashtrim i gjallë që vazhdon… i pa skrupull..!!

  Adi Nova
  Kazanova Aliaj, shumë e vërtetë, ky fill ka mbetur në themel të kësaj Akademie dhe anëtarët veç i bëjnë elozhe njëri-tjetrit e nuk pranojnë të lëshojnë monopolin që kanë trashëguar nga ai rregjim pavarësisht se pjesëmarrës të rinj mund të vinë në vazhdim, ata ambjentohen e nuk pranojnë të ndryshojnë asgjë.

  Kazanova Aliaj
  Do të thotë që kanë mbetur dogmatikë, e kjo asht keqardhja më e madhe se e gjitha kjo e ka emrin regres..!! At’here hipoteza e doktoraturave dhe gjenialitetetit të tyre rrëzohet dhe akademist dhe akademi me dogma nuk ka në asnjë akademi në botë që funksionon e kshtu modeli i atyne që evidentojnë vlerat dhe janë me tregues progresiv janë automatikisht akademistët që i duhen shkencës dhe artit të vërtetë e që nuk i duhen titujt falso të një akademie falso. Faleminderit.!!
  Këto studjues e krijues si Topalli e Radi e disa të tjerë… nuk e njohin e pranojnë dot akademinë e ndërtuar mbi fondamentin e dogmës dhe fillin e kuq që ndëshkoi këto modele që investunë vlerat e njohuritë e tyre në katakombet e nëndheshme dhe i dhanë jetë studimeve dhe krijimeve të tyre në mënyrën më të mirfilltë dhe më të vërtetë me botën e tyne akademike ani pse poshtë në nëntokë… edhe pa dritë e ujë ato mbijetuan dhe i mbrojtën studimet e veprat e tyne..!! Ato i falën jetë dhe kohë veprave të tyne që t’i shërbejnë shoqërisë për një të nesërme dhe as për tituj e as për poste… ato kanë shku përtej këtyre falsiteteve që nuk të cojnë askund… pikrisht sepse ato nuk e pranojnë dogmën ato janë të mirfilltë dhe të fuqishëm..!! Në auditore të tilla ato nuk denjojnë të deklarojnë investimin e tyne mendor e shpirtror se nuk janë të përshtatshëm… tashti janë ato që refuzojnë… vlerat e tyne, nuk përballen me dogmën e kotësinë.!!

  Nest Zefi
  Tmerr, vërtet kur sheh që atdhetarin duen me e ba disa persona me mendësi otomane.

  Llambro Ruci
  More Jozef, a mund të më shpjegosh pse ishte e drejtë protesta? (Në të vërtetë m’u dhimbs: një grusht njerëzish që nuk mbanin dot ‘tradhëtinë kombëtare’). Unë nuk jam gjuhëtar, por shkrimtar dhe vras mendjen: të hedhësh poshtë veprën e K. Topallit, bashkë me Çabejn, Joklin etj., duhet të jesh ose i marrë, ose gjeni. Këta mund t’i akuzosh për gjithshka, veç që nuk e duan (deshën) gjuhën shqipe, Shqipërinë. Opinionet mund të jenë të ndryshme, por ato duhen ballafaquar shkencërisht, jo me pellazgo-popullorët..

  Agron Dalipaj
  I nderuar z. Llambro Ruci. Ju z. Llambro me llambrinizmin tuaj mund të mallëngjeni çdo llambrinist, por kur na etiketoni si pellazgo-popullorë duket se keni aftësi fjalëformuese që ju vinë qysh nga koha që i bëje libra me poezi PPSH-së dhe komandantit. Ti je një shkrimtar i shquar, por që nuk ka lindur ende një popull që të të lexojë ty. Kur flet për pellazgo-popullorët, besoj se fut dhe etruskologun Niko Stilo prej të cilit ke përkthyer një libër. A jeni i sigurt të futeni në këtë debat për gjuhën dhe a keni këllqe ta vazhdoni? Nëse kaluat rastësisht dhe ishit në trajktoren e mizës që ra në dhallë, mirë do ishte të rregullonit timonin. E filluat me ironi fshatareske komentin tuaj dhe e mbyllët me tallje prej instruktori të komitetit të partisë. Më mirë merru me llambrinistët e tu e me llambrinizmin tënd sesa të llambruqitesh atje ku nuk është zanati yt. Ju uroj sukes në veprat e tua të botuara në kohën e monizmit që kam dëgjuar se pëlqehen në Korenë e Veriut. Llamburitni z. Llambro se kemi nevojë për llamburitjen tuaj.

  Enkel Muço
  Thuaji te mos llamburisë shumë Gone se na vret sytë?

  Jozef Radi
  Protesta ishte e drejtë zoti Ruçi, sepse Akademia e Shkencave nuk është në lartësitë e zhvillimeve shoqërore, në të gjitha fushat e shkencave, gjithnji simbas meje… Ajo është tejet e mefshtë në dinamikën e shoqërisë shqiptare, dhe nuk ndjehet forca e saj si Akademi… Unë e kam me Linçimin dhe Armiqësinë… që zoti Dalipaj e përdor jashtë çdo parametri, dhe se temat akademike duan vende serioze, trajtime serioze dhe njerëz serioze. Fakti që edhe Fjalori në fjalë, të cilin unë e disponoj prej nëntorit nuk është trajtuar si duhet është i mjaftë. Zoti Dalipaj ka të drejtë se reçensat dyfletëshe të një libri me 2000 faqe, nuk janë serioze, jo pse zoti Dalipaj është serioz, me fjalorin dhe megafonin, që në fakt i keqpërdor të dyja…!

  Rozina Guli
  Sa preciz e i saktë që jeni; me ju adhurue, gjysë fjalet nuk ju bjen në tokë.
  Respekt, Jozef Radi!!!!

  Genci Hoti
  Që t’i themi gjërat tamam z.Topalli e ka shtrënguar dorën kur ka thënë 93% e fjalëve të gjuhës shqipe nuk janë shqip, por janë të huazuara nga popujt rreth e rrotull kombit tonë. Kjo gjë e ka bezdisur përfaqësuesin e Klubit të të Marrëve të Madhështisë Shqiptare, sepse ai pretendon që kjo shifër është armiqsore. Atëhere z. Topalli duhet kritikuar se nuk ka thënë të vërtetën, po cila është kjo e vërtetë dhe a ka gabuar me të vërtetë z. Topalli? Le të shohim faktet gjuhësore të shkruara në fjalorët shqiptarë:
  1635 – Fjalori i Frang Bardhit latinisht – epirotisht me 5000 fjalë latinisht dhe 2544 fjalë shqip (f. 13). Po t’i heqin huazimet turke, sllave, helene nuk mbeten më shumë se 200 fjalë dhe këto me dyshim, pasi nuk diferencohen dot në janë parashqiptare apo të huazuara nga pellazgët.
  1702 – Fjalori At Francesco Maria da Lecce O.F.M. Italisht-Shqip me 13.360 fjalë dhe shprehje italisht dhe 11.200 fjalë dhe shprehje shqip (f. 69).
  1904 – Fjalori i Kostandin Kristoforidhit Shqip – Greqisht me 11.675 fjalë (po aty).
  1908 – Fjalori i “Bashkimit” me rreth 11.000 fjalë (po aty). Por në vetë këtë fjalor thuhet se me pjesën integrale dhe me shtojcën ky fjalor ka saktësisht 13.798 fjalë (f. VI).
  1954 – Fjalor i Gjuhës Shqipe me rreth 25.000 fjalë (kjo shifër pranohet nga studiuesit, pasi fjalori nuk e ka).
  1980 – Fjalor i Gjuhës së sotme Shqipe me rreth 41.000 fjalë.
  2018 – Ndërsa sot Fjalor i Gjuhës Shqipe ka 150.000 fjalë.
  Atëhere duke bërë raportin 200/150 000 rezulton se z. Topalli duhet të kishte thënë se 1 e 750 pjesë e Gjuhës Shqipe nuk është e huazuar, që është më pak se 1%, që do të thotë se 93% është i pasaktë.
  Lind pyetja: Përse të Marrët e Madhështisë Shqiptare kërkojnë të ndryshojnë historinë e Gjuhës Shqipe dhe përse kërkojnë t’i japin përmasat e balenës kur në realitet Gjuha Shqipe autoktone i ka përmasat sa të milingonës? Përgjigja është tmerrsisht e saktë: Gjuha Shqipe, na pëlqen apo jo, është gjuhë mesjetare dhe është krijuar nga Klerikët Katolikë Shqiptarë në këto 400 vjetët e fundit dhe jo me përpara. Kjo do të thotë se të thuash të vërtetën qenka antikombëtare, ndërsa të shpikësh historinë e paqenë qenka jo vetëm kombëtare, por dhe shkencore. Fakti që gegërishtja takohet në shumë pika me helenishten tregon se shqiptarët nuk janë të aftë të krijojnë elemente të rinj gjuhësore, por Gjuha Shqipe është Kryevepra e Klerikevë Katolikë dhe jo ndryshe. Kjo është e vërteta shkencore dhe çdo gjë tjetër është antihistorizëm djallëzor.

  Frida Vokopola
  Kështu shkruante një nga studjuesit e gjuhëve në vitet 1800, nxjerrë nga libri i Joseph Ritter von Xylander 1835: “Gjuha e Albanëve ose Shkipëtarëve!”

  Agron Dalipaj
  Z. Genc Hoti, ju hidhni tezën se “shqipen e krijuan klerikët katolikë këto 400 vjetët e fundit dhe jo më përpara”. Bukur fort për ju. Por më duhet t’ju them se “Meshari” i Buzukut asht botu 463 vjet ma herët se sot dhe Formula e Pagëzimit asht edhe 100 vjet më e vjetër se Meshari. Kemi fjalorin e Von Harf ku dokumentohen rreth 100 fjalë shqip dhe që është nja tetë shekuj larg nga dita sot. Sikur sëpatë të madhe mbajke në dorë z. Hoti. Gjithsesi, ajo që duket se ju intereson ma s’shumti, asht se ju mendoni e thoni se shqipja nuk ka 7% fjal t’sajat, por veç 1% dhe se Topalli asht tregu dorëlshuem. Kur përmend statistikat e fjalorëve të shqipes, më duhet të them se jeni i saktë. Por ju nuk thoni se kush i ka ba këta fjalorë dhe pse statistikat janë aq të ndryshme nga nji fjalor te tjetri dhe pse sa vjen dhe përqindja e fjalve, që i pranojnë si me origjinë shqipe, sa vjen e mpaket. Çashtja e raportit të fjalve të shqipes me ato të huazueme duket se ka kenë dhe asht çashtje e ideologjisë pansllaviste dhe çashtje e strategjisë gjeopolitike. M’thoni ju: pse Çabej, Omari dhe Topalli për referenca marrin vetëm gjuhëtarët sllavë dhe filosllavë!? Pse në referencat e tyne mungon çdo gjuhëtar apo personalitet shkencor që shprehet në favor të shqipes. Pse heshtn ndaj Spiro Kondës? Pse heshtin ndaj veprës së P. Zhejit!? Pse gjithë referentët janë nga bota sllave e filosllave!? Protestën e organizova unë. Natyrisht ju z. Hoti dukeni prej s’largu se jeni filosllav dhe nuk ju vjen përshtat reagimi ynë. Por ja që ne “të marrët” kemi një teori të re, atë të embromorfeve unike të shqipes, e cila vë rregull në etimologji dhe me anë të saj kriteri se kujt i takon aksh fjalë vendoset nga parimi se: “fjala i takon vetëm gjuhës që është në gjëndje ta motivojë atë”. Efekti i teorisë së embriomorfeve në përcaktimin e origjinës së çdo fjale asht i saktësisë së analizës së ADN-së. Kjo teori vendos rendin në prejardhjen e gjuhëve. Shqipja zotëron plot 365 embriomorfema, italishtja 55 dhe greqishtja vetëm 11. Shqipja rezulton të provohet shkencërisht si gjuhë qendre dhe e vetmja gjuhë etimologjike. Gjithë gjuhët e tjera indoeuropiane rezultojnë të shfaqen si plagjiatura gjuhësore të shqipes. Mjafton të shihni motivimet e mia etimologjike dhe mund të kuptoni më shumë rreth çështjes. Mundemi të provojmë përpikmërisht se shqipja nuk asht nji degë anemike në trungun e gjuhëve ie, por asht rranja e ktyne gjuhve. Jam n’gjandje me e mbrojt teorinë e embriomorfeve para çdo akademiku dhe çdo akademie.

  Agron Dalipaj
  Z. Jozef Radi, komenti i z. Genci Hoti tregon se vepra e fundit Topallit asht nji bombë me sahat që Akademia e Shkencave e Shqipërisë ja ka dhuruar armiqve tanë ta përdorin sa herë u duhet kundër identitetit shqiptar. Shihe se çka ka kurdis miku yt Kolec kundër kombit tand e kombit tem! Dikur shkrove se je “mik me Platonin, por ma shum me të vërtetën”. Tash asht dasht ju me ju përgjigj Hotit. Por ju nuk mujni. Hoti ju plas n’fytyr statistikat “shkencore” të mik akademikut tuj prej parafine serbe: K. Topallit. Vepra e Topallit mund t’quhet “me ia fut vedit”. Tash nxirrni dhe kumtesat e tij me na mush mendjen se Topalli asht i përkrym. Vepra aspak shkencore e antikombtare e Kolecit (fjalori) tash mund të nderohet me çmim edhe nga Akademia e Shkencave e Serbisë. Z. Jozef Radi, a jeni dakort me Topallin se 93% e shqipes asht e huazume?

  Jozef Radi
  O zoti Dalipaj,
  Ke gjithë javën që më përsërit zoti Radi, zoti Radi, pse paskam paraqitur thjesht veprën e një albanologu të cilin unë sinqerisht e vlerësoj.
  Ju po më shtyni të jem i ashpër me ju dhe t’ju këshilloj, ta ngulisni mirë në mendje këtë gjë që po ju them:
  Gjuhën shqipe s’e kanë bërë as priftërinjtë dhe as hoxhallarët; s’e kanë ngritë në kambë as gjuhtarët dhe as shkrimtarët, s’mund ta përdhosin as shkarrashkruesit dhe as akademikët, pse s’mundën ta zhbijnë as pushtuesit më të mëdhenj të kësaj bote, nuk do të munden kurrsesi ta mbrojnë as sharlatanët më të flaktë të saj.
  Gjuha Shqipe është idenditet i përbashkët i të gjithëve ne, disa miliona njerëz që kemi në DNA-në tonë këtë gjuhë, që e dimë mirë se ajo i ka kaluar të gjithë betejat e ekzistencës, që u ka mbijetuar gjitha pushtimeve dhe shkatërrimeve, që i ka shpërfillur gjithë diktaturat dhe traktatet kundra saj, dhe sot qëndron në këmbë, si monumenti më i madh dhe më përfaqësues i krejt një populli të cunguar.
  Gjuha shqipe, me gegë e toskë, më çamër e kosovarë, me arbëreshë e arvanitas, me të ikur dhe të ardhur me gjitha dialektet e saj si spektër ylberi është pasuria më e madhe e trashëguar dhe e përpunuar e një populli prej gjeneze e deri me ditë të sotme.
  Gjuha shqipe edhe sikur vetëm 1000 fjalë të jenë pronë të saj, janë të mjafta, sepse janë gjenetikisht të sajat se e kanë mbajtur gjallë dhe ne jemi të detyruar t’i mbrojmë deri në fund…
  E vërtetë është se gjuhën shqipe priftërinjtë e kanë kodifikuar, shkrimtarët e kanë lëvruar, mësuesit e kanë përhapur, gjuhtarët e kanë rafinuar, të vdekurit e kanë amanetuar, poetët e kanë lartuar, nënat e kanë kënduar, të thjeshtët e kanë mbajtur në shpirt dhe ndër buzë… Ajo është prona më madhe e të thjeshtëve të krejt nji populli. Kushdo prej nesh që vendos një guralec në ngrehinën e kësaj madhështie fjale është i falenderuar në jetë të jetëve… ata që brohorasin me zë të lartë se po e mbrojnë, s’bëjnë tjetër veçse më zgjojnë ca buzqeshje shpotitëse dhe asgjë më shumë…
  Nëse Shqipëria jeton sot një krizë të thellë të saj, mund të them se gjuha shqipe jeton begatinë e saj më të madhe të të gjitha kohrave.
  Kurrë s’është shkruar, s’është folur, s’është komunikuar, s’është sharë, dhe s’është lëvduar, më shumë se sot me gjuhë shqipe…
  Prandaj besoj se gjuha shqipe mundet të na shpëtojë edhe prej së keqes më të madhe, sepse është modeli më i përsosur i të mbijetuarit nëpër tragjedira…
  E përsa i përket përdorimit të saj prej meje, mund të them se luftoj që asgjë e huaj të mos m’ia cënojë hiret asaj…
  12 maj 2018

  Agron Dalipaj
  Më një anë shkruani se “gjuha shqipe është idenditet i përbashkët i të gjithëve ne…” e m’an tjetër i bën hosana njeriut që na nxjerr me 7% idenditet! Nuk mjafton hartimi juaj për me mbulu pyetjen: A jeni njimend dakort se shqipja 93% është e huazuar, siç e nxjerr miku juaj???

  Jozef Radi
  Ore je në terezi ti apo jo? Po qenke njeri me fiksime ti… Shkrimi në fjalë ka vetëm veprën e botuar të një autori, dhe nuk ka asnji lloj gjepure prej atyre që thua ti… Do ta fusësh ne mendje ti apo jo që Gjuha Shqipe, nuk pjerdh për jozefra, agronra dhe kolecra!
  Ik ore se qenke njeri i pa marrë vesh…!

  Avenir Ibershimi
  Jozef, koha që harxhoni dhe serioziteti me të cilën i përgjigjeni z.Dalipi, më bën të mendoj që nuk keni dëgjuar të flitej më parë për të! Eshtë një personazh mjaft zbavitës; ka”hedhur poshtë” Cabejn me të njejtën seriozitet që një tjetër i njohur i yni ka hedhur poshtë disa vite më parë teorinë e relativitetit të Ainshtajnit…

  Agron Dalipaj
  …si mëndafsh i spërdredhun.

  Genci Hoti
  Avenir Ibershimi e kuptova nëntekstin. Je i zoti ta kuptosh dhe ta interpretosh teorinë e relativitetit të Ajnshtajnit dhe të organizojmë një debat konstruktiv mbi këtë temë? Kemi rast t’u tregojmë shqiptarëve mënyrën se si janë arsimuar jo vetëm pas 1945, por dhe se si i kanë kopjuar veprat e shkenctarëve të mëdhenj!

  Enkel Muço
  z. Jozef Radi! Ndoqa replikat tuaja me z.Agron Dalipaj me vemendje te madhe.
  Jam ngacmuar nga diskutimet tuaja përsa i përket librit të K.Topallit.
  Kam një pyetje të thjeshtë për ju.
  Dakortësohesh ti që 93% e gjuhës shqipe është e huazuar ashtu si e paraqet K. Topalli ne veprën e tij?

  Jozef Radi
  E para, tema e shkrimit nuk ka lidhje me kësi pyetjesh idiote. Në gjuhesi nuk ka përqindje. Kur nji gjuhë e merr nji fjalë të huaj dhe e bën të veten edhe duke e deformuar, nuk mund të trajtohet si matematike ekzakte. Fjalët nuk janë numra, që kanë apo kërkojnë precizion. Po sikur t’ju pyes unë juve nga kush i nxirrni këto shifra, sepse asnji prej fjalorëve të shqipes deri më sot nuk është gjithpërfshirës. Fjalorët janë të cungët. E dyta pyetje pse nuk qëndroni te librat e botuar të paraqitur në këtë shkrim, dhe të dëshmoni, që keni ndonjë njohje qoftë edhe modeste… dhe e fundit unë nuk jam dakordësuar për çeshtje të ndryshme me zotin Topalli, si mund të dakordësohem me kësi pyetjesh që vetëm njerëz me shpirt provokatori e deformojnë diskutimin…

  Enkel Muço
  Jozef Radi pyetja është e thjeshtë dhe aspak provokative.
  Nqs nuk doni mos u përgjigjigjni por jo të përligjni diskutimin!

  Genci Hoti
  Po ju përgjigjem unë. Z. Topalli e ka gabim: nukështë 93% e huazuar, por më së paku 99% dhe kjo pak e dyshimtë pasi shkrimi shqip fillon me Fomulën e Pagezimit (1462) dhe nuk ka asnjë fjalë shqip. Gjeni ju, apo shokët e juaj, një fjalë shqip përpara vitit 1635 që të vemë në dyshim fjalët e z. Topalli. Historia dhe Shkenca nuk bëhen me dakortësi apo me shumicë votash, por me fakte konkrete dhe gjuhës shqipe i mungon ky konkretizimn përpara vitit 1462. Në të vërtetë e kam një fjalë ilirisht të shkruar 1970 vjet me parë (pra rreth vitit 48 Pas Kri.), por qe nuk kuptohet me asnjë gjuhe të botës.

  Enkel Muço
  Genci Hoti lashtësinë e gjuhës shqipe nuk e përcaktojnë as studjuesit e realizmit socialist si E. Çabej dhe as ata te tranzicionit si Kolec Topalli e Anila Omari.
  Gjuha shqipe është hyjnore e shkencore dhe si e tillë kërkon profesionalizëm dhe sharlatanizma e materializma Çabejsh, Omarësh e Topallësh që kanë venë pasuri duke nxjerrë kësisoj veprash pa asnjë bazë e vlerë shkencore dhe që bien ndesh me veprën e Petro Zhejit e Agron Dalipajt që rrezohen si kalate e rërës.
  Serbisë nuk do t’i mjaftojnë milionat e eurove që paguan për të mbuluar rezatimin e gjuhës shqipe.
  Serbia do gjejë gjithmonë Çabenj Omarë e Topallë por do përballet gjithmonë me realitetin e pakundërshtueshëm shkencor.
  Teoria e embriomorfeve është vdekja e ideologjisë pseudo shkencore serbe.
  Shkenca e vërtetë nuk ndalet e as nuk blihet me para dhe spiunë.

  Genci Hoti
  Genci Hoti O Enkel nuk ke bythe as ti, as Petro Zheji, as Agron Dalipaj e as nja 100 të tjerë që bëtë një kongres para do vitesh nën drejtimin e Luftullah Pezës, për këtë temë, të merreni me gjuhën shqipe, sepse ju gënjeni në çdo fjalë që thoni. Shihni realitetin me sy dhe shpjegoni si ka mundësi me 1635 – ke 200 fjalë vendase dhe me 2018 ke 150 000 fjalë? Ky është i gjithë thelbi i veprës së Profesor Kolec Topallit, interpretimet që bëni janë flluska sapuni. Por keni dhe një hile tjetër: të gjithë poshtërsinë manipulatore të Akademisë së Shkencave të RPSSH kërkoni t’ja kaloni Akademisë së sotme, e cila nuk përmban më në brendësi të saj figura të diskretituara si Aleks Buda, Androkli Kostallari, Stefanaq Pollo, Kol Popa, etj. Nuk mbulohet Dielli me pupla, në parim e kaluara e Shqipërisë jeni ju, bijtë e atyre që masakruat historinë e Kombit Shqiptar, ndërsa tani kërkoni t’ja kaloni këtë autorësi Akademikëve të sotëm. Kjo është poshtërsi dhe jo kritikë apo diskutim konstruktiv.

  Enkel Muço
  Genci Hoti mua nuk më mungojnë veglat dhe as doja për t’u përballur me çapaçulë sharlatanë si nga fusha e historisë dhe gjuhësisë për t’i mbrojtur në mënyrë profesionale e shkencore nga të paaftet.
  Sa për bythen nqs të kam përballë të tregoj edhe shkencërisht por unë nuk mund të bind spiuna e tradhëtarë.

  Agron Dalipaj
  Ku e gjetët statistikën se më 1635 kishim 200 fjalë!? Z. Hoti, shqipja dëshmon se është burimi i gjuhëve dhe këtë ajo mundet ta provojë shkencërisht. Metoda e embriomorfeve bind se greqishtja, latinishtja e gjithë gjuhët e tjera janë plagjiatura të gjuhës shqipe. Nëse njihet dhe zbatohet parimi se “fjala i takon gjuhës që e motivon”, shumica e gjuhëve europiane ngelen bosh, pa leksik. Motivimi etimologjik ndodh vetëm nëpërmjet embriomorfeve të shqipes dhe gjuha që motivon çdo fjalë është pronare e atyre fjalëve. Ju, besoj se i keni librat e mi dhe mund të shihni se etimologjia krahasuese nuk ka ngjashmëri me etimologjinë e embriomorfeve e ksisoj krahasimi del jasht loje. Kur një fjalë serbe ngjan me një fjalë shqipe, gjuhëtarët vendosin se origjina e fjalës është serbe! Por etimologjia ime e embriomorfeve e nxjerr aut etimologjinë krahasuese dhe vendos standartin shkencor në etimologji. E vërteta është se etimologji me metodën e embriomorfeve ka mundësi të bëjë vetëm shqipja, pasi vetëm ajo i ka embriomorfet të lira dhe kështu ka dhe ekskluzivitetin etimologjik për gjithë gjuhët indoeuropiane. Kjo ka qenë dhe arsyeja pse serbët e tu sulmonin shqipen dhe n’fund të shekullit të kaluar i mbyllën krejt shkollat shqipe. Po ashtu dhe grekët. Serbët dhe grekët janë dy shtete që kanë kryer gjenocid në Ballkan kundër shqiptarve. Demonstrata kundër shqipes kishim para një viti në Shkup. Nëse shqipja nuk do ishte supergjuhë pse e luftojnë?! A di ndonjë pakicë kombëtare, përveç arbëreshëve, ta kenë ruajtur gjuhën për mbi 500 vjet!? Shqipja nuk është thjesht një gjuhë, ajo është supergjuhë.

  Enkel Muço
  Agron Dalipaj po përballesh me një grup të paaftesh servilë materialiste e tradhëtarë dhe që nuk kanë asnjë argument shkencor por servirin referenca të cilat ngjasojnë me historigrafinë e njerëzimit në antikitet e cila duhet rishkruar sepse është e manipuluar.

  Genci Hoti
  Agron Dalipaj me gjej një fjalë shqip të shkruar përpara vitit 1462. Pastaj kalo tek fjalori i Frang Bardhit te 1635 dhe bëj dinamikën gjuhësore. Rezulton se nuk ke asnjë fjalë shqip, por edhe ato 200 fjalë që pretendohet se janë shqip, konsiderohen të tilla pse nuk i dihet gjeneza dhe nuk diferencohen dot nga pellazgjishtja. Kjo nuk zgjidhet në këtë vend. Po pate dëshirë të diskutojmë tako Artur Furrikun dhe e organizojmë një takim, por duhet të dish se problemi i gjuhës shqipe fillon me 1635, kur problemi i gjenezës së shqiptarëve fillon 9-10 milion vjet më parë dhe në këtë disproporcion kohor qëndron sekreti i mbijetimit të shqiptarëve që janë 600 herë më të vjetër se pellazgët.

  Agron Dalipaj
  Nga një anë deklaron se shqiptarët nuk kanë gjuhë e më anë tjetër thua se shqiptarët janë 600 herë më të vjetër se pellazgët!! Cilin variant tuajin të besoj!? Për mua nuk ka rëndësi përralla me pellazgë. Unë mundem të vërtetoj se çdo fjalë e latinishtes dhe e greqishtes së vjetër janë krijuar nga embriomorfet e shqipes dhe të dyja ato gjuhë vdiqën sepse nuk qenë gjuhë të ndonjë populli. Ato ishin gjuhë administrative. Sapo Roma pushtoi Athinën, ra administrata athiniote dhe menjëherë pushoi së ekzistuari greqishtja e vjetër. Sapo ra Perandoria Romake, vdiq latinishtja. Të dhënat historike nuk dëshmojnë se vdiq ndonjë popull latin. Thjesht latinishtja ishte gjuhë e administratës perandorake. Vdiq administrata – vdiq gjuha administrative e quajtur latine dhe ngeli e shkruar si esperantua. Midis Romës dhe Athinës, gjeografikisht dhe gjallërisht gëlonte shqipja. Ajo nuk mund të zhdukej se ishte gjuhë natyrore dhe jo OMGJ. Sa për fjalë të shqipes ka pafund. Lexo Niko Stilon dhe do ngopesh me të tilla. Fjalori i udhëtarit gjerman Von Harf në vitet 1200 ka regjistruar 96 fjalë shqipe që janë sikur sot. Në shkollat e ciklit të ulët në Itali po u shkruhet në libra e po u thuhet fëmijve se shkrimet etruske janë shqip dhe shpjegohen nga shqipja e sotme. Ju z. Hoti dalloheni prej s’largu si filoserb. Ashtu si ju janë dhe Çabeji, Topalli, Omari etj. Filoserbizmi nuk është krim. Por kur shtrembërohet e vërteta shkencore e gjuhës shqipe në dëm të saj dhe në favor të serbishtes dhe këtë e kalojnë pa oponencë shkencore, kjo quhet tradhëti kombëtare e paguar mirë. Ndaj akademikët s’bzajnë. E dinë mirë se ç’mënxyrë i kanë gatit shqipes me fjalorin e Topallit. Por do përgjigjen mirë. Po u qaset.

  Frida Vokopola
  Duhet studiuar historia e latinëve, prejardhja e tyre dhe do shohim që do dalim tek gjuha mëmë.

  Genci Hoti
  Agron Dalipaj nuk është faji yt, por është teoria e racizmit që nxorri pikëpamjen se duke qenë më i vjetër je më i zhvilluar. Atëhere një ndër mënyrat për të vërtetuar autoktoninë e shqiptarëve të sotëm është analiza e elementeve socialë që bartin ata. Po të bësh këtë punë do të kërkohet përcaktimi i mënyrës së si lindin dhe si e kanë dinamikën idetë fetare, juridike, letrare, muzikore, politike, shkencore, etj, etj. Dhe po të bësh këtë punë do të shikosh se domosdoshmëria e lindjes së tyre janë të përcaktuara rigorozisht nëpër popuj të ndryshëm nga një parametër natyror, që për Shoqërinë Njerëzore nuk merret parasysh me seriozitet. Ky parametër ka një veçori: është e vetmja shenjë dalluese e popujve. Bëhet fjalë për shpejtësinë e zhvillimit social. Kjo shpejtësi është i vetmi parametër që përbashkon ilirët dhe epirotët nga pikëpamja gjenetike edhe pse ata nuk kanë jetuar asnjëherë bashkë deri në fillim të shek. të XVI. Por rruga e zbulimit të këtij parametri çoi në zbulimin e një dukurie interesante në zhvillimin e natyrës: shpejtësia e zhvillimit dhe koha e lindjes ishin në raporte të zhdrejta, që do të thotë se sa më e vjetër të ishte një shoqëri, aq më e prapambetur ishte në zhvillimin e vet me shoqëritë e mëvonshme. Pikërisht ky ishte zbulimi real i Petro Zhejit, por që e kishte anashkaluar për efekt të botëkuptimit idealist që karakterizon veprën e tij mbi sanskritishten dhe lidhjen që ka me shqipen. Si përmbledhje kjo do të thotë se shqiptarët janë rastesia zanafillore e Racës së Bardhë, që rezulton të jetë 8-10 milion vjet, e për rrjedhojë populli shqiptar është populli më i pazhvilluar i kontinentit. Në këtë rast duhet pranuar se nuk bëhët fjalë për prapambetje shoqërore, por për pa zhvillim social. Ky fenomen vihet re në shumë fusha të zhvillimit të shoqërisë shqiptare, sidomos me gjuhësi, ide juridike, ide fetare dhe organizim familjar. Por ligjësia kohë-hapësirë tregon se relacionet midis shoqërive me shpejtësi të ndryshme zhvillimi kanë rregullat e veta që përcaktojnë Historinë e Njerëzimit sipas gjendjes që përjetojmë sot; që do të thotë se popujt me shpejtësi të vogël zhvillimi nuk mund të transmetojnë dot vlera sociale, por në rastin më të mirë u frenojnë kohën e zhvillimit relatorëve me shpejtësi të madhe. Kjo është arsyeja përse grekët e sotëm nuk janë rilindasit e helenëve të djeshëm jo nga pikëpmja biologjike, por nga pikëpamja shoqërore. Kjo është arsyeja që Historia e Njerëzimit duhet rishkruar nga e para, pasi elementet analitikë të përdorur deri më sot janë të dështuar. Të gjitha këto tregojnë se rruga e ndjekur nga ju dhe shokët tuaj nuk çon në asnjë përfundim, përveç një forme të re racizmi.
  Meqënëse z. Frida Vokopola përmendi latinët po i jap një shëmbull gjuhësor që ne ja u kemi marrë paraardhësve të latinëve rreth 5000 vjet më parë dhe që sot gjendet vetëm në gjuhën shqipe në mënyrë gjithpërfshirëse. Bëhet fjalë për fjalën marangoz që është një fjalë e pastër etruske.

  Agron Dalipaj
  E vërteta është se popujt që u trazuan më shumë etnikisht (shih Romën, Konstandinopojën dhe USA), u zhvilluan më shumë ekonomikisht dhe kulturalisht. Më domethënëse është USA sot. Porse këtu flasim për çështjet e etimologjisë dhe nuk mund e nuk kam kohë të merrem me çështje që nuk janë në fokusin e interesave të mia. Vështirë ta ndaj kohën time për shumë gjëra.

  Genci Hoti
  Në librat tuaj ka një defekt: nuk paraqitet Koha e fillimit të fjalëve në gjuhën shqipe. Etimologjia e fjalëve fillon me kohën kur ka lindur Fjala dhe kjo është kryevepra e Profesor Çabejt.

  Agron Dalipaj
  Çabej shkruan dhe “shqipja është një gjuhë vjen që nga kohët e mugëta” dhe kur e etimologon e nxjerr nga serbishtja, greqishtja, latinishtja, lituanishtja, etj, etj. Harron çka thotë në hyrje.
  Ai është tersi i parë kombëtar.

  Genci Hoti
  Shumë saktë e ka Çabej, sepse qoftë serbët, qoftë helenët e vjetër, qoftë latinët e qoftë lituanët e kanë shpejtësinë e zhvillimit social shumë më të madhe se shqiptarët e për rrjedhojë shqiptarët huazojnë prej tyre dhe jo e kundërta. Përdorimi i tingujve-rrokjeve si fillesa e fjalës është shumë e drejtë, por është e padrejtë t’ia atribuosh këtë shqiptareve si faktorin vendimtar në zhvillimin e gjuhëve. 14 nota ka muzika, por këto përdoren në miliarda kompozime dhe nuk thotë njeri se muzikantët i kanë marrë nga gjuha shqipe.

  Agron Dalipaj
  Genci Hoti, ju bëni not jashtë ujit. Motivo një fjalë në cilëndo gjuhë ta kesh më kollaj dhe do konstatosh dhimbshëm se… nuk mundesh. Vetëm shqipja është gjuhë etimologjike. Çdo gjë vërtetohet në praktikë. Gjithë gjuhët indeuropiane janë inferiore përballë shqipes. Çdo gjë tjetër rreth etimologjisë së gjuhëve që nuk konsideron embriomorfemat si pjesëmarrse direkt në krijimin e fjalës, është llogje Kavaje.

  Enkel Muço
  Agron Dalipaj po nëqoftëse miza bie në kovën e qumshtit si mendon se ajo nuk noton?!

  Jozef Radi
  O Enkel, do edukohesh ndonjëherë të dëgjosh diskutimin e dy njerzve që bëjnë debat mes tyre… pa u përzier, apo nuk heq dot dorë nga kjo tendencë fyese, që kërkon ta manifestosh si ironi pa shije?!?

  Enkel Muço
  Pse ore Jozef Radi ti je duke notuar në kovën e qumshtit?

  Genci Hoti
  Si ka mundësi që gjuha shqipe qenka superiore ndaj gjithë gjuhëve të botës, por bartësit e gjuhës shqipe janë popullata më idiote e Njerëzimit. Unë e kuptoj shumë mirë se ku rreh çekani dhe duhet t’ja dini për faleminderit epokës komuniste që ju krijoi një histori, sepse duke qenë një popullatë pa histori (e gjithë historia e atyre anëve është e lidhur ose me grekët ose me otomanët) e ndjeni inferioritetin civilizues që keni me pjesën tjetër të kombit shqiptar dhe nuk ju mbetet gjë tjetër të shpikni, të gënjeni, të mashtroni, të grabisni dhe të vrisni. Kjo është motoja juaj 70 vjeçare dhe po vazhdoni rrugën e baballarëve tuaj.

  Agron Dalipaj
  Nuk është vullneti im që i detyron anglezët që të shkruajnë në enciklopeditë e tyre se shqiptarë kanë nxjerrë mbretërit e parë në Europë dhe janë pasardhës të Aleksandrit të Madh, Pirros së Epirit dhe Skanderbegut.
  Nuk është aspak vullneti im që luftrat më të gjata në botë njihen luftrat iliro-romake (njëqindepesëdhjetekatër vjeçare) të cilat, siç na “mëson” historia, i fitoi Roma dhe paskëtaj perandorët që drejtonin atë perandori zgjidheshin “humbësit” ilirë.
  Nuk është vullneti im që shqipja renditet në tre gjuhët më të vjetra të gjalla të njerëzimit.
  Nuk qe vullneti im që USA dhe Europa ngritën pa një pa dy aeroplanët dhe derdhën zjarr e hekur nga qielli, si hakmarrje e zotit mbi Serbinë, për të mbrojtur rrënjën e vetme fillestare të qytetërimit europian, popullin shqiptar në Kosovë.
  Nuk është vullneti im që vendi im ka aq kala e rrënoja kalash sa s’ka e gjithë bota bashkë.
  Nuk është vullneti im që Vatikani ka botuar librin nga më të mëdhenjtë në botë (55 kg) “Ilirikum Sacrum” ku shkruhet mes të tjerash se Troja ndodhet midis Krujës e Shkodrës.
  Po, është e vërtetë se sot Shqipëria ka mbetur ca prapa, por kjo do kalojë shpejt. Tre shqiptarë kënduan në eurovizion.
  Është vullneti im të bind shkencërisht këdo akademi se shqipja është qendra e gjuhëve ie. Unë mundem ta realizoj këtë sepse e vërteta mundet. Ju serbofilët e keni një problem me shqiptarët se përparimi i tyre u jep shancin të njohin lakuriq edhe të vërtetën serbe e cila është nëna e manipulimit. Ky është shekulli i shqiptarëve, doni apo s’doni.

  Enkel Muço
  Të lumtë Agron fiks e ke thënë.
  Genci Hoti ti qenke më serb prej shkiaut.
  Po e di ti more derdimen se shqiptarët kane luftuar njëkohësisht me 3-4 armiq dhe janë përballur denjësisht me perandorinë më të egër të kohës: atë Osmane.
  Na luftoi Rusia me planet djallëzore të saj ku aktorët në terren ishin dhe janë serbët grekët bullgarët por edhe brenda llojit janë gjakprishur si ti që u shiten tek turku e shkuan për një kockë more derdimen e sahanlëpirës i fëlliqur.
  E di ti apo ndonjë tjetër që ne njerëzimit i dhamë dhe po japim shembullin më të bukur botës.
  E di ti që dhe Europa rrospi na ka luftuar e përndjekur njësoj.
  E di ti a ndonjë si ty që ne ishim perandoria më e fuqishme e të gjitha kohërave derisa sa mongolët turq e serbë të fiseve iraniane rrace e shpifur u bashkuat kundër Ilirisë të gjithë.
  Po si mendoni ju more të mjerë se nuk do ringrihemi?
  Dardania është shtet shqiptar sot. Maqedonia po shkon drejt finalizimit.
  Çamëria shumë shpejt do jetë shteti i katërt shqiptar në gadishull.
  Mali i Zi po ndërgjegjsohet dhe do kthehet ne origjine.
  Kroacia (Dalmacia) tashmë e ka gjetur rrugën.
  Atëhere ngelet vetëm ju serbët ku 50% janë ilirë arbër të asimiluar të shkarë/shkia/shkie, pra të shitur gjak prishur spiunë nuk mungoni askund, e pjesa tjetër serbë janë përzierje turq, mongolë, iranianë… rracë më e fëlliqur.
  Europa dhe gjithë bota tashmë ju ka kuptuar që jeni njerëz pa din e iman as besim në zot nuk keni por jeni një popull që shtet ju bëmë ne, heronjtë ja u dhamë ne, gjuhën e morët nga alfabeti ilirik madje sërbishtja po ta krasitësh është shqipe e pastër ashtu si dhe grekët është e njejta situatë sepse historia kështu flet.
  E ndërsa ju serbë e grekë nuk jeni gjë tjetër por hajdutë e manipulatorë tipikë karakteristika të njeriut të pabesë që ka shkitur e është ndarë nga etnia e tij. Por ne shqiptarët dimë të falim sepse jemi hyjnorë jemi të parët e njerëzimit paçka se kaluam 500 vjet robëri dhe më e keqja ka qenë ajo brenda llojit, ja shëmbulli konkret jeni ju bashkë me disa komentues këtu e kudo që jeni shtrirë si në politikë, akademi etj etj, por ka nisur pastrimi dhe fshesa do ju kapë, të jeni të sigurt sado të fshihi skutave si e keni zakon.

  Genci Hoti
  Agron Dalipaj Encikopedia britanike thotë që Vojsavë Kastrioti ishte serbe duke i ndryshuar emrin, kur Klerikwt Katolikë kishin zbuluar se emri i nënës së Gjergj Kastriotit ishte Vojza dhe jo Vojsava. Kështu që ajo enciklopedi është shtytësja e themelimit të Klubit të të Marrëve të Madhështisë shqiptare. Unë kujtova se e mbyllëm këtë muhabet me përfundimin se unë jam një njeri që bëj not jashtë ujit ose në një gotë qumështi, ndërsa ju dini të bëni not vetëm brenda botës së krimit. Megjithatë po ju jap dhe dy informacione shtesë.
  1-Njeriu i parë që është marrë me këtë metodikë zbërthimi të fjalëve shqip është Çlirim Xhunga, idenë e të cilit e grabiti Petro Zheji dhe ju mashtrimin e Petros e kini ngritur në katror duke e bërë gjuhën shqipe kozmike pa astronautë, por me primitivizëm.
  2-Njeriu që ka influencuar kaq shumë në formimin e Klubit të të Marrëve të Madhështisë Shqiptare është Ismail Kadare që i mbushi mendjen Enver Hoxhës për lidhjen e pellazgëve me ilirët dhe ky i fundit ju përvesh Eqrem Çabejt duke e detyruar të pranonte termin autoktoni relative në Kuvendin e parë të studimeve ilire.

  Genci Hoti
  Enkel Muço, mos merr kot si pushka e jevgut. Lexo vetëm Sami Frashërin tek “Shqipëria çka qënë ç’është e çdo të jetë!” se ju ka dhënë dy definicione:
  1-jeni vetëm hajdutë, vrasës, kriminelë dhe për 300 vjet keni qenë xhandarët e Ballkanit.
  2-90% prej jush nuk e duan Shqipërinë dhe e keni për turp të quheni shqiptarë. Kështu që mbetet 10% që jemi ne Katolikët Europianë, të cilët baballarët tuaj i masakruat për 50 vjet.

  Agron Dalipaj
  Genci Hoti, ju fantazitë tuaja i shkruani si fakte. Sëmundja serbe që humbjet i feston si fitore ju është kthyer në sindromë kombëtare. Ndërgjegjja serbe ka brenda psiqikën e sëmurë të një kombi që ëndërron të shfarosë gjithë popujt rreth tij. Vrasjet masive dhe gjenocidi janë tipare që ju ndjekin si fizionomi dalluese krahasuar me popuj të tjerë. Jeni shkaktarë të Luftës së Parë Botnore. Historia serbe ka shumë turpe e krime brenda saj. Varret masive për të tjerët është opsioni i juaj për të ardhmen. Asnjëherë nuk keni brerje ndërgjegje. Dhe eposin shqiptar e kopjuat për të bërë atë serb ashtu si ju quheni Genc e ndjeheni Millosh apo Qosiç a Çubrilloviç. I suleni ta birësoni Skanderbegun, por gjith bota e njeh për shqiptar. Në Romë e shumë qendra të Europës ka statuja dhe sheshe me emrin e Skanderbegut. Në Serbi ka ndonjë? Jo? Pse jo? Apo ju kujton se kur e penguat të kalonte për të ndihmuar Juniadin, në kthim e “rregulloi” për së mbari Serbinë an e kand.
  Eh ç’na fute në histori…!

  Enkel Muço
  Genci Hoti po të gjeta se kush je dhe ku ndodhesh do të rregulloj e sistemoj…
  Për këtë të garantoj!!!
  Genci Hoti, po kalon në perosonale…!! E ndërsa kombëtare të pres kokën!!!!

  Genci Hoti
  Hajde se në Shërbimin Gjeologjik Shqiptar ndodhem, të pres me kënaqësi!

  Njac Shtjefni
  C’ka po thotë Jordani, fjalët i ndan mejdani… Kshtu shterrohemi deri në vetasgjesim!

  Shkelqim Ibro
  Agron Dalipaj. Respekt dhe mbështetje për punën tuaj të vyer shkencore… Duhet të sensibilizohet më shumë opinioni publik shqiptar që të merrni mbështetjen e tij..

  Frida Vokopola
  Eshtë një shprehje e bukur e Ajnshtajnit. Duke lexuar librin e Omarit ku ka fjalë që mjafton pak intuitë dhe ja arrin të zbulosh shqipen midis disa fjalëve.

  Jozef Radi
  Gjithe debati i bërë në këtë shkrim, është pjesë e linkut në fjalë, për të cilin, kurdoherë që dëshironi mund ta lexoni të plotë duke klikuar te komentet…
  Gjithe të mirat atyre që shprehen mendimet e tyre në mënyre të emnacipuar dhe profesionale… dhe tejet pak ata që shkelën etikën, e që ndonjë prej tyre meritoi edhe bllokun!

  Enkel Muço
  Etimologjia është pjesë e historisë, arkeologjisë, anthropologjisë, dhe etnologjisë si përmbledhëse e këtyre shkencave të cilat bëjnë dallimin e gjuhëve dhe të popujve.
  Unë nuk e di sa të aftë janë akademikët tanë të gjuhësisë etimologjisë etj për ta mbrojtur e vërtëtuar ato ç’kanë shkruar?!
  Serb =S/eshte Arb, pra s’janë Arbër por që historia i njeh si të ardhur në shek. 7 e.s .
  Ne shqiptarët ju dhamë dhe emrin si popull.
  Shkia/shkie =shkane/ u larguan për shkak të besimit dhe kjo ndodhi gjatë pushtimit Osman pra këta janë shkiet 50% e popullsisë serbe sot nga fiset Kelmendi, Gjoka etj.
  Nuk kemi asnjë lufte të dokumentuar në shek. e 7 kur kanë mbrrirur këta “Serbet”. Pyetja qe shtrohet:
  Si ardhën këta Serbë dhe u vendosën në trojet Ilire gjatë rrjedhjës se Lumit Danub (Istrua),(Istra) emërtim i vjetër i Danubit që etimologohet shqip/I shtruar =d.ane/ Danub? Përse ne Ilirët nuk i luftuam ata por i pranuam?!
  Pra Serbët erdhën nga Lindja.
  Kjo popullsi që erdhi dhe u vendos në trojet Iliro-arbërore nuk ishte gjëë tjeter veçse Pellazge-Ilirët të cilët u nisen drejt lindjes të Diellit mijra vite me parë sepse dihet që ata adhuronin e kishin perëndi atë.
  Kushtet e vështira të jetesës bënë që një pjesë e këtyre fiseve të përzier me mongolë, iranianë të kthehen mbrapa në origjinë e tyre për të mbijetuar.
  Prandaj dhe u pranuan pa luftë dhe jo vetëm por u ndihmuan shumë duke ju dhënë strehë e tro

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook