Veneriada – Poem dramatik me 3 personazhe – nga Arshi Pipa

Profesor Arshi Pipa (1920-1997)

Profesor Arshi Pipa (1920-1997)

Veneriada

Poem dramatik me 3 personazhe

nga Arshi Pipa*

H = Enver Hoxha, diktator shqiptar
S = Josif V. Xhugashvili (Stalin) diktator sovjetik
A = Albania, vendi që vuejti ma tepër prej komunizmit në botë
 
H: Shqipëri, tri her’ të shita,
Edhe borxhet t’i resita!
Si shpërblim ti çfar’ më dhe?
As edhe një mauzole!
 
A: Mauzole unë s’të bëra
Që të mos i dukej vëra.
Nuk e pe ç’pësoi yt mjeshtër?
Këmbëshkurtër kjo gënjeshtër.
 
S: Ç’nunuris kjo palo femër?
Nuk e di ke shklet me thembër?
Kur mustaqet un’ i vrënja
Eurazis’ i dridhej rrënja!
 
A: Sot jo më. Lëpin sot plagët
Nga Katynët, nga gulagët.
Të përmjerrin sot mbi rrasë
Proletar’ e të paklasë.
 
H: Po û ç’faj i kam atdheut?
Pse ja dola Skënderbeut?
Shqipëri, unë të bëra,
Unë, me vithet e gjëra!
.
Diktatura dhe diktatorë...

Diktatura dhe diktatorë…

S: O bandill, të lumtë bitha!
Ajo i shpjegon të gjitha.
Ç’duhen dituri e mënd
kur njeriu ka fatin tënd?
 
Bukurosh të lumtë llapa!
Kush të pa që s’t’erdhi prapa!
Por harrove, o tungjatjeta:
Të shpëtoi Dyzeteteta!
 
A: Ti Kosovën tregëtove,
Ti me Jugon më martove.
Shite mua dhe Kosovën,
Shite Jugon për Moskovën.
 
S: Po dhe mua m’tradhëtove,
Çinmaçinit i lakmove.
Tej e flake si e vole.
Socializmin mir’ e mole!
 
H: Shok nga ti e kam ungjillin:
Pas Hitlerit, me Çurçillin!
Û të ngreja lart doktrinën
Kur Krushçevi i solli shpinën.
 
S: E ç’doktrinë o budalla!
Çorba jote pordhala!
Ateizmi shpallur fe
Me Tiranën për Qabe!
 
A: Vrave, preve, vare, ndoqe.
Miq, armiq, shok dhe shoqe
Cilindo që t’bënte hije,
Ja e zhdukje ja e fshihje.
.
Parku i Diktatoëve në Tiranë

Parku i Diktatoëve në Tiranë

Dhe tani pa turp kërkon
Një kolltuk në pantheon
Me klasikët e marksizmit
Ti, xhambaz i komunizmit?
 
Vendi yt në mauzole,
Tok me mjeshtrin në hale!
Krushçevi ju foli hakun,
Atij verën, ty kapakun!
 
Stalinuc i Shqipërisë,
Paç haram qumësht e sisë!
Paç mallkimin e një nëme:
Pizeveng, doç i satëme!
.
Botuar nga Arshi Pipa në “Albanian stalinism” për Enver Hoxhën
.
P.s. Neritan Kolgjini: Në kohën që e postova kët Poem, dolën edhe disa versione të shkurta, kështuqë u detyrova ta gjej të plotë e ta paraqes. Ka nji problem, se nuk është me shenjat diakritike, (thekset) por s’prish punë në lexim…
.
Marrë nga Muri i Neritan Kolgjinit, 25 gusht 2011

 

 

 

 

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook