Vendimi mund të çojë në një humbje, masive të besueshmërisë për SHBA-në në Ballkan Këshilltari i CDU-së, – Martin Henze flet per Gazetën Telegraf

Martin Heinze

Martin Heinze

Vendimi mund të çojë në një humbje,

masive të besueshmërisë për SHBA-në në Ballkan

Këshilltari i CDU-së, Martin Henze flet per Gazetën Telegraf 
.
Franca, një vend neutral, ku mbizotëron sundimi i ligjit!
Është një vendim që e prisja, është vendimi i duhur sepse Sali Berisha, si qytetar, si një patriot shqiptar krenar dhe si njeri i Perëndimit dhe si njeri është përfshirë masivisht në themelimin dhe ndërtimin e Republikës Shqiptare. Ngjarja “Sali Berisha” përfaqëson një vendim të pamenduar, shumë të pamenduar nga SHBA, veçanërisht në këtë kohë. Fakti që familja e tij, veçanërisht gruaja e tij, po dënohet gjithashtu, ka karakterin e një dënimi, siç ishte 500 vjet më parë, kur u quajt “arrest klanor”. Ky është një instrument me të vërtetë i turpshëm për demonstrimin e fuqisë dhe nuk ka asnjë lidhje me sundimin e ligjit në shekullin XXI. Ka një lidhje të ngushtë, historike midis Gjermanisë dhe SHBA, për më shumë se 300 vjet. Gjermanët janë grupi më i madh i imigrantëve në SHBA, ata kanë pasur një ndikim masiv në zhvillimet në SHBA. Ne jemi partnerë dhe miq, ka shumë familje gjermano-amerikane, një pjesë e familjes sime gjithashtu emigroi në SHBA në fillim dhe në mes të shekullit të 19-të. Këto lidhje zgjasin deri më sot. Por, midis miqve të mirë, mundësia e kritikës konstruktive duhet gjithashtu të jetë e mundur, dhe ne e kemi bërë atë për mbi 70 vjet, në respekt të ndërsjellë, dhe kështu duhet ta bëjnë edhe shqiptarët, shqiptarët janë pjesë e Evropës. Miqësia, por edhe kritika me respekt, janë dy anët e së njëjtës medalje dhe janë pjesë e marrëdhënieve të ndershme me njëri-tjetrin. Ne gjermanët menduam se lufta e parë në Irak ishte e gabuar, e cila, kur shikoj rezultatet katastrofike në Irak, ishte një vendim i mençur, siç ishte bombardimi i Libisë, fillimi i destabilizimit të Afrikës Veriore dhe, pas saj, kriza dhe lufta siriane.
Paraqitja e Obamës në Kajro, thirrja për “Pranverën Arabe”, gjithashtu fatkeqësisht çoi në destabilizimin e Egjiptit në atë kohë dhe një ndërhyrje të shkurtër të vëllezërve muslimanë. Jo vendime të mençura nga SHBA. Përsëri tani, i njëjti model, në Shqipëri. Ngjarja: Sali Berisha përfaqëson një vendim të pamenduar, shumë të pamenduar nga SHBA, veçanërisht në këtë kohë. Fakti që familja e tij, veçanërisht gruaja e tij, po dënohet gjithashtu, ka karakterin e një dënimi, siç ishte 500 vjet më parë, kur u quajt “arrest klanor”. Ky është një instrument me të vërtetë i turpshëm për demonstrimin e fuqisë dhe nuk ka asnjë lidhje me sundimin e ligjit në shekullin XXI. Mendova se gjendja e turpshme e punëve në SHBA ishte eleminuar me rrëzimin e Trump, me sa duket, jo. Kjo deklaratë e SHBA-së ka pak peshë faktike, por mund të veprojë si një akt simbolik. Tani mund të shohim që Rama e ka dërguar shokun e tij Balla përpara tij, i cili sigurisht ua ka bërë të ditur miqve të tij në emër të Ramës se ish-kreu i opozitës demokratike, tani po dënohet. Nga ky reagim mund të shihni shumë mirë që veprimi i SHBA-së në këtë çështje mund të çojë në destabilizim të mëtejshëm të Shqipërisë dhe humbje të fytyrës për SHBA. Ne kemi një komunikim nga Departamenti i Shtetit i SHBA-së, i cili nuk u kërkua, nuk ka asnjë kërkesë për vizë. Asnjë shtet nuk është i detyruar të bëjë ndonjë deklaratë. Pse në këtë kohë të veçantë, kur po bëhet shumë e qartë se zgjedhjet e përgjithshme në 25 Prill 2021, janë manipuluar masivisht? Cui bono, kush përfiton? Autokracia e Ramës. Për një gjë, duket se janë përfshirë njerëz të caktuar nën Sekretarin e Shtetit të SHBA-së, të cilët unë i vlerësoj shumë lart, me të vërtetë, nuk janë duke zbatuar domosdoshmërisht politikën e re të jashtme të Presidentit Biden, por ende po lundrojnë përgjatë linjave të Trump dhe adhuruesit të tij Grenell. Kjo nënkupton stabilizimin e autokratëve, detyrimin e tyre të orientohen drejt Perëndimit, duke toleruar autokracitë dhe duke bërë një marrëveshje me Serbinë, duke e ndarë Ballkanin në dy kampe. Nën Trump, në thelb një politikë ruse pro-serbe u përpoq të organizohej. Trump kërkoi afërsinë me Putinin. Kosova do të prishej. BE dhe marrëveshjet e qarta ndërkombëtare janë anashkaluar. Trump ishte në një kurs ballafaqimi me NATO, OBSH dhe veçanërisht kundër BE dhe Gjermanisë. Sipas mendimit tim, kjo çoi në një zgjerim jetëshkurtër të përfshirjes së Rusisë dhe Kinës në Ballkan. Me zgjedhjen e Biden, megjithatë, ne po kthehemi në një politikë të jashtme me një orientim shumë të qartë Perëndimor. Ky është një sinjal shumë i mirë për arkitekturën ndërkombëtare të paqes. Biden ka një kuptim të qartë se Ballkani është pjesë e Evropës, dhe një sferë ndikimi për BE dhe NATO. Politika e jashtme është sigurisht një nga pikat më të forta të Presidentit të SHBA-së, Joe Biden. Mbi të gjitha, si senator për një kohë të gjatë, ai ishte anëtar dhe më vonë kryetar i Komitetit të Marrëdhënieve me Jashtë, derisa mori detyrën e Zëvendës Presidentit nën Presidentin e atëhershëm të SHBA-së, Barack Obama. Ballkani përfaqëson një rajon të Evropës në të cilin Biden ka qenë i angazhuar që nga vitet 1990 dhe kështu fitoi një përvojë të madhe. Biden e njeh Sali Berishën. Berisha është gjithashtu mik me Bush Junior, dhe Obama gjithashtu e njeh mirë Berishën. Pasi Biden vizitoi Sarajevën në 1993, ai paralajmëroi Presidentin e atëhershëm të SHBA-së, Bill Clinton, kundër agresionit serb në Bosnjë: Nëse serbët nuk ndaleshin, do të kishte gjenocid në Bosnjë. Sekretari i Shtetit i atëhershëm i SHBA-së Warren Christopher, nuk ishte dakord me vlerësimet e Biden, por dy vjet më vonë, ndodhi pikërisht ajo që Biden kishte dashur të parandalonte: gjenocidi në Srebrenica. Biden është shumë i mirë në vlerësimin e angazhimit të rusëve dhe serbëve. Në këtë aspekt, angazhimi i Ramës, në të kaluarën e Kosovës, me ish-ministrin e propagandës Vuçiç, të kriminelit të luftës Milosheviç, gjithashtu duhet të jetë i papranueshëm për të, siç dëgjova. Për më tepër, Biden ishte i bindur tashmë në vitet 1990 që Presidenti serb Slobodan Millosheviç, nëse do t’i jepej një dorë e lirë në Bosnjë, do të ndihej i guximshëm për të përdorur forcën ushtarake kundër shqiptarëve të Kosovës. Biden duhej provuar e drejtë, siç duhej treguar në fund të viteve 1990. Si një transatlantikist i bindur, Biden argumenton se gjithmonë kishte paqe dhe stabilitet në Ballkan, kur SHBA dhe Evropa ishin në të njëjtën faqe. Pa këtë bashkëpunim të ngushtë, nuk do të kishte pasur marrëveshje Dejtoni (1995), Rambuje (1999), Ohri (2001) dhe Prespa (2018), as nuk do të kishte pasur pranimin në Slloveni (2004), Kroaci (2009) në NATO, Shqipëria (2009), Mali i Zi (2017) dhe Maqedonia Veriore (2020) ose zgjerimi i BE-së për të përfshirë Slloveninë (2004) dhe Kroacinë (2013). As nuk do të kishte një Mal të Zi të pavarur (2006) dhe Kosovë (2008) sot. Të gjitha ngjarjet e mësipërme nuk mund të arriheshin pa bashkëpunim të ngushtë dypalësh midis SHBA dhe Evropës dhe Sali Berisha luajti një rol shumë udhëheqës, pro-perëndimor në shumë prej këtyre marrëveshjeve. Ne e dimë, në Evropë dhe SHBA sa e rëndësishme ishte përfshirja e tij në luftën e Kosovës për aleancën perëndimore dhe mbijetesën e shqiptarëve, dhe ai gjithashtu ndihmoi shumë në perëndimin në konfliktet e tjera në vitet 1990, veçanërisht në periudhën rreth vitit 2001. Presidenca e Biden nuk do të zgjidhë problemet e kahershme në Ballkan dhe në Evropë. Por presidenca është e drejtuar qartë kundër regjimeve autokratike, pro-ruse, përfshirë sigurisht edhe regjimin autokratik në Shqipëri. Si një politikëbërës me përvojë (i huaj) me kredenciale transatlantike, Biden është i rëndësishëm. Në këtë sfond, vendimi për të ndjekur penalisht Sali Berishën për pretendimin e korrupsionit në vitet 1990, është joproporcional, i parashkruar dhe absolutisht i pakuptueshëm. Asnjë nga këto nuk përputhet me politikën e jashtme strategjike të Biden, veçanërisht në kohën e tanishme. Duket e mundshme që në vitin 2019, pasi gazeta gjermane “Bild” raportoi për manipulimet masive të zgjedhjeve nga administrata Rama në 2017, pak para zgjedhjeve të paligjshme të qeverisë lokale në qershor 2019, administrata Rama përgatiti dokumente për disa njerëz në opozitë demokratike dhe ua dorëzoi amerikanëve. Supozohej të ishte një përgjigje, një kopje e raportimit të gazetës “Bild” dhe ishte ndoshta një përpjekje për të manipuluar SHBA-në. Ne kishim dyshime të konsiderueshme në qarqet e sigurisë që në vitin 2019, nëse kjo informatë ishte autentike. Prandaj, qëllimisht nuk u veprua. Unë atje i shoh si aktorë, të ngjashëm me atë që pamë në rastin e Thaçit, i cili kundërshtoi ndarjen e Kosovës dhe supremacinë e Serbisë, dhe më pas u vendos në bankën e të akuzuarve nga ajo pikë e tutje. Vuçiç, ish-ministri i propagandës i kriminelit të luftës Millosheviç ende nuk është në bankën e të akuzuarve, pse jo? Ekziston një paralele, një model i dallueshëm. Berisha është gjithashtu një nga aktorët e paktë politikë që ka folur qartë kundër Serbisë dhe përpjekjes për gjenocid të popullit shqiptar. Ai është personi i parë në Kosovë që ka marrë anën e popullit të Kosovës dhe ai mbështet shumë qartë qëndrimin evropian, gjerman, për njohjen e kufijve shtetërorë të Kosovës. Është për të goditur që Vuçiç doli gjithashtu në krah të Ramës gjatë fushatës zgjedhore. Rama kishte negociuar me të, duke anashkaluar Kosovën, në 2019. Prandaj nuk mund të përjashtohet që informacione të mëtejshme, ndoshta të manipuluara nga këto qarqe, të kishin dalë në SHBA. Ajo që është për t’u habitur është që ekzekutivi i mesëm i SHBA-së, tani ka rënë në një procedurë të tillë të filluar dhe se kjo më pas, ka çuar në këtë enklavë të politikës së jashtme. Është irrituese dhe SHBA mund të rekomandohet që të tërheqin këtë ndalim të hyrjes për shkak të mungesës së bazave ligjore dhe të distancohen nga kartat e makinacioneve në Ballkan. Gjithashtu sepse kjo komunikohet pikërisht në një kohë kur, një autokraci po manifestohet në Shqipëri dhe manipulimet serioze të zgjedhjeve parlamentare 2021 nga partia në pushtet Rama, po zbulojnë veten e tyre. Rama, i cili kryeson një nga drejtuesit më të korruptuar në botë dhe është politikisht përgjegjës për anëtarësimin e Shqipërisë në klubin e 20 vendeve më të mëdha të pastrimit të parave në vitin 2020, mund të udhëtojë me lehtësi në SHBA me shokun e tij. Kjo mund të çojë në një humbje të mëtejshme, masive të besueshmërisë për SHBA-në në Ballkan. Pra, pse lejohet një mik i ngushtë i SHBA-së dhe Evropës, i cili nuk është provuar të jetë i korruptuar, i cili nuk është dënuar, të mohohet hyrja në SHBA për shkak të pretendimit të korrupsionit, duke përfshirë të gjithë familjen e tij, dhe kriminelët aktualë në Shqipëri për të vazhduar udhëtimin. Kush përfiton? Cui bono? Unë ju kujtoj vetëm një nga miqtë më të mirë të Ramës, Ministrin e Brendshëm shqiptar Tahiri, i akuzuar në gusht të vitit 2019 për krime të rënda, me 12 vjet burg.
Çfarë ndodhi.
Në tetor 2019, Rama shkoi në Berlin dhe vlerësoi reformën ligjore shqiptare, siç bën pothuajse çdo ditë ambasadori amerikan në Shqipëri, duke u përpjekur ta përdorë atë në Berlin për të hapur bisedimet e pranimit në BE. Meqenëse ne gjermanët, nuk mbështetemi në asnjë deklaratë shtypi dhe letër, por shikoni rezultatet:
Së pari, Ramës iu tha shumë qartë në Berlin se së pari, duhej të plotësoheshin kriteret e Kopenhagës dhe 15 kritere të tjera, ai më pas u kthye në Shqipëri. Ajo që ndodhi ishte që një javë më vonë, pasi Tahiri kishte njoftuar se do të bënte një deklaratë të hapur, ai ishte një njohës intim i të gjitha ngjarjeve rreth Ramës, Tahiri u shpall i pafajshëm, në vend të 12 vjet burg, siç argumentoi prokuroria, ai ishte dhënë 3 vjet provë, kundër të cilave ai apeloi përsëri. Ky shembull tregon se nuk ka shtet të së drejtës nën qeverinë ekzistuese Rama. Ligji është kur autokrati thotë se është i drejtë. Herë pas here, kriminelët dënohen, për aq sa i pëlqen autokratit, dhe bashkësia ndërkombëtare, atëherë hesht nga kjo ngjarje në media. Ne i njohim modele të tilla nga pothuajse të gjitha shtetet autokratike, një teatër i madh. Fakti që Sali Berisha do ta kundërshtojë këtë? Është një vendim që e prisja, është vendimi i duhur, sepse Sali Berisha, si qytetar, si një patriot shqiptar krenar dhe si njeri i Perëndimit dhe si njeri që është përfshirë masivisht në themelimin dhe ndërtimin e Republikës Shqiptare dhe tani ka qenë në opozitë për tetë vjet, ka qëndruar gjithmonë ndërkombëtarisht si një qytetar i Shqipërisë dhe një kampion i demokracisë dhe sundimit të ligjit. Prandaj, kuptohet që ai ngrihet dhe mbron familjen e tij. Unë do të kisha bërë të njëjtën gjë. Respekt, nder dhe mbrojtje e familjes së tij, kjo është sigurisht ajo për të cilën ai është, absolutisht e kuptueshme. Franca, vendi neutral, është zgjedhur mirë. Sundimi i ligjit dhe neutraliteti mbizotërojnë atje. Sigurisht, si shumë të tjerë që u ngritën kundër komunizmit në këtë periudhë problematike të viteve 1990, ai gjithashtu bëri gabime, ai e di këtë. Kushdo që ndërmerr shumë, bën edhe gabime. Edhe Henry Kissinger nuk mund të udhëtojë në botë mjaft lirshëm, siç mund ta shohim mirë nga vendimi i gjykatësit spanjoll Baltasar Garzón në 2001, letra rogator drejt Shteteve të Bashkuara dhe çdo vendi tjetër ku Kissinger udhëtoi, duke kërkuar pyetje penale. Bëhej fjalë për masakrat në Kili. A është Kissinger pra një person non grata? Jo, ai nuk është, ai ishte një nga politikanët e huaj më të suksesshëm amerikanë të shekullit të 20-të, i lindur në Bavari, meqë ra fjala. Pra, çdo shtet nën sundimin e ligjit që përballet me një person me akuzën e një vepre penale, duhet ta legjitimojë këtë me një vendim, përndryshe zbatohet parimi i vjetër i mirë juridik romak në dubio pro reo…
.
Marrë nga Gazeta Telegraf – 24 Maj, 2021
.
Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , , , , , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook