Tezja ime delvinjote dhe Llahinkat – Refleksion artistik mbi tradita e kohra – nga Avni Delvina…

Avni Delvina

Avni Delvina

Tezja ime delvinjote dhe Llahinkat…

Refleksion mbi tradita e kohra nga Avni Delvina 

Këtë grafikë 
e bëra i nxitur nga një shkrim i Frank Shkrelit, 
mbi vizitën e ndërkombëtarëve në selinë e PD-së.

Avni Delvina - Llahingat

Avni Delvina – Llahingat

Tezja e madhe ishte një grua e rrallë dhe e fortë. Ajo ishte e dhënë shumë pas traditës. Dinte përmendësh të gjitha këngët patriotike si dhe bejte të krahinës së Delvinës…
Isha rreth 16 vjeç kur na erdhi lajmi që një njeri i afërt i yni ishte larguar nga kjo botë. Bashkë me një kushëririn tonë më nisën me një makinë të rastit, ndërkohë që të tjerët do të vinin më vonë… Unë isha i hutuar me situatën që gjeta aty ku kish ndodhur vakia. Isha shumë i ri dhe drama të tilla kishin qenë të pakta, ose kishin qenë prindët që kishin marrë pjesë… 
Tezja e madhe rrinte në gjunjë te koka e të ndjerit dhe qante me të madhe. Duke e parë edhe unë këtë situatë, doja të qaja por nuk me vinte… Mundohesha, por ishte e pamundur… 
Ndërkohë kisha mbetur i befasuar nga tezja… 
Ajo, sipas zakoneve të jugut, ishte veshur komplet me të zeza dhe me një shami në kokë, vazhdonte qarjen e të ndjerit me fjali pambarim si psh: 
“O i ziu ti, si ike dhe e le filanen vetëm! Oiiiiiii! Opo ti ike, por si e le motrën tënde vetëm… oiiiiiii!
E ndërsa tezja vazhdonte, e ti, e ai, e ajo, e ata e ato, në oiiiiii të pafundme… papritmas ndalonte qarjen dhe si me buton ju drejtohej në formë urdhërore të rejave që ishin përreth: “A i morët karriket te filani?” 
-Akoma s’i kemi marrë! – i thoshin ato… “Nisuni, dhe mos e zgjasni!” – ju thoshte tezja… Dhe pa u trazuar vazhdonte: 
Po do t’i mungosh edhe vëllait tënd… oiiiiiiiiii! Dhe frap ndalonte, e i drejtohej ndonjë tjetri: “Shkoni ta prisni filanin, se në orën 10 vjen autobuzi nga Tirana, dhe ai s’e di adresën!” Ky lloj teatraliteti i tezes, më bëri ta përmbledh pak vehten time, dhe e largova atë ndjesinë e fajit qe më peshonte për qarjen time të munguar… 
Më vonë pyeta dhe më treguan për këto tradita të Jugut, e për këto gra që quheshin llahinka… të cilat paguhen për të qarë me fjalë të përzgjedhura me efekt dhë për t’i dhënë situatës mortore dramaticitetin e duhur…
.
Marrë nga Muri i Fb i Avni Delvinës, 17 dhjetor 2021

.

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook