Teatri antik me 4000 vende në Gjirokastër

Amfiteatri i Hadrianopolis

Amfiteatri i Hadrianopolis (Sofratike – Gjirokaster)

Teatri antik me 4000 vende në Gjirokastër

Teatri i Sofratikës ndodhet në luginën e Drinos në rrethin e Gjirokastrës afër fshatit me të njëjtim emër. Këtu ka qenë një qytet i periudhës romake i quajtur Adrianapoli, shek. II a.d. Teatri në fjalë është zbuluar në vitin 1984. Ai ka një kapacitet prej 4.000 vendesh dhe 27 shkallë.
Ekspedita e parë arkeologjike filloi në 1963 dhe prej atij viti një stoa 30 metra e gjatë ka dalë në dritë. Monumenti tregon një ngjashmëri të madhe me stoan e Apollonisë duke treguar për lidhjet e forta ndërmjet dy qyteteve. Në shumë tjegulla janë gjetur mbishkrime me emrin Dimalitan, duke treguar qartë se punishtet ishin pronë e qytetit.
Shkrimtari antik, Polibi, thekson se lufta e dytë Iliro-Romake ndodhi gjatë viteteve 219-218 para Kr., kohë në të cilën Dimali ishte fortifikuar. Historiani Romak Tit Livi, përmend Dimalin sërisht në ngjarjet e vitit 205 para Kr., kohë në të cilën qyteti drejtohej nga Romakët. Shumë mbishkrime të gjetura gjatë gërmimeve hedhin dritë mbi organizimin politik të qytetit antik.
06.09.2020
.
https://po.al/teatri-antik-me-4000-vende-ne-gjirokaster
.


Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook