Nyjet-Arkivit për » Poezia. «

Dekodimi i metaforës së “heshtjes” dhe “humbjes”, tek poezia e Vexhi Buharasë – nga Emrije Krosi

Dekodimi i metaforës së “heshtjes” dhe “humbjes”, tek poezia e Vexhi Buharasë nga Emrije Krosi Në tekstet letrare, kriteri i përdorimit për interpretimin, në përputhje me kohën kur është shkruar, fut në Lexo Me Teper.

Vështrim mbi poezinë e Ramadan Musliut – nga Isak Ahmeti

Vështrim mbi poezinë e Ramadan Musliut nga Isak Ahmeti I.Në vend të hyrjes Me leximin, studimin dhe vlerësimin e poezisë, dhe jo vetëm të poezisë, por me opusin e përgjitshëm kritik-letrar e publicistik Lexo Me Teper.

Mistika dhe femërorja përmes dashurisë dhe poezisë, tek poezia Alda Merini & Emili Dicknison – nga Emrije Krosi

Mistika dhe femërorja përmes dashurisë dhe poezisë, tek poezia Alda Merini & Emili Dicknison nga Emrije Krosi Alda Merini “Non bisogna cercar di conoscere la parola, bisogna giungere a conoscere chi parla” (Kausitaki, Lexo Me Teper.

n’fjalë t’Lazër Radit… – nga Rei F. Hodo

Rei F. Hodo asht djalë i ri e mardhania me librat jo vetëm na ka njoftë po ka shërbye edhe si nji pasarelë n’afrimin e brigjeve. N’mënyrë të veçantë vëllimi i tij Lexo Me Teper.

“Për hir të Atdheut, sakrifikoj reputacionin tim” – Ernest Koliqi (20 Maj 1903 – 15 janar 1975) – nga Saimir Z. Kadiu

“Për hir të Atdheut, sakrifikoj reputacionin tim” – Ernest Koliqi (20 Maj 1903 – 15 janar 1975) nga Saimir Z. Kadiu, enciklopedist Ernest Koliqi, gjeniu i letrave shqipe të viteve ’30 në Lexo Me Teper.

Nata, 17 Maj 2020 – Poezi nga Stefan Çapaliku

Nata, 17 Maj 2020 Poezi nga Stefan Çapaliku Teatri vdiq si i kishte hije, Në skenë, jo diku tjetër… Edhe pse ishte natë. Nuk asht luejtë kurrë një tragjedi a komedi me ma shumë aktorë në Lexo Me Teper.

Askush s’ka m’e dijtë se jem dashtë – nga Davide Bianco

Shpesh jetojmë me misterin e njasaj bote edhe atyne ndjesive që jetojnë mbrenda nesh të pashpalluna. Ato jetojnë edhe vdesin ksisoj, të pashpalluna pse lindin me qenë pjesë e misterëve tona, si në Lexo Me Teper.

Mësues, o mësuesi jem i dashtun! – Poezi nga Fernando Pessoa – në shqip nga Jozef Radi

Mësues, o mësuesi jem i dashtun! Poezi nga Fernando Pessoa – në shqip nga Jozef Radi Mësues, o mësuesi jem i dashtun! zemra e intelektit tem po edhe e krejt trupit! Jetë e zanafillës Lexo Me Teper.

“Duke mbledhur Dritë” – Poezia e Visar Zhitit botohet në Kinë Libri dhe një intervistë nga Andreas Dushi

“Duke mbledhur Dritë” – Poezia e Visar Zhitit botohet në Kinë Libri dhe një intervistë nga Andreas Dushi – Shkrimtari Andreas Dushi: Sapo ka dalë në Kinë poezia e shkrimtarit tonë Visar Lexo Me Teper.

Retrospektiva si “komunikim letrar”, përmes poezisë së Shefqet Dibranit “Anatomia e Brymës” – nga Emrije Krosi

Retrospektiva si “komunikim letrar”, përmes poezisë së Shefqet Dibranit “Anatomia e Brymës” nga Emrije Krosi Kuptimi dhe krijimi i konceptit të poezisë, përmes rotrespektivës, (kthim pas në botën poetike), evidenton ekzistencën e Lexo Me Teper.

Poetët tanë të “palexuar” – nga Xhabir Tabaku

  Poetët tanë të “palexuar” nga Xhabir Tabaku Poeti Arb Elo asht padyshim ndër ma cilësorët e ma prodhimtarët e letërsisë sonë bashkëkohore. Ndonëse i njoftun në rrethe elitare poetësh e artistësh, ai Lexo Me Teper.

Dashuria, (de)kodon realen dhe surreales, përmes paradoksit të moderniteti, në poezinë “In Love”, të Skënder Sherifit – nga Emrije Krosi

Dashuria, (de)kodon realen dhe surreales, përmes paradoksit të moderniteti, në poezinë “In Love”, të Skënder Sherifit nga Emrije Krosi Rrugëtimi poetik përmes imazhit dhe trajtave të lirikës surreale, i një ndër poetët sa Lexo Me Teper.
Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook