Nyjet-Arkivit për » Artan Kafexhiu «

Kritikë letrare, apo post-truth – nga Artan Kafexhiu

Kritikë letrare, apo post-truth* nga Artan Kafexhiu Futja në përdorim e termit “post-truth” në perëndim, i përket veçse dekadës të fundit. Parashtesa “post”(pas), nuk është vendosur më shumë për të përçuar sensin Lexo Me Teper.

Një pritje e tejgjatë – nga Artan Kafexhiu

Një pritje e tejgjatë nga Artan Kafexhiu Nëse në letërsinë shqiptare, në artin shqiptar, do të flitet për një letërsi, krijimtari artistike post-rilindase, post-sociarealiste, post-kadarejane, etj., do të flitet për rastin Lexo Me Teper.

Një foto që mbart histori – Ja si ruhej dyqani i Musinese në shtator ’45

Një foto që mbart histori Ramadan Sokoli me Musine Kokalarin, që me siguri është marrë në librarinë e saj në Tiranë, diku drejt mesit të viteve Dyzetë. Një miqësi e dy Lexo Me Teper.

Pejsazh tiranas – nga Artan Kafexhiu

Pejsazh tiranas nga Artan Kafexhiu Dikush, një mik, s’di pse m’veti një ditë: “A ka mbetë një farë gjaje tiranase tek ty?” “Besoj se diçka ka mbetë!” – iu gjegja “Tiranase ka mbetun vetëm Lexo Me Teper.

Quo Vadis Gjuhë e Letra Shqipe?!? – Debat rreth Maturimit 2022 – më i dobti në historinë e shkollave të mesme

Quo Vadis Gjuhë e Letra Shqipe?!? Debat: Maturimi më i dobët në histori të shkollave të mesme 29.712 gjimnazistë vetëm 4 dhjeta?!? Katër dhjetat e gjuhës dhe gjuhëtarët nga Ledi Shamku – Shkreli E Lexo Me Teper.

Përse-të e një vendi të vogël… – nga Artan Kafexhiu

Përse-të e një vendi të vogël… nga Artan Kafexhiu Dyqind vjet më parë, Adam Smith-i, babagjyshi analizues i kapitalizmit, vërente se shkaqet e arsyet e shpopullimit të Ballkanit, migrimit të popullsisë ballkanase, Lexo Me Teper.

A do të ketë një Ditë Kujtimi për heronjtë e vërtetë shqiptarë? – nga Artan Kafexhiu

A do të ketë një Ditë Kujtimi për heronjtë e vërtetë shqiptarë? nga Artan Kafexhiu Në SHBA kjo fundjave është Memorial Weekend. Quhet Dita e Kujtimit, në nder dhe kujtim të atyre që Lexo Me Teper.

Atje ku poetët vriten – Osip Mandelstam – nga Artan Kafexhiu

Atje ku poetët vriten – Osip Mandelstam nga Artan Kafexhiu Fjalët e poetit tingëllojnë profetike përhera. Ai e dinte me siguri, se do të vinte një ditë edhe radha e tij. Madje Lexo Me Teper.

Hajdutëri kulturore – nga Artan Kafexhiu

Hajdutëri kulturore… nga Artan Kafexhiu Si do të ndjehej një adhurues i nacionalistit, e antikomunistit Mid’hat Frashëri (a ka “lumoskëndist” në fushën e pendës), kur një pjesë e konsiderueshme e asaj kulture Lexo Me Teper.

Përsiatje Gjuhësore – nga Artan Kafexhiu

Përsiatje Gjuhësore nga Artan Kafexhiu Jam i bindur se parësia e gjuhës së folur kundrejt asaj te shkruar në zhvillimet gjuhësore dhe trajtimi si një e vërtetë e pranuar në studimet linguistike Lexo Me Teper.

Në Hullinë e Normës – nga Artan Kafexhiu

Në Hullinë e Normës* nga Artan Kafexhiu Saussure theksonte se linguistët duhet të studiojnë gjuhën e folur, e jo atë të shkruar. Para tij, linguistë e filologë të tjerë si vëllezërit Grimm, Lexo Me Teper.

Rreth librit “Të Lirë”… – nga Artan Kafexhiu

Rreth librit “Të Lirë”… nga Artan Kafexhiu Librin e Lea Ypit “Të Lirë” e mbarova së lexuari. Mbajta shënime të detajuara në faqet e librit (përdor një sistem kodesh, shënimesh të mijat). E Lexo Me Teper.
Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook