Skedë e shkurtë Biografike e Fan Stilian Nolit

Fan Stilian Noli (1882-1965)

Fan Stilian Noli (1882-1965)

Skedë e shkurtë Biografike e Fan Stilian Nolit

Fan Stilian Noli (1882-1965)

figurë udhëheqëse në luftën për shndërrime demokratike në shoqërinë shqiptare…

Në 6 janar të vitit 1882, në Ibrik Tepe në Edrene (Turqi) lindi shkrimtari, politikani, përkthyesi, shtetari, diplomati dhe historiani i madh, Fan Noli.
Burrë shteti, atdhetar demokrat, klerik i lartë, poet, përkthyes, publicist, dijetar, historian e muzikolog.
Fan Noli mbetet një nga figurat më të ndritura të kombit tonë.
Në vitin 1904, Noli shkoi në Egjipt, ku punoi si mësues dhe gjatë kësaj kohe u njoh me patriotë të shquar të kolonisë shqiptare të Egjiptit. Në atë kohë ai përktheu në greqisht veprën e Sami Frashërit “Shqipëria ç’ka qenë, ç’është e ç’do të bëhet”.
Në vitin 1907, pas vajtjes së tij në Amerikë, ai krijoi shoqërinë “Besa-besë” në Boston.
Në 9 shkurt të vitit 1908, Fan Noli u dorëzua dhjak dhe në mars 1908, kryeprifti ortodoks i Nju Jorkut e shuguroi prift ortodoks. Disa ditë më pas, Noli mbajti liturgji në gjuhën shqipe për herë të parë në Boston.

Fan Noli ne Lidhjen e Kombeve - Gjeneve

Fan Noli ne Lidhjen e Kombeve – Gjeneve

Në korrik 1919, Noli u zgjodh Peshkop i Kishës Ortodokse Shqiptare në Amerikë. Përpjekjet e Nolit për një kishë kombëtare shqiptare, u përmbushën më 1937, kur Patriarkana e Stambollit njohu zyrtarisht Kishën Ortodokse Shqiptare Autoqefale.
Nga viti 1909 e deri më 1911, Noli botoi gazetën “Dielli” dhe së bashkë me Faik Konicën themeloi më 1912, Federatën Panshqiptare Vatra të Amerikës.
Në vitin 1912, përfundoi studimet e larta në fakultetin e filozofisë në Universitetin e Harvardit dhe vite më vonë, më 1938 mbaroi studimet e larta në Konservatorin e Muzikës së Bostonit.
Në vitin 1920, Noli u zgjodh kryetar i delegacionit shqiptar në Lidhjen e Kombeve në Gjenevë, ku nëpërmjet antarsimit të Shqipërisë në këtë lidhje, ajo mori një njohje ndërkombëtare.
Në 1921, ai botoi veprën e rëndësishme “Historia e Skënderbeut”.
Në qershor 1924, Fan Noli u bë figurë udhëheqëse në luftën për shndërrime demokratike në shoqërinë shqiptare. Me fitoren e Lëvizjes së Qershorit (1924), u vu në krye të qeverisë demokratike si kryeministër për një periudhë 6-mujore.
Përveç veprimtarisë shumë të rëndësishme politike, poetike e publicistike, gjatë këtij dhjetëvjeçari, Noli përktheu tragjeditë e Shekspirit, Rubairat e Omar Khajamit, romanin “Don Kishoti” të Servantesit, etj.
Fan Noli u shua më 13 mars 1965, në Ford Laurderdale, Florida të SHBA-së.

Monedhë 100 Lekshe në Nderim të Nolit

Monedhë 100 Lekshe në Nderim të Nolit

http://www.shekulli.com.al/ 5 janar 2015

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook