Shpjegime mbi Enciklopedinё e Historisё sё Botё tё John Bowle – nga përkthyesi Dr. Lazër Radi

ISKK - Enciklopedia e Historisë së Botës - përkth. Lazër Radi

ISKK – John Bowle – Enciklopedia e Historisë së Botës -
përkthyer nga Lazër Radi

Shpjegime mbi Enciklopedinё e Historisё sё Botё tё John Bowle

nga përkthyesi Dr. Lazër Radi (1916-1998)

Marrё prej shёnimeve e dokumentave tё Dr. Lazёr Radit:
Mbasi nё Amerikё mbarova punë me librin e Migjenit,
tash mё duhet me i hy nji pune serioze e tё madhe:
pёrkthimit tё “Enciklopedise sё Historisë së Botёs” e John Bowle.
Asht nji pune që e kam fillue shumë ma herët duke ba do prova,
por që e di që asht punë e lodhёshme pёr mue nё kёt moshё.
Besoj se ka me ia vlejtё barra qeranё,
sepse ka me ju dashtë fort rinisё sonё, e cila ka mjaft mungesa nё kёt drejtim.
Dr. Lazёr Radi
.
Dr. Lazër Radi - Tiranë 1995

Dr. Lazër Radi – Tiranë 1995

Parathёnie, nga autori i librit John Bowle - Drejtor i veprёs, Profesor i Teorisё politike nё Kolegjin Europian tё Bruges-it dhe mёsues i Historisё Moderne nё Kolegjin Wadham tё Oxfordit
Pёrkthimi filloi me 23 Nёndor 1994 – mbaroi 25 Nёndor 1994
 
Kapitulli i I (faqe 12)
Agimi i mendimit – nga J. S. Weiner, M. A.,M. S., P.D. – Lektor i Antropologjisё Fizike, Departamenti i Anatomisё njerzore tё Oxfordit.
Pёrkthimi filloi me 25 Nёndor 1994 – mbaroi me 29 Nёntor 1994
 
Kapitulli i II (17 faqe)
-Revolucioni neolitik dhe themelimi i qyteteve: Mesopotamia, Egjipti, Lugina e Indit, Kina. nga John Davies Evans, M.A, P.D, F.S.A – Profesor i Arkeologjisё Prehistorike nё Universitetin e Londrёs.
Pёrkthimi filloi me 30 Nёntor 1994 – 8 Dhjetor 1994
 
Kapitulli i III (faqe 19)
-Kultura mesdhetare: Kreta, Micena, Athina – nga George Forrest, M. A. Lektor i Historisё sё Lashtёsisё nё Kolegjin Wadham tё Oxford-it
Pёrkthimi filloi me 8 Dhjetor 1994 – 15 Dhjetor 1994
 
Kapitulli i IV (faqe 15)
-Irani – nga R. H. Pinder Wilson, M.A., F.S.A, – Ruajtёs i Antikiteteve Lindore nё Muzeun Britanik.
-India e Kina – nga G. F. Hudson, M.A, – i Kolegjit Historik tё Oxfordit dhe i All’Sonls Kolegj i Oxfordit.
Pёrkthimi filloi me 15 Dhjetor 1994 – 6 Janar 1995
 
Kapitulli i V (faqe 16)
-Aleksandi, Kartagjena dhe Roma – nga A. R. Burns, M. A, – Lektor i Historisё sё Lashtёsisё nё Universitetin e Glasgowit.
Pёrkthimi filloi me 6 Janar 1995 – mbaroi 10 Shkurt 1995
 
Kapitulli i VI (faqe 16)
Palestina dhe ekspansioni i Kristianizmit, – nga P. R. L. Brown, B. A. – I All’Sonls College tё Oxfordit.
Pёrkthimi filloi me 10 Shkurt 1995 – mbaroi me 16 Shkurt 1995
 
Kapitulli i VII (faqe 15)
Arabёt dhe ekspansioni Islamik – nga P. M. Holt, M.A., B.L. – Lektor nё “Oriental and African studiues School” tё Universitetit tё Londrёs
Pёrkthimi filloi me 16 Shkurt 1995 – 24 Shkurt 1995
 
Kapitulli i VIII (faqe 20)
-Bizanci, Rusia dhe shteti Moskovit, – nga Gervase Mathews, O.P., M.A., F.S.A., – Lektor i studimeve Bizantine nё Universitetin e Oxfordit
Pёrkthimi filloi me 24 Shkurt 1995 – mbaroi me 4 Mars 1995
 
Kapitulli i IX (faqe 14)
-Perandoritё Nomade tё Azisё, – nga John Bradford, M.A, F.S.A., – Lektor dhe Asistent i Prehistorisё nё Oxford.
Pёrkthimi filloi me 4 Mars 1995 – mbaroi 27 Mars 1995
 
Kapitulli i X (faqe 21)
-Mesjeta nё Perёndim, – nga Lionel Butler, M.A., D.P. – Profesor i Historisё Mesjetare nё Universitetin Shtetëror Andrews
Pёrkthimi filloi 27 Mars 1995- 25 Prill 1995 (Fundi i Librit të I)
.
Lazër Radi 1995

Lazër Radi 1995

Kapitulli i XI (faqe 15)
Ekspansioni i Europёs, – nga J. A. Williamson
Pёrkthimi filloi me 25 Prill 1995 – 7 Maj 1995
 
Kapitulli i XII (faqe 15)
-Kulturat vendase tё Afrikёs, – nga Godfrey Lienhard, M.A, M.A., D.P. – Lektor i Antropologjisё dhe Sociologjisё nё Kolegjin Exeter tё Oxfordit.
Pёrkthimi filloi me 7 Maj 1995 – 11 Maj 1995
 
Kapitulli i XIII (faqe 16)
Kulturat vendase tё Amerikave, – nga J. H. Parry, M.B.E., P.D. – Drejtor i Kolegjit Universitetit tё Ibadanit; Prof. i Historisё Moderne tё Kolezhit Universitar tё Indive Perëndimore.
Pёrkthimi filloi me 11 Maj 1995 – mbaroi 19 Maj 1995
 
-Qytetërimet e Indisё dhe tё Lindjes sё Largme, tё Indonezisё dhe tё Paqsorit, – nga G. F. Hudson
(Kët kapitull e kam pas pёrkthye ma përparë dhe s’asht nё dorёshkrim por e kam shkrue nё makinё shkrimi)
 
Kapitulli i XV (faqe 18)
-Shteti kombёtar nё Europё; racionalizmi dhe shkenca, nga John Bowle, M.A.
Pёrkthimi filloi me 19 Maj 1995 – mbaroi me 25 Maj 1995
 
Kapitulli i XVI (faqe 38)
Revolucioni francez, Europa Napoleonike dhe shekulli XIX, – nga F. M. N. Markham, M.A. i Kolegjit Hertford tё Oxfordit.
Pёrkthimi filloi me 25 Maj 1995
 
Kapitulli i XVII (faqe 34)
Shtete Europiane pёrtej detit,
-Shtetet e Bashkuara – nga M. A. Jones, M.A. D.P. – Lektor i Historisё dhe i Institucioneve Amerikane nё Universitetin e Manchesterit.
-Kanadaja – nga Jack Simmons, M.A. – Professor i Historisё nё Kolegjin e Universitetit tё Leicester.
-Amerika Latine – nga C. R. S. Harris, M.A., D.P. – Lektor i lёndёve Klasike i Universitetit tё Adelaides, South Australia,
Australia – nga Jack Simmons
Pёrkthimi filloi me 25 Nёntor 1995
 
Kapitulli i XVIII
Transformimi i Afrikёs dhe i Azisё,
Afrika – nga Jack Simmons
Azia – nga G. F. Hudson.
 
Kapitulli i XIX
Revolucioni industrial dhe ai mjedisor.
Revolucioni industrial – nga J. M. Prest, M.A. – i Kolezhit Balliol tё Oxford-it
Revolucioni i mjedisit – nga J. M. Houston, M.A. B.S.C., D.P. – Lektor i gjeografisё nё Universitetin e Oxford-it.
Kapitulli i XX
Lufta Botёrore, komunizmi dhe demokracia shoqёrore, – nga John Plamenatz, M.A. i Kolegjit Nuffield tё Oxford-it
 
Kapitulli i Mbylljes
Konkluzioni nga John Bowle
.

 

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta, Përkthime  Etiketat: , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook