Lazër Radi: Rrëfim për Dinejt e Dibrës

Rrëfim për Dinejt e Dibrës

“Rrëfim për Dinejt e Dibrës” 

“Rrëfim për Dinejt e Dibrës”

Monografi dokumentare nga Lazër Radi

Botuar nga shtëpia botuese “Lilo” me kopertinë të Eleni Laperit.
Tiranë 1994, 1000 kopje, (fq. 116)
Familja e Dinejve të Maqellarës, asht ndër familjet ma me emër të Dibrës. Krahas figurave që kanë luftue kundër pushtuesve turq dhe serbë, nji figurë mjaft e njoftun ka qenë ajo e kryeministrit Fiqiri Dine, për të cilin ende sot historia s’e ka thanë si duhet fjalën e saj. Nëpërmjet pjestarëve të mbetun gjallë të kësaj familjeje, jepet nji kuadër i pjesshëm i kontributit dhe persekutimit të kësaj familjeje, gjatë historisë, e në mënyrë të veçantë gjatë periudhës së terrorit komunist…
“…Të pakta janë ato familje shqiptare që kanë pague aq shtrenjtë haraçin e shpirtit të tyre atdhetar, antisllav dhe antibolshevik si familja Dinejve të Maqellarës… Nga turku, nga serbi dhe nga komunistët, tri herë të djeguna shtëpitë, dhjetra të vrarë e ta plagosur, ndër të parat familje që inauguroi interrnimet masive familjare qysh në ’44, ma pas nji odise pafund burgjesh dhe interrnimesh. Nji familje me emër që i përballoi me stoicizëm gjithë të këqiat e nji epoke me nji qëndrim dinjitoz, ashtu siç i përkiste nji dere me emën…” l.r.

 

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Botimet  Etiketat: , , , , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook