Rënia e shtatores së Diktatorit dhe enverizmi i telegrameve nga gjithë Shqipëria

Rrëzimi i diktatorit... 20 shkurt 1991

Rrëzimi i diktatorit… 20 shkurt 1991

Rënia e shtatores së Diktatorit

dhe enverizmi i telegrameve nga gjithë Shqipëria

Me 20 shkurt 1991, rreth orës 2 mbasdite u rrëzua statuja gjigande e Diktatorit Hoxha dhënë drejtpërdrejtë nga Televizioni Shtëtëror, e cila ishte vendosur në qendër të Tiranës jo më shumë se dy vite më parë.
Për pjesën më me dritë lirie të shoqërisë shqiptare rrëzimi i statujës përfaqësonte rënien e një miti sundues, të Diktatorit, të një Përbindëshi kriminal që kishte zhdukur çdo gjurmë lirie; kurse për pjesën më të indoktrinuar të kësaj shoqërie, përfaqësonte rënien e mitit të Komandantit, të Shpëtimtarit, të Udhëheqësit të Partisë…
Kjo “vdekje e dytë” e tij nxiti një epidemi telegramesh nga të gjitha anët e Shqipërisë, sigurisht të shkruar nga komunistët dhe e gjithpranishmja e kudondodhur Sigurimi i Shtëtit, e cila afroj serish atë luftë civile që kishte nisur qysh më 1943…
Këtë çmendurie kolektive, po e paraqesim thjesht përmes dokumentave të këtyre telegrameve, të marra nga Arkivat e ndryshme të Shtetit Shqiptar e të paraqitura nga Kastriot Dervishi… të cilin gjej rast ta falenderoj për këtë kontribut…
jozef radi, 21 shkurt 2022

Fabrika e Bukes Skrapar

Fabrika e Bukes Skrapar

95 gra e vajza te Fanit

95 gra e vajza te Fanit

Familja Lame Saver - Lushnje

Familja Lame Saver – Lushnje

Komunisti i Brigadës Parë Elmaz Naze - Kolonjë

Komunisti i Brigadës Parë Elmaz Naze – Kolonjë

Qytetarët e Kuçovës

Qytetarët e Kuçovës

Kastriot Kurti - Librazhd

Kastriot Kurti – Librazhd

Katundi Kolsh - Kukes

Katundi Kolsh – Kukes

Fshati Dodovec - Vokopole - BeratFshati Dodovec - Vokopole - Berat

Fshati Dodovec – Vokopole – Berat

Ibrahim Dervishi - Loanik - Slabinjë - Pogradec

Ibrahim Dervishi – Loanik – Slabinjë – Pogradec

Shkolla Tetvjeçare dhe Mesme "Ndrec Ndue Gjoka" - Klos Mirdite

Shkolla Tetvjeçare dhe Mesme “Ndrec Ndue Gjoka” – Klos – Mirdite

Fshati - Malas Permet

Fshati – Malas Permet

Kastriot Thana - Moker - Trebinje

Kastriot Thana – Moker – Trebinje

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook