Poeti Gëzim Hajdari në Festivalin Ndërkombëtar të Letërsisë (Mantova 9 – 13 Shtator 2015)

Gezim-Hajdari - 2007

Gezim-Hajdari – 2007

Poeti Gëzim Hajdari

në Festivalin Ndërkombëtar të Letërsisë

Mantova 9 – 13  Shtator 2015

5 ditë,
357 të ftuar nga gjithë bota,
më shumë se 350 takime.
Ky është e krejt organizimi,
programi dhe  harta e Festivaletteratura 2015!

Festivaletteratura - Mantova 2015

Festivaletteratura – Mantova 2015

Sapo është publikuar programi i Festivalit të sivjetëm të Letërsisë në Mantova për vitin 2015. Më poshtë ne po paraqesim skedat e dy takimeve që i përkasin poetit shqiptar Gëzim Hajdari.

Ditën e premte, me 11 shtator, 2015
ora 18.00  – Kisha e Shën Barnabës – Sangristia hyrja € 5,00
Takimin e prezantojnë poeti Gëzim Hajdari dhe kritikja dhe studiuesja Elia Malagò.

Fshatar i Poezisë
Hajdari konsiderohet si një nga poetët më të mëdhenj bashkëkohorë, dhe me librin poetik “Delta e lumit tënd”, Ai konfirmon në kët poemë prirjen e tij për kuptimësinë e lashtë të poezisë si rrëfim lirik dhe epik i konceptuar dhe një mjet i kërkimit e i njohjes, i denoncimit dhe demaskimit të padrejtësive,  fyerjes ndaj tokës dhe njerëzimit. Shqiptar, në mërgim prej vitit 1992, dhe qytetar nderi i qytetit të Frosinone, ai filloi me shkrime e botime të mprehta e të thukëta në dygjuhë (italisht e shqip), dhe pikërisht vargjet e tij: “fëmijëria ime e shqyer dergjur Ballkanit”, niset për të kapërcyer Mesdheun, shpesh duke shkuar edhe në kundërrjedhë të hartës së emigrantëve, dhe marrjes së lejeqëndrimit: “…Lamtumirë Europë e mureve, e shenjave të gishtave dhe varreve ujore…” Dhe, në kët udhëtimin drejt origjinës së jetës dhe njeriut, ai takon dhe i jep zë asaj çka kemi humbur, asaj çka kemi harruar dhe shtrembëruar, duke rivendosur në funksionin primar poezinë…
Takimi shoqërohet nga Elia Malagò.

Poeti Gëzim Hajdari dhe kritikja Elia Malagò

Poeti Gëzim Hajdari dhe kritikja Elia Malagò

***
Diten e dielë, 13 shtator 2015 në 15:00
Chiesa di Santa Maria della Vittoria – hyrja e lirë
Moderator Giuseppe Antonelli.

Sipas programmi të Festivaletteratura 2015 të Mantovës, Gëzim Hajdari do të zhvillojë edhe nji takim të dytë me lexuesit:
Takimi i dytë me poetin Hajdari, është së bashku me shkrimtaren franceze Maylis de Kerangal, i cili do të zhvillohet të dielë me 13 shtator, ora 15,00.

Tema e takimit do të jetë Fjalori Europian, fjala nga autorët.
Shkrimtarja franceze Maylis de Kerangal, propozon fjalën étranger: I Huaj.
Shkrimtari shqiptar Gëzim Hajdari, proprozon fjalën Besa: Fjala e Dhënë.

 Festivaletteratura Mantova 2015

Festivaletteratura Mantova 2015

Për të ditur më shumë rreth Fjalës Europiane, mund të shihni faqen 21 të programit të Festivaletteratura Mantova – 2015
http://www.festivaletteratura.it/programma2015.php

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , , , , , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook