Një zbulim tronditës… rrëfim nga Thoma K. Jance

Thoma K. Jançe

Thoma K. Jançe

Një zbulim tronditës…

rrëfim nga Thoma K. Jance

“…Ai banonte me ne në shtëpinë time në Firenze. Ishte student. Më kishte kërkuar ndihmë për ta strehuar dhe e kisha pranuar.
Ishte djalë i urtë dhe studioz.
Ndanim jetën bashkë prej disa kohësh sa të rregullohej në kushte të tjera me shokët e vete. Për disa kohë kisha të ftuar në shtëpinë time edhe prindërit e mi. Studenti mbeti aty edhe atë kohë. Ndanim çdo gjë bashkë. Mamaja ime na gatuante dhe kujdesej për të gjitha shërbimet e tjera madje hanim bashkë si në një familje. Studenti kthehej nga shkolla dhe si të gjithë në gjente çdo gjë gati. Një ditë kur kthehesha nga puna e pashë mamanë disi të tronditur. U shqetësova dhe e pyesja çdo ditë se ç’kishte. Nuk me tregoi asnjëherë, por vazhdonte të bënte shërbimet e saj me përkushtim dhe dashuri si gjithmonë. Pas shumë kohësh, kur nuk jetoja më me studentin më rrëfeu me kushtin që nuk do t’ia tregoja askujt:
-Ai djali është nipi i vrasësit të babait tim më 1945, pra gjyshit tënd, që ishte një sipërmarrës. Në atë kohë, unë nëna jote isha 5 vjeçe.
Shkova në banjë dhe qava.
Studenti mbante të njejtin emër si gjyshi vrasës. Asaj dhe as atij nuk i tregova kurrgjë.
(Më pas, më 1948, daja i madh i lauruar në ekonomi në Bologna, që punonte si funksionar i lartë në Ministrinë e Ekonomisë, në kohën e Nako Spirut vdes në rrethana enigmatike në moshën 28-vjeçare. Gjithë shtëpia e mbetur me 4 fëmijë jetimë shihej si e persekutuar gjatë gjithë viteve të regjimit. Në atë shtëpi banonte, po si gjysmë i internuar, një doktor i shquar, vellai i gjuhetarit të madh Eqrem Çabej. Më kujtohet, si kuturisja nëpër musendrat e vjetra libra të vjetër dhe si dëgjoja darkave kuvendet e burrave dhe të grave përreth mangallit.
Ata ishin të nivelit tepër të lartë kulturor. Shpesh herë, kur flisnin për politikë ishin të frikshëm.)
Marrë nga muri i FB i Thoma Jançes, 1 prill 2014

 

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook