Mitrush Kuteli në hipotekën e kulturës së kombit… – nga Behar Gjoka

Mitrush Kuteli (1907-1967)

Mitrush Kuteli (1907-1967)

Mitrush Kuteli në hipotekën e kulturës së kombit…

nga Behar Gjoka

13 shtator 1907 – 13 shtator 2019
112 vjetori i lindjes së Dhimitër Pasko,
alias Mitrush Kuteli, emri letrar.
 
Një figurë e madhe e kulturës dhe letërsisë shqipe, e shekullit të njëzet, që ka dy përmasa të përveçme në hipotekën e vetëdijes së shpirtit të kulturës dhe të kombit tonë:
 
A.Përmasën vertikale, si mjeshtër i shkrimit të prozës, që veçohet nga të tjerët, sepse hapi shkollën e prozës shqipe, me ndikim te proza e mëvonshme, madje mund të thuhet pa droje se edhe mjeshtra të mëvonshëm, si Xoxe, Kadare, Trebeshina, ecën në hullinë që hapi Kuteli me prozëshkrimin unik.
 
B.Përmasën e rrokshme horizontale, ku nuk ka lami të kulturës, gjuhës dhe letërsisë ku të mos jetë i pranishëm kontributi i tij si në botime, në përkthime, në kritikë letrare, madje do të mjaftonin aktet e tij në mbrojtje të Bankës së Shqipërisë, për të patur një emër të përveçëm edhe në këtë lami ku sërish jemi mbrapa…
.
Marrë nga muri i Fb i Behar Gjokës, 13 shtator 2019
.
Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook