Mbi Librin “Historia dhe gjuha e Shqiptarëve dhe Vllehëve” Përkthyer nga Albert Gjoka & Frida Vokopola

Johann Thunmann – “Historia dhe gjuha e Shqiptarëve dhe Vllehëve” (1774)

Johann Thunmann – “Historia dhe gjuha e Shqiptarëve dhe Vllehëve” (1774)

Mbi Librin “Historia dhe gjuha e Shqiptarëve dhe Vllehëve”

Përkthyer nga Albert Gjoka & Frida Vokopola

Mbas publikimit të librit “Gjuha e Albanëve ose e Shkiptarëve” e Joseph Ritter von Xylander-it, i vitit 1835, një përkthim nga gjuha e vjetër gotike, që u paraqit për herë të parë në panairin e librit, në Tiranë 2017, dhe që u promovua në Akademinë e Shkencave, në shkurt të këtij viti, si dhe publikimit po këtë vit të një përkthimi tjetër nga italishtja e vjetër “Skanderbeg, Princi i Epirit”, i vitit 1544 me autor Paolo Jovio e botues Bernardino de Bindoni, libër ky i marrë nga arkiva e Venedikut, këto ditë u publikua dhe doli në libraritë e Tiranës dhe në disa qytete të tjera, edhe përkthimi nga gjuha gotike e historianit suedez, Johann Thunmann, një botim i vitit 1774.
Libri do të prezantohet edhe në Panairin e vitit 2018, në Tiranë.
Historiani suedez shkruajti historinë e popujve europianë në dy volume, e ku në pjesën e dytë të volumit të dytë, ai trajtoi historinë dhe gjuhën e shqiptarëve dhe vllehëve. Përveç kësaj ai jep edhe një fjalor në katër gjuhë: latinisht, shqip, vllahisht dhe në greqishte të re.
.
Paolo Jovio – “Skanderbeg, Princi i Epirit”, (1544)

Paolo Jovio – “Skanderbeg, Princi i Epirit”, (1544)

Autori shkoi vetë në Shqipërinë e Jugut, ku nga njerëzit më të kulturuar të zonës, mori të dhëna të shumta mbi të dy popujt. Për përshkrimin e historisë së tyre ai gjithashtu mori të dhëna nga libra të autorëve të vjetër, duke na dhënë në mënyrë kronologjike gjithë historinë e tyre, ku atë të shqiptarëve e fillon rreth 650 vjet para Krishtit, deri në periudhën e Skënderbeut. Përshkrimi i tij është i një interesi të madh historik. Ai flet mbi albanët apo shqiptarët nga Mali i Zi deri në More, të cilët autorët grekë i quajnë Ilirë. Po ashtu ai përshkruan edhe historinë e Vllehëve, ku kjo pjesë është e pasuruar edhe me dokumente të tjera, në fund të librit. Janë përforcuar disa nga të dhënat e autorit me shkrimet të autorëve të huaj, paraqitur edhe me dokumente origjinale. Autori e përfundon përshkrimin e historisë së shqiptarëve me këto fjalë: “Unë doja të bëja të njohur gjatë gjithë rrjedhës së kohës një popull, i cili i takon banorëve më të vjetër të Europës, dhe që u ka rezistuar dyndjeve të shumta të grekëve, romakëve, gotëve, sllavëve, francezëve, italianëve dhe turqve…”
Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , , , , , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook