Kur të trazojnë persekutorët… Përgjigje e hapur Kristaq (Chris) Pleqi… nga Kastriot Dervishi

Studiuesi dhe historiani Kastriot Dervishi

Studiuesi dhe historiani Kastriot Dervishi

Kur të trazojnë persekutorët…*

Përgjigje e hapur Kristaq (Chris) Pleqi…

nga Kastriot Dervishi

Në SHBA kanë shkuar aq shumë komunistë
dhe sigurimsa shqiptarë,
saqë ajo e ka të nevojshëm
një ligj dekomunistizimi!! Çelo Hoxha

Kristaq (Chris) Pleqi - Kastriot Dervishi

Kristaq (Chris) Pleqi – Kastriot Dervishi

Këto ditë, gjatë një “remonti elektronik”, vura re se krahas shumë mesazheve anonime, në rraqet e postës sime elektronike të fb ndodhej një mesazh i palexuar, i shkruar nga ish punëtori operativ i Sigurimit të Shtetit, Kristaq Pleqi, të cilin po e bashkëlidh.
Pleqi ishte i shqetësuar se nuk isha “emëruar” historian nga partia e tij dhe me këtë rast po shfrynte dufin në rrjetin social. Po i kthej një përgjigje publike Pleqit, emrin e të cilit besoj se e njohin shumë mirë të përndjekurit politikë që kanë pasur “fatin” të jetojnë në Lushnjë, por edhe në zona të tjera, ku Pleqi pati mundësinë të lëshojë ligësinë e tij.
Me sa kuptova, ish operativi i devotshëm i diktaturës jeton në SHBA, pikërisht në shtetin që e ka sharë e mallkuar gjatë gjithë jetës së tij si persekutor. Duke harruar porositë e partisë dhe shokut Enver, shoku Kristaq e kishte amerikanizuar emrin e tij, ndërsa shkollën e dikurshme të Saukut e kishte zëvendësuar me një kurs amerikan. Emrin e tij si persekutor e kam lexuar në qindra dokumente. E kam njohur si punëtor të devotshëm partie i specializuar për të “kontrolluar, përpunuar dhe goditur armikun e klasës”. Pleqi (është nga Voskopoja e Korçës, i datëlindjes 17.2.1953), dhe për shumë vite ka shërbyer si punëtor operativ i Sigurimit të Shtetit, sidomos në Rrethin e Lushnjës në qendrat e interrnimeve (si në fshatrat Gradishtë, Plug, Savër, Gjazë, Grabian dhe Rrapëz), duke vigjiluar dhe treguar përkushtim të pashembullt komunist mbi të përndjekurit politikë.

Censurë komuniste...

Censurë komuniste…

Ndërsa jeta ime e deritashme, është e kaluar me mijëra orë në biblioteka e arkiva; jeta e Kristaq Pleqit është e kaluar duke u bërë keq njerëzve. Kristaqi ruante të internuarit të mos kalonin zonën e banimit që ishte zakonisht ndonjë vijë kanali apo shenjë mullari. Kristaqi dhe shokët e tij ndiqnin të lindurit në internime “si agjentë të zbulimit italian”, “të zbulimit grek” apo “të zbulimit amerikan”. Gjithë puna e Kristaqit dhe shokëve të tij, konsistonte në nxirjen sa më shumë të jetës së personave që ishin të internuar apo të përcaktuar si “armiq të klasës”! Ata përdornin lloj-lloj mjetesh e presionesh dhe i quanin trimëri të mëdha kur në kushte të tilla dhe “me materiale shtrënguese”, rekrutonin ndonjë prej tyre.
Jam shumë i lumtur dhe i gëzuar që i kam shkaktuar trazim emocional Pleqit dhe uroj që të mos vijë kurrë dita të më lavdërojnë persekutorët.
Marrë nga muri i fb i Kastriot Dervishit, 12 dhjetor 2016

Ju mund të ndiqni çdo përgjigje për këtë term nëpërmjet RSS 2.0 feed. Ju mund të lini një përgjigje , ose Ndiqni nga faqja e juaj. Kategoria: Gazeta  Etiketat: , , , , ,

Lini një Përgjigje

Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook